Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 177 - 183, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280374

Öz



Börülce fasulye gibi kullanılabilme özelliğine sahip bir bitkidir ve
olumsuz ekolojik şartlardan, özellikle çiçeklenme dönemindeki yüksek
sıcaklıklardan ve kuraktan fasulyeden daha az etkilenmektedir. Ayrıca
börülcenin zengin vegetatif aksam oluşturabilme yeteneği toprak korumada
kullanılmaktadır. Karışık ekime girebilme ve özellikle çeltik ekili alanlarda
münavebede kullanılabilme potansiyeli bu bitkinin bölgemizde de şansının
olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle bölge şartlarımız için geliştirip 2010
yılında tescil ettirdiğimiz Sırma ve Amazon adlı kuru tane amaçlı börülce
çeşitlerimizin çiftçilere tanıtılması ve tarımının yaygınlaştırılması için
yetiştirme paketinin hazırlanması gerekmektedir. Bu çalışma, iki çeşidin uygun
ekim zamanı ve bitki sıklığını ortaya koymak, bu faktörlerin bitkinin verim ve
verim özelliklerine etkisini belirlemek üzere planlanmıştır. Denemeler 2 farklı
çevrede (konvansiyonel ve organik), 2 çeşit (Amazon, Sırma), 2 ekim zamanı
(erken ve geç ekim), 4 farklı sıra arası mesafesi (30, 45, 60, 75 cm)
kullanılarak, 3 tekrarlamalı bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde
yürütülmüştür. Varyans analizi çevreler ayrı ayrı olacak şekilde yapılmıştır.
Konvansiyonel uygulamanın yapıldığı Atakum’da tane verimine zaman, çeşit, sıra
arasının, organik tarımın uygulandığı Bafra’da zaman, sıra arası ve zaman x
sıra arası interaksiyonunun etkisi olduğu tespit edilmiştir. Erken ekimde
verimin her iki çevrede de daha yüksek olduğu, sıra arası daraldıkça bitkide
tane veriminin azaldığı tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Akdağ C., 1995. Sıra aralıklarının Tokat-Kazova şartlarında börülce (Vigna sinensis (L.) Savi)’nin verim ve verim unsurlarına etkileri. Gaziosmanpaşa Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 12(1): 141-146
  • Akdağ C., Gül K. ve Düzdemir O., 1998. Börülcenin (Vigna sinensis (L.) ENDL) Tokat-Kazova şartlarına adaptasyonu ve uygun ekim zamanının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üni., Ziraat Fak. Dergisi, 343-357
  • Bahçeci B. ve Engin M., 1989. İki börülce bitkisinde farklı ekim sıklığının bazı bitkisel ve tarımsal özelliklere etkisi üzerinde bir araştırma. Çukurova Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(3): 21-28
  • Bozoğlu H. ve Gülümser A., 1995. Samsun ilinde börülce yetiştirilebilme olanakları. Karadeniz Bölgesi Tarımının Geliştirilme-sinde Yeni Teknikler Kongresi, 10-11 Ocak 1995, Samsun, Bildiri Kitabı: 349-353
  • Bozoğlu H. ve Pekşen E., 2009. Kuru tane amaçlı tescile aday börülce (Vigna unguiculata L.) hatlarının bazı özellikleri. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, s:343-346
  • Ceylan A. ve Sepetoğlu H., 1983. Börülcede (Vigna sinensis Endl.) çeşit-ekim zamanı üzerine araştırma. Ege Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 25-40
  • Erman M. ve Çığ F., 2009. Farklı bitki sıklığı uygulamalarının börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi-Poster Bildiriler, 669-672
  • FAO 2012. www.fao.org
  • Gülümser A., Tosun F. ve Bozoğlu H., 1989. Samsun ekolojik koşullarında börülce yetiştirilmesi üzerinde araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üni. Ziraat Fak. Dergisi 4(1-2): 49-65
  • Hall A.E., 2004. Breeding for adaptation to drought and heat in cowpea. European Journal of Agronomy, 21(4): 447-454
  • Hall A.E., Cisse N., Thiaw S., Elawad H.O.A., Ehlers J., Ismail A.M., Fery R.L., Roberts A., Kitch L.W., Murdock K.L., Boukar O., Phillips R.D. and McWatters K.H., 2003. Development of cowpea cultivars and germplasm by the bean/cowpea crsp. research highlights of the bean/cowpea collaborative research support program, 1981 – 2002. Field Crops Research, 82(2-3): 103-134
  • Mali O.P. and Mali A.L., 1991. Responce of promising cowpea (Vigna unguiculata L.) genotypes to row spacing and phosphate levels. Indian J. Agricultural Science, 61(9): 672-673
  • Özturan Y., 2003. Börülce (Vigna unguiculata (L.)Walp.)’de bitki sıklığı ve azotlu gübrelemenin verim ve verim öğelerine etkisi. Ziraat Fak. Dergisi, 19(3): 41-49
  • Şehirali S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. IV.Börülce. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara
  • Sert H., 2011. Hatay İli Ekolojik Şartlarında Börülce (Vigna sinensis (L.) Savi) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikleri Üzerine Farklı Bitki Sıklıklarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s
  • Sing B.B., Chambliss O.L. and Sharma B., 1997. Recent advances in cowpea breeding advances in cowpea research. IITA, JIRCAS.
  • Ünlü H., 2004. Börülce ( Vigna unguiculata (L.) Walp.) çesitlerinde farklı ekim zamanlarının sulu ve kurak koşullarda verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.

Seed Yield and It’s Components of Amazon and Sırma Cowpea Varieties that are Grown with Different Cultivatons

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 177 - 183, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280374

Öz



Cowpea
which can be used and consumed as bean is a legume plant. It is affected less
than beans in the unfavorable ecological conditions and particulary the high
temperatures and drought during flowering period. Otherwise it has got the
ability to produce rich vegetative material therefore it is used in soil
conservation. Cowpea can be sown in intercropping system and particulary at
area which is sown rice it can be attended crop rotation. These show that
cowpea has got a chance to grown in our region. Amazon and Sırma varieties were
developed for our region conditions and were registered in 2010. The
cultivation package of these varieties and should be prepared for the promotion
of agriculture and introduced to farmer. This study were planned to determine
the appropriate sowing time and plant density of two varieties and the effects
of the seed yield and yield characteristics of these factors. The experiments
were established on two enviroment (conventional and organic) split split plot
desing with 3 replication at two varieties (Amazon, Sırma), two sowing time
(early, late), four row space (30, 45, 60, 75 cm). Analysis of variance was
done to separate on the environments. The effect of sowing time, variety, row
spacing on the seed yield in Atakum that was made conventional agriculture;
sowing time, row spacing and timexrow spacing interaction in Bafra that was
made organic agriculture were significant as statistically. The highest seed
yield per plant was obtained from early sowing time both enviroments. Narrow
row spaces effected seed yield per plant negatively.

Kaynakça

  • Akdağ C., 1995. Sıra aralıklarının Tokat-Kazova şartlarında börülce (Vigna sinensis (L.) Savi)’nin verim ve verim unsurlarına etkileri. Gaziosmanpaşa Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 12(1): 141-146
  • Akdağ C., Gül K. ve Düzdemir O., 1998. Börülcenin (Vigna sinensis (L.) ENDL) Tokat-Kazova şartlarına adaptasyonu ve uygun ekim zamanının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üni., Ziraat Fak. Dergisi, 343-357
  • Bahçeci B. ve Engin M., 1989. İki börülce bitkisinde farklı ekim sıklığının bazı bitkisel ve tarımsal özelliklere etkisi üzerinde bir araştırma. Çukurova Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 3(3): 21-28
  • Bozoğlu H. ve Gülümser A., 1995. Samsun ilinde börülce yetiştirilebilme olanakları. Karadeniz Bölgesi Tarımının Geliştirilme-sinde Yeni Teknikler Kongresi, 10-11 Ocak 1995, Samsun, Bildiri Kitabı: 349-353
  • Bozoğlu H. ve Pekşen E., 2009. Kuru tane amaçlı tescile aday börülce (Vigna unguiculata L.) hatlarının bazı özellikleri. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi, 19-22 Ekim 2009, Hatay, s:343-346
  • Ceylan A. ve Sepetoğlu H., 1983. Börülcede (Vigna sinensis Endl.) çeşit-ekim zamanı üzerine araştırma. Ege Üni. Ziraat Fak. Dergisi, 20(1): 25-40
  • Erman M. ve Çığ F., 2009. Farklı bitki sıklığı uygulamalarının börülce (Vigna unguiculata (L.) Walp.)’de verim ve verim öğelerine etkisi. Türkiye VIII. Tarla Bitkileri Kongresi-Poster Bildiriler, 669-672
  • FAO 2012. www.fao.org
  • Gülümser A., Tosun F. ve Bozoğlu H., 1989. Samsun ekolojik koşullarında börülce yetiştirilmesi üzerinde araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üni. Ziraat Fak. Dergisi 4(1-2): 49-65
  • Hall A.E., 2004. Breeding for adaptation to drought and heat in cowpea. European Journal of Agronomy, 21(4): 447-454
  • Hall A.E., Cisse N., Thiaw S., Elawad H.O.A., Ehlers J., Ismail A.M., Fery R.L., Roberts A., Kitch L.W., Murdock K.L., Boukar O., Phillips R.D. and McWatters K.H., 2003. Development of cowpea cultivars and germplasm by the bean/cowpea crsp. research highlights of the bean/cowpea collaborative research support program, 1981 – 2002. Field Crops Research, 82(2-3): 103-134
  • Mali O.P. and Mali A.L., 1991. Responce of promising cowpea (Vigna unguiculata L.) genotypes to row spacing and phosphate levels. Indian J. Agricultural Science, 61(9): 672-673
  • Özturan Y., 2003. Börülce (Vigna unguiculata (L.)Walp.)’de bitki sıklığı ve azotlu gübrelemenin verim ve verim öğelerine etkisi. Ziraat Fak. Dergisi, 19(3): 41-49
  • Şehirali S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. IV.Börülce. Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ziraat İşleri Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara
  • Sert H., 2011. Hatay İli Ekolojik Şartlarında Börülce (Vigna sinensis (L.) Savi) Çeşitlerinin Tane Verimi ve Bazı Tarımsal Özellikleri Üzerine Farklı Bitki Sıklıklarının Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, 45s
  • Sing B.B., Chambliss O.L. and Sharma B., 1997. Recent advances in cowpea breeding advances in cowpea research. IITA, JIRCAS.
  • Ünlü H., 2004. Börülce ( Vigna unguiculata (L.) Walp.) çesitlerinde farklı ekim zamanlarının sulu ve kurak koşullarda verim ve kalite özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülbahar Çulha Bu kişi benim

Hatice Bozoğlu

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1

Kaynak Göster

APA Çulha, G., & Bozoğlu, H. (2016). Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 177-183. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280374
AMA Çulha G, Bozoğlu H. Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2016;25(ÖZEL SAYI-1):177-183. doi:10.21566/tarbitderg.280374
Chicago Çulha, Gülbahar, ve Hatice Bozoğlu. “Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim Ve Verim Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016): 177-83. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280374.
EndNote Çulha G, Bozoğlu H (01 Kasım 2016) Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 177–183.
IEEE G. Çulha ve H. Bozoğlu, “Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, ss. 177–183, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.280374.
ISNAD Çulha, Gülbahar - Bozoğlu, Hatice. “Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim Ve Verim Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016), 177-183. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280374.
JAMA Çulha G, Bozoğlu H. Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:177–183.
MLA Çulha, Gülbahar ve Hatice Bozoğlu. “Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon Ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim Ve Verim Özellikleri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, 2016, ss. 177-83, doi:10.21566/tarbitderg.280374.
Vancouver Çulha G, Bozoğlu H. Farklı Kültürel Uygulamalarla Yetiştirilen Amazon ve Sırma Börülce Çeşitlerinin Verim ve Verim Özellikleri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):177-83.