Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of the Problems Faced by Farmers in Dairy Cattle Farming: The Case of Derince District of Kocaeli Province

Yıl 2023, Sayı: 4 - TARIM, 75 - 82, 25.09.2023

Öz

Dairy cattle farming in Turkey plays an important role in meeting the need for animal protein per person. In addition, it makes a significant contribution to animal production due to the fact that it provides continuous income throughout the year and provides raw materials for dairy products. The main purpose of this research is to analyze the problems faced by farmers in Derince district of Kocaeli province in milk production and dairy cattle farming. The main material of the study is the data obtained through face-to-face interviews with farmers engaged in dairy cattle farming in Çavuşlu Village of Derince district of Kocaeli province. For this purpose, interviews were provided with 61 farmers that continue their cattle breeding activities, continue their lives in the village and have agreed to meet. Before analysing the research data the socio economic characteristics of the farmers were examined and then the number of animals owned by the farms, the milk production and the problems they faced with dairy cattle farming. The average milking animal presence in the examined farms is 10.03 cattle, and the average milk yield per animal per year is 4185.71 kg/cattle. According to the research results, the most common problems faced by farmers in dairy cattle farming are; milk not being priced according to its quality, the lack of organization, high drug costs, dairies buying milk from low prices while the factories are not making necessary increases in milk prices. As a result, it is possible to increase the added value of milk in Kocaeli by establishing milk processing facilities in villages and nearby areas. In this respect, the support of local governments to the establishment of milk processing and packaging facilities in the region will play an important role in development of the province and the region in terms of animal husbandry.

Kaynakça

  • Akbay, C. ve Akdoğan, F. (2022). İzmir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(3), 598-605.
  • Akdoğan, F. ve Akbay, C. (2022).İzmir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Desteklemelerden Yararlanma Düzeyleri, Sorunları ve Beklentileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 907-915.
  • Alkan, S. ve Güney, Z. (2020). Ordu İlindeki Sığırcılık İşletmelerinin Irk Tercihinin Ve Önemli Sorunlarının Belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(2), 299-302.
  • Atmak, A. ve Yazgan, K. (2018) Şanlıurfa İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı Sorun ve Çözüm Önerileri. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(3), 116-125.
  • Boz, İ.(2013). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1), 24-32.
  • Çoşkun, H. ve Uğur, F. (2005). Tek-Süt İşletmesine Süt Veren Üreticilerin Süt Üretim Kullanım, Pazarlama Durumları ve Sorunları. Gıda, 30(3), 209-217.

Süt Sığırcılığında Üreticilerin Karşılaştıkları Sorunların Analizi: Kocaeli’nin Derince İlçesi Örneği

Yıl 2023, Sayı: 4 - TARIM, 75 - 82, 25.09.2023

Öz

Türkiye’de süt sığırcılığı, kişi başına hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynamaktadır. Ayrıca yıl boyunca sürekli gelir sağlaması ve süt ürünlerine hammadde temin etmesi nedeniyle de hayvansal üretime ciddi katkı sağlamaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, Kocaeli ilinin Derince ilçesindeki üreticilerin süt üretimi ve süt sığırcılığı yetiştiriciliğindeki karşılaştıkları sorunları analiz etmektir. Araştırmanın ana materyalini Kocaeli ili Derince ilçesine bağlı Çavuşlu Köyünde süt sığırcılığı yetiştiriciliği yapan üreticiler ile yüz yüze görüşme yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu amaçla büyükbaş hayvan yetiştiriciliği faaliyetini sürdüren, köyde yaşamını devam ettiren ve görüşmeyi kabul eden 61 üretici ile görüşme sağlanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde önce üreticilerin sosyo-ekonomik özellikleri incelenmiş, daha sonra işletmelerin sahip olduğu hayvan sayısı, süt üretimi ve süt sığırcılığı yetiştiriciliği ile karşılaştıkları sorunlar ortaya konulmuştur. İncelenen işletmelerde ortalama sağmal hayvan varlığı 10.03 baş ve yıllık hayvan başına ortalama süt verimi 4185.71 kg/baştır. Araştırma sonuçlarına göre üreticilerin süt sığırcılığı yetiştiriciliğinde en fazla karşılaştıkları sorunlar; sütün kalitesine göre fiyatlandırılmaması, örgütlenme yetersizliği, mandıraların sütü düşük fiyattan satın alması, ilaç masraflarının yüksek olması ve fabrikanın süt fiyatında gereken artışı yapmamasıdır. Sonuç olarak, Kocaeli ilinde sütten elde edilebilecek katma değerin arttırılması köyde ve yakın çevrede kurulacak süt işleme tesisleri ile mümkündür. Böylelikle üreticiler aracısız daha yüksek kazanç elde edebilme imkanı bulabilecektir. Bu açıdan yerel yönetimlerin bölgede süt işleme ve paketleme tesislerinin kurulmasında destek olmasının, ilin ve bölgenin hayvancılık bakımından kalkınmasında önemli rol oynayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Akbay, C. ve Akdoğan, F. (2022). İzmir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(3), 598-605.
  • Akdoğan, F. ve Akbay, C. (2022).İzmir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Desteklemelerden Yararlanma Düzeyleri, Sorunları ve Beklentileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 907-915.
  • Alkan, S. ve Güney, Z. (2020). Ordu İlindeki Sığırcılık İşletmelerinin Irk Tercihinin Ve Önemli Sorunlarının Belirlenmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 33(2), 299-302.
  • Atmak, A. ve Yazgan, K. (2018) Şanlıurfa İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı Sorun ve Çözüm Önerileri. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(3), 116-125.
  • Boz, İ.(2013). Doğu Akdeniz Bölgesi’nde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 16(1), 24-32.
  • Çoşkun, H. ve Uğur, F. (2005). Tek-Süt İşletmesine Süt Veren Üreticilerin Süt Üretim Kullanım, Pazarlama Durumları ve Sorunları. Gıda, 30(3), 209-217.
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarım Ekonomisi, Süt Teknolojisi, Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı, Hayvan Üreme ve Islahı, Hayvansal Üretim (Diğer), Tarım Ekonomisi (Diğer)
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Bahar Aydın Can 0000-0003-1096-7875

Sait Engindeniz 0000-0002-7371-3330

Onur Can 0000-0002-4472-2414

Yayımlanma Tarihi 25 Eylül 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Sayı: 4 - TARIM

Kaynak Göster

APA Aydın Can, B., Engindeniz, S., & Can, O. (2023). Süt Sığırcılığında Üreticilerin Karşılaştıkları Sorunların Analizi: Kocaeli’nin Derince İlçesi Örneği. Şura Akademi(4), 75-82.