BibTex RIS Kaynak Göster

Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis

Yıl 2013, Cilt: 22 Sayı: 1, 6 - 12, 01.03.2013

Öz

 

Çalışma, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) deneme tarlalarında, 2009-2010 ve 2010-2011 üretim yıllarında iki farklı deneme (YVD-1 ve YVD-2) şeklinde yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak her bir denemede 25 genotip yer almıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada yulaf genotipleri beta glukan açısından benzerlik ilişkilerini belirlemek amacıyla, kümeleme analizine tabii tutulmuş ve gruplar arası benzerlik dendogramı üzerinden her iki denemede de gruplar tanımlanmıştır. YVD-1 de yulaf genotipleri beta glukan içeriği yönüyle 4, YVD-2 de 5 ana grup oluşturmuştur. YVD-1 de 9 ve 14, YVD-2 de 18 numaralı genotipin beta glukan içeriklerinin yüksek olduğu saptanmıştır ve ıslah çalışmalarında söz konusu özellik için önemlilik arz etmektedir. Her iki yulaf verim denemesinde de kullanılan standart genotiplerin aynı ana grupta yer alması dikkati çekmektedir.

Kaynakça

  • Achleitner A., Tinker N.A., Zechner E. and Buerstmayr H., 2008. Genetic diversty among oat varieties of world wide origin and associations of AFLP markers with quantitative traits. Theor. Appl. Genet., 117(7):1041-53
  • Aman P. and Graham H., 1987. Analysis of total and insoluble mixed-linked(1-3), (1-4)- β-D-glukans in barley and oats. Journal of the Agricultural and Food Chemistry, 35, 1:704-9
  • Ajithkumar A., Andersson R. and Aman P., 2005. Contentand molecular weight of extractable B-glukan in American and Swedish oat samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:1205-1209
  • Anderson J.W. and Chen W.L., 1986. Cholestrol-lowering properties of oat products. In: Webster FH (ed), Oat chemistry and technology. American Association of Cereal Chemists, pp.309-333
  • Anonim, 2010a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarla Ürünleri Üretim Miktarları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 10.12.2012)
  • Anonim, 2010b. Türkiye yulaf ekiliş-üretim-verim ve TMO alımları, http://www.tmo.gov.tr (Erişim tarihi: 10.12.2012).
  • Buerstmayr H., Krenn N., Stephan U., Grausgruber H. and Zechner E., 2007. Agronomic Performance and Quality of Oat (Avena sativa L.) Genotypes of Worldwide Origin Produced under Central European Growing Conditions. Field Crops Res, 101: 341-351
  • Cervantes-Martinez C.T., Frey K.J., White P.J. and Holland J.B., 2002. Correlated responses to selection for greater β-glukan content in two oat populations. Crop Sci., 42:730-738
  • Doehlert D.C. and McMullen M.S., 2003. Identification of sprout damage in oats. Cereal Chemistry, 80:608-612
  • Eggum B.O. and Gullord M., 1983. The nutritional quality of some oat varieties cultivated in Norway. Qual Plant-Plant Food Hum Nutr., 32:6773
  • Kalaycı M., 2005. Örneklerle JUMP Kullanımı ve Tarımsal Araştırma İçin Varyans Analiz Metodları. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları:21, Eskişehir
  • Lannucci A., Codianni P. and Cattivelli L., 2011. Evaluation of Genotype Diversity in Oat Germplasm and Definition of Ideotypes Adapted to the Mediterranean Environment. Hindawi Publishing Corporation International Journal of Agronomy. Article ID 870925.
  • McCleary B.V. and Codd R., 1991. Measurement of (1-3) (1-4)-β-D-glucanin barley and oats: a streamlined enzymic procedure. J. Sci. Fd. Agric., 55:303-312
  • Ripsin C.M. and Kenan J.M., 1992. The effect of dietary oat products on blood cholesterol. Trends Food Sci. Technol., 3:137-141
  • Saastamoinen M., Plaami S. and Kumpulainen J.Al., 1992. Genetic and environmental variation in B-glucan content of oats cultivated or tested in Finland. Journal of Cereal Science, 16:279-90
  • Shinnich F.L., Mathews R. and Ink S., 1991. Serum cholestrol reduction by oats and other fiber sources. Cereal Foods World, 36:815-821
  • Tiwari U. and Cummins E. 2009. Simulation of the factors affecting βeta-glucan levels during the cultivation of oats. Journal of Cereal Science, 1-9
  • Trumbo, B.E., 1996. Minitab Release 11 for Windows. Department of Statistics, CSU Hayward, Hayward CA, 94542
  • Tsikitis V.L., Albina J.E. and Reichner J.S., 2004. βeta-glucan affects leukocyte navigation in a complex chemotactic gradient. Surgery, 2:384-9
  • Welch R.W. and Young Y.Y., 1980. The effects of variety and nitrogen fertiliser on protein production in oats. Journal of the Science of Food and Agriculture, 31:541-548
  • Zhang Xiang-gian, Liu Jing-hui, Qı Bing-jie, Guo Xiao-xia and Jıao Wei-hong. 2010. Cluster diversity analysis of the main agronomic traits in oat.
  • Zhou M.X., Roberts G.L., Roberts G.L, Robards K., Glennie-Holmes M. and Helliwell S., 1998. Effects of sowing date, nitrogen application and sowing rate on oat quality. Australian Journal of Agricultural Research, 49:845-851

Bazı Yulaf Genotiplerinin Beta Glukan İçeriğinin Kümeleme Analizi ile Değerlendirilmesi

Yıl 2013, Cilt: 22 Sayı: 1, 6 - 12, 01.03.2013

Öz

 

Çalışma, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) deneme tarlalarında, 2009-2010 ve 2010-2011 üretim yıllarında iki farklı deneme (YVD-1 ve YVD-2) şeklinde yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak her bir denemede 25 genotip yer almıştır. Denemeler tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada yulaf genotipleri beta glukan açısından benzerlik ilişkilerini belirlemek amacıyla, kümeleme analizine tabii tutulmuş ve gruplar arası benzerlik dendogramı üzerinden her iki denemede de gruplar tanımlanmıştır. YVD-1 de yulaf genotipleri beta glukan içeriği yönüyle 4, YVD-2 de 5 ana grup oluşturmuştur. YVD-1 de 9 ve 14, YVD-2 de 18 numaralı genotipin beta glukan içeriklerinin yüksek olduğu saptanmıştır ve ıslah çalışmalarında söz konusu özellik için önemlilik arz etmektedir. Her iki yulaf verim denemesinde de kullanılan standart genotiplerin aynı ana grupta yer alması dikkati çekmektedir.

 

Kaynakça

  • Achleitner A., Tinker N.A., Zechner E. and Buerstmayr H., 2008. Genetic diversty among oat varieties of world wide origin and associations of AFLP markers with quantitative traits. Theor. Appl. Genet., 117(7):1041-53
  • Aman P. and Graham H., 1987. Analysis of total and insoluble mixed-linked(1-3), (1-4)- β-D-glukans in barley and oats. Journal of the Agricultural and Food Chemistry, 35, 1:704-9
  • Ajithkumar A., Andersson R. and Aman P., 2005. Contentand molecular weight of extractable B-glukan in American and Swedish oat samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53:1205-1209
  • Anderson J.W. and Chen W.L., 1986. Cholestrol-lowering properties of oat products. In: Webster FH (ed), Oat chemistry and technology. American Association of Cereal Chemists, pp.309-333
  • Anonim, 2010a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Tarla Ürünleri Üretim Miktarları, http://www.tuik.gov.tr (Erişim tarihi: 10.12.2012)
  • Anonim, 2010b. Türkiye yulaf ekiliş-üretim-verim ve TMO alımları, http://www.tmo.gov.tr (Erişim tarihi: 10.12.2012).
  • Buerstmayr H., Krenn N., Stephan U., Grausgruber H. and Zechner E., 2007. Agronomic Performance and Quality of Oat (Avena sativa L.) Genotypes of Worldwide Origin Produced under Central European Growing Conditions. Field Crops Res, 101: 341-351
  • Cervantes-Martinez C.T., Frey K.J., White P.J. and Holland J.B., 2002. Correlated responses to selection for greater β-glukan content in two oat populations. Crop Sci., 42:730-738
  • Doehlert D.C. and McMullen M.S., 2003. Identification of sprout damage in oats. Cereal Chemistry, 80:608-612
  • Eggum B.O. and Gullord M., 1983. The nutritional quality of some oat varieties cultivated in Norway. Qual Plant-Plant Food Hum Nutr., 32:6773
  • Kalaycı M., 2005. Örneklerle JUMP Kullanımı ve Tarımsal Araştırma İçin Varyans Analiz Metodları. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları:21, Eskişehir
  • Lannucci A., Codianni P. and Cattivelli L., 2011. Evaluation of Genotype Diversity in Oat Germplasm and Definition of Ideotypes Adapted to the Mediterranean Environment. Hindawi Publishing Corporation International Journal of Agronomy. Article ID 870925.
  • McCleary B.V. and Codd R., 1991. Measurement of (1-3) (1-4)-β-D-glucanin barley and oats: a streamlined enzymic procedure. J. Sci. Fd. Agric., 55:303-312
  • Ripsin C.M. and Kenan J.M., 1992. The effect of dietary oat products on blood cholesterol. Trends Food Sci. Technol., 3:137-141
  • Saastamoinen M., Plaami S. and Kumpulainen J.Al., 1992. Genetic and environmental variation in B-glucan content of oats cultivated or tested in Finland. Journal of Cereal Science, 16:279-90
  • Shinnich F.L., Mathews R. and Ink S., 1991. Serum cholestrol reduction by oats and other fiber sources. Cereal Foods World, 36:815-821
  • Tiwari U. and Cummins E. 2009. Simulation of the factors affecting βeta-glucan levels during the cultivation of oats. Journal of Cereal Science, 1-9
  • Trumbo, B.E., 1996. Minitab Release 11 for Windows. Department of Statistics, CSU Hayward, Hayward CA, 94542
  • Tsikitis V.L., Albina J.E. and Reichner J.S., 2004. βeta-glucan affects leukocyte navigation in a complex chemotactic gradient. Surgery, 2:384-9
  • Welch R.W. and Young Y.Y., 1980. The effects of variety and nitrogen fertiliser on protein production in oats. Journal of the Science of Food and Agriculture, 31:541-548
  • Zhang Xiang-gian, Liu Jing-hui, Qı Bing-jie, Guo Xiao-xia and Jıao Wei-hong. 2010. Cluster diversity analysis of the main agronomic traits in oat.
  • Zhou M.X., Roberts G.L., Roberts G.L, Robards K., Glennie-Holmes M. and Helliwell S., 1998. Effects of sowing date, nitrogen application and sowing rate on oat quality. Australian Journal of Agricultural Research, 49:845-851
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nurgül Sarı

Aydın Ünay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 22 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sarı, N., & Ünay, A. (2013). Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 22(1), 6-12.
AMA Sarı N, Ünay A. Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Mart 2013;22(1):6-12.
Chicago Sarı, Nurgül, ve Aydın Ünay. “Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 22, sy. 1 (Mart 2013): 6-12.
EndNote Sarı N, Ünay A (01 Mart 2013) Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 22 1 6–12.
IEEE N. Sarı ve A. Ünay, “Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy. 1, ss. 6–12, 2013.
ISNAD Sarı, Nurgül - Ünay, Aydın. “Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 22/1 (Mart 2013), 6-12.
JAMA Sarı N, Ünay A. Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;22:6–12.
MLA Sarı, Nurgül ve Aydın Ünay. “Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 22, sy. 1, 2013, ss. 6-12.
Vancouver Sarı N, Ünay A. Beta Glucan Content of Some Oat Genotypes Evaluation of Cluster Analysis. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2013;22(1):6-12.