Bu araştırma; 2007-2009 yılları arasında Trakya Tarımsal Araştırma
Enstitüsü deneme alanında, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme
Desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede; ana parsel
olarak çeşitler (Flamura-85, Gelibolu, Kate A-1 ve Guadalupe), alt parsel
olarak 4 farklı tohum irilikleri (2.8 mm üstü, 2.8-2.5 mm arası, 2.5-2.2 mm
arası ve 2.2-2.0 mm arası) ele alınmıştır. Araştırma; farklı 1000 tane
ağırlıklarına sahip dört ekmeklik buğday çeşidinde 4 farklı tohum iriliğinin
tane verimi, verim öğeleri ve bazı kalite değerleri üzerine etkisini belirlemek
amacıyla yapılmıştır. Yapılan varyans analiz sonucunda tane verimi, metrekarede
başak sayısı, başakta tane sayısı, bin
tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı yönünden çeşitler arasındaki farklılık
istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Tohum iriliği, her iki yılda da tane
verimi, 1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığını etkilerken, metrekarede
başak sayısını ve başakta tane sayısını etkilememiştir. Tohum iriliği artıkça
çeşitlerin tane verimi artmıştır. En
yüksek tane verimi 2.8 mm üstü tohum iriliğinden alınırken, en düşük tane
verimi ise 2.0-2.2 mm arası tohum iriliğinden alınmıştır. 1000 tane ağırlığı
yüksek olan çeşitlerde tohum iriliği artıkça tane verimindeki artış oranının
daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda; bölgede Gelibolu ve
Flamura-85 çeşitlerinde 2.5 mm üstü, Kate A-1 çeşidinde 2.2 mm üstü ve
Guadalupe çeşidinde ise 2.0 mm elek üstü tohumluklar kullanılmalıdır.
This study was conducted in the
experimental field of Trakya Agricultural Research Institute in a randomized
split blocks design with four replications in two years (2007-2008 and
2008-2009 growing seasons). The experiment was set up cultivars (Flamura-85,
Gelibolu, Kate A-1 ve Guadalupe) as main plot and four different seed size
(above 2.8 mm, among 2.8-2.5 mm, among 2.5-2.2 mm and among 2.2-2.0 mm ) as
subplot. The objective of the study was to determine the effects of four
different seed sizes on grain yield, yield components and quality in bread
wheat cultivars which have four different kernel weight. According to the
results obtained from analyses, differences between cultivars in terms of grain
yield, number of spike per square meter, number of kernel per spike, thousand
kernel weight, test weight and protein rate were found statistically significant.
While grain yield, thousand kernel weight and test weight were affected by the
seed size, number of spike per square meter and number of kernel per spike
weren’t affected by the seed size in both years. The grain yields of cultivars
went up with increasing seed size. While the highest yield was obtained with
2.8 mm and above seed size, between 2.0-2.2 mm seed size gave the lowest yield.
Increasing seed size in cultivars having high kernel weight caused greater
yield increase more than in cultivars with low kernel weight. Based on the
results of the study, above 2.5 mm seed size in Gelibolu and Flamura-85, above
2.2 mm in Kate A-1 and above 2.0 mm seed size in Guadalupe cultivars were
suggested for Trakya region.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |