Su ürünleri yetiştiriciliği, dünya çapında hızlı bir büyüme trendine sahip yüksek proteinli kaynak pazarıdır. Su ürünleri yetiştiriciliğinde artan üretim, üretimin karlılığını ve sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyen salgınları da beraberinde getirmektedir. Özellikle, kültürü yapılan kabuklu deniz ürünleri, karides ve balıklarda önemli ekonomik kayıplara neden olabilen önemli hastalıklardan vibriozis sorumludur. Vibrio türleri su ürünleri yetiştiriciliği için önemli derecede olumsuz etkilere sahiptir ve tedavi oldukça maliyetlidir. Ayrıca su ürünleri yetiştiriciliğinde vibriozise neden olan türlerin virülans, toksin genleri, konak hücreler üzerindeki etkileri ve sosyo-ekonomik etkileri ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Ayrıca Vibrio türleri, özellikle halk sağlığı için önemli olan zoonotik hastalıkları tetikleyebilen önemli patojenler içermektedir. Bu derleme, su ürünleri hastalıkları hakkında etiyoloji, epidemiyoloji, patogenez, klinik belirtiler, patolojik bulgular, tanı, bulaşma, risk faktörleri ve kontrol önlemleri dahil olmak üzere çeşitli güncellenmiş temel bilgileri vurgulamaktadır.
yok
yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | yok |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mayıs 2022 |
Gönderilme Tarihi | 10 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 191 |