Bu çalışmada, Dicle Üniversitesi Ziraat
Fakültesi tarafından geliştirilen arpa genotiplerinin standart çeşitler
karşısında verim ve kalite özellikleri bakımından farklılıklarının
araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre,
2013-2014 yetiştirme sezonunda, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme
alanı ve Siverek lokasyonlarında 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Materyal
olarak Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından geliştirilen 3 arpa
genotipi ve kontrol amaçlı olarak GAPUTAEM tarafından tescil edilmiş 2 arpa
çeşidi (Samyeli ve Altıkat) kullanılmıştır. Çalışmada; SPAD değeri, tane
verimi, 1000 tane ağırlığı, protein oranı, tanede nişasta oranı ve hektolitre
ağırlığı özellikleri incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler üzerine lokasyon
etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. Genotipler arasındaki farklılıklar
incelendiğinde SPAD değeri hariç incelenen özelliklerin tümünde genotipin
etkili olduğu görülmüştür. İnteraksiyon etkisi ise incelenen tüm özelliklerde
önemsiz çıkmıştır. Arpa genotiplerinde tane verimi 324.3 kg/da ile 445.8 kg/da
arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi ve bin tane ağırlığı (46.84 g)
Samyeli çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek protein oranı ise DZ12-2
genotipinden (%16.21) elde edilmiştir. İleri hatlardan
DZ7-07 genotipi çeşit adayı olarak değerlendirilebileceği ön görülmüştür.
The aim of this study was to investigate the differences of barley
genotypes that developed by Dicle University agricultural faculty, respect to
check cultivars for yield and quality traits. Experiments were conducted at
Dicle University, Agricultural Faculty experiment field and Siverek locations
during 2013-2014 growing season. The experiment was arranged in accordance with
a completely randomized block design with four replications. Three barley
genotypes which developed by University of Dicle, Faculty of Agriculture and
two barley genotype (Samyeli and Altıkat) which developed by GAP International
Agricultural Research and Training Center were used as material. The traits of
SPAD value, grain yield, thousand kernel weight, protein content, starch and test
weight were investigated in study. The location effects were found out
significantly different for all studied traits, while genotypic differences
were found significant for all investigated traits except SPAD value. Location
x genotype interaction was not significant for any traits. The grain yield of
barley genotypes changed in the range of 324.3-445.8 kg/da. Highest grain yield
and thousand kernel weight (46.84 g) obtained from ‘Samyeli’ variety. Highest
protein content obtained from DZ12-2 (%16.21). Among advanced lines, DZ7-07 was
determined as promising genotype.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |