Buğday, buğday ürünleri ve ekmek hem geçmişte
hem günümüzde Türk insanının en önemli besin kaynaklarından biri olmuştur.
Buğday ve ekmeğin beslenme yanında kültürel, sosyal ve tarih değeri çok
büyüktür. Buğday taşıdığı büyük değere bağlı olarak saygı duyulan, kutsal
sayılan bir üründür. Buğday sadece Türkiye için değil aynı zamanda dünya
insanının beslenmesinde de giderek artan bir öneme sahiptir. Dünyada
yetiştirilen tahıllar içinde mısır ve çeltikten sonra en fazla üretilen
üründür. 28 yabani buğday taksonuna ev sahipliği yapan Türkiye’de yüzlerce
yerel çeşit ve 2016 itibarıyla 198 ekmeklik, 61 makarnalık tescilli çeşit
bulunmaktadır. Taşıdığı büyük öneme rağmen son zamanlarda buğdayın obezite,
diyabet gibi hastalıkları tetikleyen çok zararlı bir ürün olduğu, yapılan ıslah
çalışmaları sonucu insanlarca tüketilmemesi gereken bir genetiği değiştirilmiş
organizma olduğu şeklinde görüşler bildirilmektedir. Bu derlemede buğday genetik
kaynakları, ülkemizde buğday ıslahının tarihçesi, geçmişten günümüzde
geliştirilmiş çeşitler, yerel buğday çeşitlerinin geçmişi ve güncel durumu ile
buğday aleyhine yapılan propagandalar karşısında gerçekler anlatılmaktadır.
Wheat, wheat products and
bread both past and present have been among the most important food sources for
the Turkish people. Besides feeding, bread and other wheat derived products
bear high cultural, social and historical value. Due to the great values
ascribed, wheat is considered a highly respected sacred entity. Wheat is not
only crucial for Turkey
but also worldwide with its’ growing importance in the diet of people. Among
the cereal crops, wheat is the most grown after maize and rice globally. Turkey
hosts 28 wild relative taxa of wheat and hundreds of land races. There are 198 released
bread wheat and 61 durum wheat varieties in 2016. Despite the great importance
of wheat, recently there has been a continuous prejudices attitude toward
genetic structure of wheat in the media against wheat, charging as if it turned
into genetically modified organism after undergoing breeding process, and a
harmful food source which triggers diseases such as obesity and diabetes. This
review summarizes the wheat genetic resources, the history of wheat breeding, past
and present improved varieties in Turkey,
and the facts against the allegations pointed out with the false advertisements
against wheat and bread.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: 2 |