Araştırma, Ege Bölgesi Sahil
Kuşağına uygun ümitvar yulaf hat ve çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerini
belirlemek amacıyla; Menemen, Nazilli lokasyonlarında 2011-2012 üretim
sezonunda tesadüf blokları deneme deseninde, dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Denemeler her iki lokasyonda da yulaf bölge verim denemesi şeklinde kurulmuş
olup, lokasyonlara birleştirilmiş analiz
de uygulanmıştır. Çalışmada ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen genotiplerin
tane verimi ve kalite açısından performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Bu kapsamda tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane iriliği,
protein, yağ, nişasta, besinsel lif, beta glukan ve kül oraları incelenmiştir.
Yulaf Bölge Verim Denemesi (YBVD) birleşik lokasyonda genotiplerin tane verimi
279.2-625.3 kg/da, hektolitre ağırlığı 40.3-55.6 kg/hl, bin tane ağırlığı
31.0-41.0 g, 2.2 mm’nin üzerinde kalan yulafların yüzdesi %26.0-83.5, protein
%13.7-17.4, yağ %4.6-8.7, besinsel lif %8.9-12.9, nişasta %35.6-52.2, beta glukan %1.1-2.6, kül oranları
%3.3-4 arasında değişim göstermiştir. Denemede tane veriminde 12 ve 17,
hektolitre ağırlığında 17, bin tane ağırlığında 14, tane iriliğinde 22, protein
oranında 13, yağ oranında 12, nişasta oranında 12, besinsel lif oranında 10,
beta glukan oranında 18 numaralı hatlar verim ve kalite yönüyle üstün
bulunmuşlardır.
With the objective of evaluating
promising oat cultivars suited to coastal area of Aegean Region in terms of
yield and quality parameters, the research was conducted using randomized block
design and two trials with four replications in the fields of Aegean Agricultural
Research Institute and Nazilli Cotton Research Station in 2010-2011 growing
season. Trials have been have been
established in the form of oat yield trials in both locations, the combined
analysis was also applied to locations. The aim of
this study was to determine of the performances of new varieties developed by
breeding studies in terms of grain yield and quality. In the study, grain
yield, tousand kernel weight, test weight, kernel size, protein, fat, starch,
dietary fibre, β-glucan, ash rate were investigated. Oats Regional Yield Trial
(YBVD) unified in locations, results
obtained in grain yields 279.2-625.3 kg/da, 18.8-35.8 g, test weight 40.3-55.6 kg/hl, thousand kernel weight
31.0-41.0 g, 2.2 mm remaining on the percentage of oats 26.0-83.5%, protein
13.7-17.4%, fat 4.6-87%, dietary fibre
8.9-12.9%, β-glucan 11-2.6%, ash ratio 33-4%. In the trial, grain yield
in the 12th, 17th, hectoliter weight in the 17th,
thousand kernel weight 14th, kernel size in the 22th,
protein content in the 13th, fat composition in the 12th,
amount of starch in the 12th,
dietary fibre ratio in the 10th, beta glucan value in the18th
lines showed superior yield and quality characteristics.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |