Laccase enzyme (EC
1.10.3.2) is a polyphenol oxidase which has four copper ions in the structure
and the best laccase-producing organisms are white rot fungi. Laccase enzyme
which has a rather broad substrate specifity can be used in many
biotechnological, industrial and environmental fields. However, laccase enzyme
should be produced at large amounts as it can be used in these fields.
Therefore, it is extremely important to investigate high levels of
laccase-producing organisms, the cost-effective and appropriate enzyme
production media and also methods. In accordance with this purpose Funalia
trogii ATCC 200800 and Trametes versicolor ATCC 200801 which have high
laccase production potential were used as enzyme producers. Distilled water,
Sabouraud Dextrose Broth, Malt Extract Broth and cheese whey media with copper
and without copper were used as enzyme production media. Repeated batch process
is used as laccase production method which we have found as an efficient method
in our previous studies. The highest laccase activities for F. trogii
and T. versicolor were obtained from Malt Extract Broth as 17.68 and
6.27 U mL-1, respectively. In terms of the laccase production, the
efficiency order of copper added media for both fungus is Malt Extract Broth
> Sabouraud Dextrose Broth > distilled water. While the efficiency order
of copper free media for F. trogii is Malt Extract Broth > Sabouraud
Dextrose Broth > 25% cheese whey > distilled water > 50% cheese whey,
the efficiency order of copper free media for T. versicolor is Malt
Extract Broth > 25% cheese whey > Sabouraud Dextrose Broth > 50%
cheese whey > distilled water. As a result both fungus could produce laccase
in all media and laccase production highly increased in copper added media.
Lakkaz enzimi (EC 1.10.3.2) yapısında dört bakır iyonu bulunan bir polifenol oksidaz olup, en iyi lakkaz üreten organizmalar beyaz çürükçül funguslardır. Oldukça geniş bir substrat özgüllüğüne sahip olan lakkaz enzimi pek çok biyoteknolojik, endüstriyel ve çevresel alanlarda kullanılabilmektedir. Ancak lakkaz enziminin bu alanlarda kullanılabilmesi için yüksek miktarlarda üretilmesi gerekir. Bu nedenle yüksek miktarlarda lakkaz üreten organizmaların, düşük maliyetli ve uygun enzim üretim ortamlarının ve de yöntemlerinin araştırılması son derece önemlidir. Bu amaç doğrultusunda enzim üreticisi olarak yüksek lakkaz üretim potansiyeline sahip olan Funalia trogii ATCC 200800 ve Trametes versicolor ATCC 200801 kullanılmıştır. Enzim üretim ortamları olarak bakır içeren ve bakır içermeyen distile su, Sabouraud Dekstroz Broth, Malt Ekstrakt Broth ve peynir altı suyu ortamları kullanılmıştır. Lakkaz üretim yöntemi olarak daha önceki çalışmalarımızda verimli bir yöntem olarak saptadığımız tekrarlı kesikli işlem kullanılmıştır. En yüksek lakkaz aktiviteleri bakır ilave edilmiş Malt Ekstrakt Broth ortamlarında F. trogii ve T. versicolor için sırasıyla 17.68 ve 6.27 U mL-1 olarak elde edilmiştir. Lakkaz üretimi açısından bakır ilave edilmiş ortamların etkinlik sıralaması her iki fungus için de; Malt Ekstrakt Broth > Sabouraud Dekstroz Broth > distile su şeklindedir. Bakırsız ortamlardaki etkinlik sıralaması F. trogii için Malt Ekstrakt Broth > Sabouraud Dekstroz Broth > %25 peynir altı suyu > distile su > %50 peynir altı suyu iken, T. versicolor için; Malt Ekstrakt Broth > %25 peynir altı suyu > Sabouraud Dekstroz Broth > %50 peynir altı suyu > distile su şeklindedir. Sonuç olarak her iki fungus da tüm ortamlarda lakkaz üretebilmiş ve bakırlı ortamlarda lakkaz üretimi son derece artmıştır.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 43 Sayı: 1 |
Dergi Sahibi: Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Adına Rektör Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi temel bilimlerde ve diğer uygulamalı bilimlerde özgün sonuçları olan Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul eder. Dergide ayrıca güncel yenilikleri içeren derlemelere de yer verilebilir.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi;
İlk olarak 1981 yılında S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi olarak yayın hayatına başlamış; 1984 yılına kadar (Sayı 1-4) bu adla yayınlanmıştır.
1984 yılında S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi olarak adı değiştirilmiş 5. sayıdan itibaren bu isimle yayınlanmıştır.
3 Aralık 2008 tarih ve 27073 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/4344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi; Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılınca 2009 yılından itibaren dergi Fen Fakültesi Fen Dergisi olarak çıkmıştır.
2016 yılından itibaren DergiPark’ta taranmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.