Bu çalışmada, üç farklı zamanda (6 Mayıs, 20 Temmuz ve
20 Ağustos) ekilen, üç farklı tatlı mısır çeşidinin (Sunshine, El toro ve
Merkür) üç farklı dönemde (süt olum, sarı olum ve hamur olum) hasat edilmesi
sonucu elde edilen tatlı mısırların kalite kriterlerinin belirlenmesi ve bu
kriterlere göre optimum hasat zamanının saptanması üzerine çalışılmıştır. Her
ekim zamanında, her çeşitten üç farklı hasat döneminde mısır örnekleri hasat
edilmiş ve tanelenmiştir. Tane boyut ölçümü, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru
madde, nişasta, suda çözünür kuru madde, şeker, tekstür, renk değerleri (L*,
a*, b*), protein ve duyusal analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda,. Hasat dönemleri
geciktikçe tane boyutları, 1000 tane ağırlığı, toplam kuru madde, nişasta,
tekstür, L*, a*, b*, protein değerleri artmış ve suda çözünür kuru madde, şeker
değerleri azalmıştır. İnvert şeker, toplam şeker, nişasta ve duyusal
analizlerden lezzet özelliklerine göre optimum hasat dönemleri Sunshine çeşidi
için Mayıs ekim zamanında süt olum hasat dönemi için (ekimden hasada kadar
geçen süre ) 83 gün, Temmuz ekim için süre 72 gün ve Ağustos ekimi için 89 gün
olarak belirlenmiştir. Merkür çeşidi için
Mayıs ekim zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen
süre) için 87 gün, Temmuz için 77 gün ve Ağustos ekimi için 107 gün olarak
belirlenmiştir. El toro çeşidi için ise optimum hasat dönemleri Mayıs ekim
zamanında süt olum hasat dönemi (ekimden hasada kadar geçen süre) için 89 gün,
Temmuz ekimi için 79 gün ve Ağustos ekimi için 100 gün olarak belirlenmiştir.
In this
study, the quality criteria which are important for food processes of three
different types of sweet corn (such as Sunshine, El toro and Merkür) was
investigated and harvesting periods were optimized sweet corn varieties have
been planted in three different planting times (such as May 6th, July 20th and
August 20th) and harvested in three different harvesting periods (such as milk
stage, yellow stage and dough stage). Sweet corns were planted in Bornova region
located in Izmir on 2011. Sweet corn samples harvested and striped the kernels
from an ear of sweet corn for every planting time for each type of sweet corn
and in each harvesting periods. There was a difference between each harvesting
period which belongs to types of sweet corn and planting times approximately 7
days. Analyses of size of sweet corn piece measurement, weight of thousand
pieces of sweet corn, total dry matter content, starch content, soluble dry
matter content, sugar content, protein contenti texture, color and sensory
analysis were conducted in sweet corn pieces.
In conclusion, when
quality properties of sweet corn especially invert sugar content, total sugar
content, starch content and sensory analysis based on taste results considered,
for Sunshine optimum harvesting periods were selected as milk stage of May 6th
planting time (time to planting to harvest 83 days), milk stage of July 20th
planting time (time to planting to harvest 72 days) and milk stage of August
20th planting time (time to planting to harvest 89 days). According to the same properties, optimum
harvesting periods for Merkür were selected as milk stage of May 6th planting
time (time to planting to harvest 87 days), milk stage of July 20th planting
time (time to planting to harvest 77 days) and dough stage of August 20th
planting time (time to planting to harvest 107 days). However, optimum
harvesting periods for El toro were selected as milk stage of May 6th planting
time (time to planting to harvest 89 days), milk stage of July 20th planting
time (time to planting to harvest 79 days) and yellow stage of August 20th
planting time (time to planting to harvest 100 days).
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |