Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Dozlardaki Gümüş Nanopartiküllerinin Taze Soğan (Allium Cepa) Üzerine Etkisi

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 17 - 24, 30.06.2019

Öz

Araştırma
2018 yılında, Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümün
alanında yürütülmüştür. Denemede soğanın narlı çeşidini kullanılmıştır. Soğan denemesinde
farklı gümüş nanopartikül (0, 25, 50, 75, 100 ppm) dozunu uygulanmıştır.
Kullandığımız gümüş nanopartikül markası ve özellikleri Ag nanopartiküler özeliği
AB202468 ve 4-7 APS 4-7 mikron; 99.9% (metals basis) kullanılmıştır. Soğan
arpacıkları 10 Ekim 2018 Tarihte ekilmiştir. Deneme gümüş nanopartikül uygulaması
yaklaşık soğan ekiminden 4 hafta sonra başlamıştır ayrıca 14 günde bir uygulama
yapılmıştır. Denemede sıra arası 25 cm, sıra üzeri 5 cm olarak ekilmiştir. Deneme
sonunda elde edilen veriler, JMP paket programına tabi tutularak istatistiksel
analizleri yapılmış ve ortalamalar LSD testine göre karşılaştırılmıştır.
Denemede iki farklı tarihlerinde 14 Aralık 2018 ve 20 Kasım 2018 tarihlerinde
ölçümle yapılmıştır. Ayrıca denemede bitki boyu, gövde çapı, yaprak genişliği,
bitki genişliği ve kök kuru madde oranı ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak
deneme arasında istatistiksel olarak farklılık görülmüştür. Buna göre Gümüş
nanopartikülerin 50 ppm kullandığımız dozunda denememizde en iyi şekilde etkili
olmuştur. 

Kaynakça

  • Asare, N. Örnek, C. Sandberg, WJ. Refsnes, M. Schwarze, P. Kruszewski M. & Brunborg, G. (2012). Testis hücrelerinde gümüş nanopartiküllerin sitotoksik ve genotoksik etkileri. Vitro'da Toksikol. 291 (1 - 3): 65 - 72.Atakan, A. & Özgenen Özkaya, H. (2018). Fitopatolojide nanoteknoloji-Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 22(2):296-303.Çekici, F. Ö. Ekinci, S. İnal, M.S. & Ünal, D. (2017). Silver nanoparticles induced genotoxicity and oxidative stress in tomato plants. Turk J Biol 41: 700-707, doi:10.3906/biy-1608-36.Çıracı, S. Özbay, E. Gülseren, O. Demir, HV. Bayındır, M. Oral, A. Senger, T. Aydınlı, A. & Dana, A. (2005). Türkiye'de Nanoteknoloji. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Ağustos sayısı.Khodakovskaya, MV. K. de Silva, AS. Biris, E. Dervishi, & Villagarcia, H. (2012). 'Karbon nanotüpler, tütün hücrelerinin büyümesini arttırmaya neden olur'. ACS Nano , 6 (3): 2128-2135.Lok, CN. Ho, CM. Chen, R. He, QY. Yu, WY. Sun, H. Tam, PKH. Chiu, JF. K. & Che, CM. (2007). Silver nanoparticles: partial oxidation and antibacterial activities. Journal of Biological Inorganic Chemistry 12 527-534. Ma, X , J. Geiser-Lee, Y. Deng & A. Kolmakov. (2010).“Tasarlanmış nanoparçacıklar (ENP'ler) ve bitkiler arasındaki etkileşimler: fitotoksisite, alım ve biriktirme”. Toplam Çevre Bilimi , 408 (16): 3053–3061.Pallavi, i. C. M. Mehta, Rashmi Srivastava, Sandeep Arora, A. & Sharma K. (2016). Impact assessment of silver nanoparticles on plant growth and soil bacterial diversity. 3 Biotech 6:254 DOI 0.1007/s13205-016-0567-7.Tegart, G. (2003). Nanotechnology: The Technology for the 21th Century. The Second International Conference on Technology Foresight, 27-28 Feb, 1-12s. Tokyo. Tunca, E. ( 2012). Nanopartiküllerin bazı toksit etkileri üzerine bir derleme).Sabertanha, B., Fakheri, B., Mahdinezhad, N., Alizade, Z. (2017)., Effects of silver nanoparticles elicitor and drought stress on the expression of beta-carotene hydroxylase (bch) gene on the yield of saffron carotenoid (Crocus sativus L.) Crop Biotech. Spring 17: 1-13.Singh, J. (2006). Nanomaterials and Nanotechnology. Asian Journal of Chemistry,18(5): 3271-3274.
Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 17 - 24, 30.06.2019

Öz

Kaynakça

  • Asare, N. Örnek, C. Sandberg, WJ. Refsnes, M. Schwarze, P. Kruszewski M. & Brunborg, G. (2012). Testis hücrelerinde gümüş nanopartiküllerin sitotoksik ve genotoksik etkileri. Vitro'da Toksikol. 291 (1 - 3): 65 - 72.Atakan, A. & Özgenen Özkaya, H. (2018). Fitopatolojide nanoteknoloji-Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi , 22(2):296-303.Çekici, F. Ö. Ekinci, S. İnal, M.S. & Ünal, D. (2017). Silver nanoparticles induced genotoxicity and oxidative stress in tomato plants. Turk J Biol 41: 700-707, doi:10.3906/biy-1608-36.Çıracı, S. Özbay, E. Gülseren, O. Demir, HV. Bayındır, M. Oral, A. Senger, T. Aydınlı, A. & Dana, A. (2005). Türkiye'de Nanoteknoloji. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, Ağustos sayısı.Khodakovskaya, MV. K. de Silva, AS. Biris, E. Dervishi, & Villagarcia, H. (2012). 'Karbon nanotüpler, tütün hücrelerinin büyümesini arttırmaya neden olur'. ACS Nano , 6 (3): 2128-2135.Lok, CN. Ho, CM. Chen, R. He, QY. Yu, WY. Sun, H. Tam, PKH. Chiu, JF. K. & Che, CM. (2007). Silver nanoparticles: partial oxidation and antibacterial activities. Journal of Biological Inorganic Chemistry 12 527-534. Ma, X , J. Geiser-Lee, Y. Deng & A. Kolmakov. (2010).“Tasarlanmış nanoparçacıklar (ENP'ler) ve bitkiler arasındaki etkileşimler: fitotoksisite, alım ve biriktirme”. Toplam Çevre Bilimi , 408 (16): 3053–3061.Pallavi, i. C. M. Mehta, Rashmi Srivastava, Sandeep Arora, A. & Sharma K. (2016). Impact assessment of silver nanoparticles on plant growth and soil bacterial diversity. 3 Biotech 6:254 DOI 0.1007/s13205-016-0567-7.Tegart, G. (2003). Nanotechnology: The Technology for the 21th Century. The Second International Conference on Technology Foresight, 27-28 Feb, 1-12s. Tokyo. Tunca, E. ( 2012). Nanopartiküllerin bazı toksit etkileri üzerine bir derleme).Sabertanha, B., Fakheri, B., Mahdinezhad, N., Alizade, Z. (2017)., Effects of silver nanoparticles elicitor and drought stress on the expression of beta-carotene hydroxylase (bch) gene on the yield of saffron carotenoid (Crocus sativus L.) Crop Biotech. Spring 17: 1-13.Singh, J. (2006). Nanomaterials and Nanotechnology. Asian Journal of Chemistry,18(5): 3271-3274.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yelderem Akhoundnejad 0000-0002-1435-864X

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi 9 Nisan 2019
Kabul Tarihi 23 Mayıs 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akhoundnejad, Y. (2019). Farklı Dozlardaki Gümüş Nanopartiküllerinin Taze Soğan (Allium Cepa) Üzerine Etkisi. Şırnak Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(1), 17-24.