Araştırma
2018 yılında, Şırnak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümün
alanında yürütülmüştür. Denemede soğanın narlı çeşidini kullanılmıştır. Soğan denemesinde
farklı gümüş nanopartikül (0, 25, 50, 75, 100 ppm) dozunu uygulanmıştır.
Kullandığımız gümüş nanopartikül markası ve özellikleri Ag nanopartiküler özeliği
AB202468 ve 4-7 APS 4-7 mikron; 99.9% (metals basis) kullanılmıştır. Soğan
arpacıkları 10 Ekim 2018 Tarihte ekilmiştir. Deneme gümüş nanopartikül uygulaması
yaklaşık soğan ekiminden 4 hafta sonra başlamıştır ayrıca 14 günde bir uygulama
yapılmıştır. Denemede sıra arası 25 cm, sıra üzeri 5 cm olarak ekilmiştir. Deneme
sonunda elde edilen veriler, JMP paket programına tabi tutularak istatistiksel
analizleri yapılmış ve ortalamalar LSD testine göre karşılaştırılmıştır.
Denemede iki farklı tarihlerinde 14 Aralık 2018 ve 20 Kasım 2018 tarihlerinde
ölçümle yapılmıştır. Ayrıca denemede bitki boyu, gövde çapı, yaprak genişliği,
bitki genişliği ve kök kuru madde oranı ölçümleri yapılmıştır. Sonuç olarak
deneme arasında istatistiksel olarak farklılık görülmüştür. Buna göre Gümüş
nanopartikülerin 50 ppm kullandığımız dozunda denememizde en iyi şekilde etkili
olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 23 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |