Börülce fasulye gibi kullanılabilme özelliğine sahip bir bitkidir ve
olumsuz ekolojik şartlardan, özellikle çiçeklenme dönemindeki yüksek
sıcaklıklardan ve kuraktan fasulyeden daha az etkilenmektedir. Ayrıca
börülcenin zengin vegetatif aksam oluşturabilme yeteneği toprak korumada
kullanılmaktadır. Karışık ekime girebilme ve özellikle çeltik ekili alanlarda
münavebede kullanılabilme potansiyeli bu bitkinin bölgemizde de şansının
olduğunu göstermektedir. Bu nedenlerle bölge şartlarımız için geliştirip 2010
yılında tescil ettirdiğimiz Sırma ve Amazon adlı kuru tane amaçlı börülce
çeşitlerimizin çiftçilere tanıtılması ve tarımının yaygınlaştırılması için
yetiştirme paketinin hazırlanması gerekmektedir. Bu çalışma, iki çeşidin uygun
ekim zamanı ve bitki sıklığını ortaya koymak, bu faktörlerin bitkinin verim ve
verim özelliklerine etkisini belirlemek üzere planlanmıştır. Denemeler 2 farklı
çevrede (konvansiyonel ve organik), 2 çeşit (Amazon, Sırma), 2 ekim zamanı
(erken ve geç ekim), 4 farklı sıra arası mesafesi (30, 45, 60, 75 cm)
kullanılarak, 3 tekrarlamalı bölünen bölünmüş parseller deneme deseninde
yürütülmüştür. Varyans analizi çevreler ayrı ayrı olacak şekilde yapılmıştır.
Konvansiyonel uygulamanın yapıldığı Atakum’da tane verimine zaman, çeşit, sıra
arasının, organik tarımın uygulandığı Bafra’da zaman, sıra arası ve zaman x
sıra arası interaksiyonunun etkisi olduğu tespit edilmiştir. Erken ekimde
verimin her iki çevrede de daha yüksek olduğu, sıra arası daraldıkça bitkide
tane veriminin azaldığı tespit edilmiştir.
Cowpea
which can be used and consumed as bean is a legume plant. It is affected less
than beans in the unfavorable ecological conditions and particulary the high
temperatures and drought during flowering period. Otherwise it has got the
ability to produce rich vegetative material therefore it is used in soil
conservation. Cowpea can be sown in intercropping system and particulary at
area which is sown rice it can be attended crop rotation. These show that
cowpea has got a chance to grown in our region. Amazon and Sırma varieties were
developed for our region conditions and were registered in 2010. The
cultivation package of these varieties and should be prepared for the promotion
of agriculture and introduced to farmer. This study were planned to determine
the appropriate sowing time and plant density of two varieties and the effects
of the seed yield and yield characteristics of these factors. The experiments
were established on two enviroment (conventional and organic) split split plot
desing with 3 replication at two varieties (Amazon, Sırma), two sowing time
(early, late), four row space (30, 45, 60, 75 cm). Analysis of variance was
done to separate on the environments. The effect of sowing time, variety, row
spacing on the seed yield in Atakum that was made conventional agriculture;
sowing time, row spacing and timexrow spacing interaction in Bafra that was
made organic agriculture were significant as statistically. The highest seed
yield per plant was obtained from early sowing time both enviroments. Narrow
row spaces effected seed yield per plant negatively.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |