This research was carried out on 12 two-rowed barley varieties (Fahrettinbey, Cumhuriyet-50, Özdemir-05, Kalaycı-97,
Çıldır-02, İnce-04, Efes-98, Erciyes, Çumra-2001, Sladoran, Tarm-92 and Tokak-157/35) in a Randomized Complete Block Design with four replications in 2008-2009
growing season in Gökhöyük, Suluova and Tokat locations. It was determined that the effects of genotype and environment
were significant at 1 %level of probability for grain yield and all investigated traits. Plant height, spike number per m2, spike length, kernel number
per spike, grain yield, 1000-seed weight, hectoliter weight and protein content
values were determined for investigated genotypes respectively as between 92.26 and 119.29 cm, 324.30 and 430.96, 6.58 and 9.11 cm, 21.72 and 26.15, 280.55 and 426.71 kg/da, 32.14 and 41.54 g, 63.60 and 68.76 kg, 12.38 and 14.00% .The cultivars Fahrettinbey and Sladoran sowed the highest grain yield and 1000-seed weight (426.71 kg/da and 41.54 g; 418.82 kg/da and 40.70 g,
respectively). The cultivars Sladoran and
Fahrettinbey sowed the highest hectoliter weight (68.76 and 67.63 kg), whereas the cultivars Çıldır-02 showed the highest protein content (14.00%).
Bu araştırma, 2008-2009 yetiştirme döneminde 12 adet iki sıralı arpa çeşidi
(Fahrettinbey, Cumhuriyet-50, Özdemir-05, Kalaycı-97, Çıldır-02, İnce-04,
Efes-98, Erciyes, Çumra-2001, Sladoran, Tarm-92 ve Tokak-157/35) ile Gökhöyük,
Suluova ve Tokat lokasyonlarında Tesadüf Blokları Deneme Deseninde 4
tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Değişen çeşit ve çevre tane verimi ve diğer
incelenen tüm özelliklerin istatistiki olarak (P<0.01) önemli olduğu tespit
edilmiştir. Çeşitlerin bitki boyu
92.26-119.29 cm, m2’deki başak sayısı 324.30-430.96 adet, başak
uzunluğu 6.58-9.11 cm, başaktaki tane sayısı 21.72-26.15 adet, tane verimi
280.55-426.71 kg/da, bin tane ağırlığı 32.14-41.54 g, hektolitre ağırlığı
63.60-68.76 kg ve protein oranı ise %12.38-14.00 arasında değişmiştir. En
yüksek tane verimi ve en yüksek bin tane ağırlığına
Fahrettinbey ve Sladoran çeşitleri (sırasıyla 426.71 kg/da ve 41.54 g; 418.82
kg/da ve 40.70 g), en yüksek hektolitre ağırlığına Sladoran ve Fahrettinbey çeşitleri (sırasıyla 68.76 ve 67.63 kg) ve en yüksek protein
oranına ise Çıldır-02 çeşidi (%14.00) sahip olmuştur.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |