Cultivar selection is the most important factor affecting
yield and quality of groundnut. Groundnut (Arachis
hypogeae L.) is an oil plant that can be grown as an alternative to wheat
and potato in Nigde conditions. Agronomic
and quality characteristics of 6 different groundnut cultivars were investigated in Bayat villages of Altunhisar in
Nigde in 2014. The experimental design was randomized completed
block with three replications. In this study, parameters as pod number per plant, discard pod rate (%),
100-seed weight (g), seed rate (%), pod yield (kg da-1), oil content
(%) and protein content (%) were
evaluated. As a result of research, the
cultivars differed significantly with respect to all investigated characters.
The results of pod yield ranged from 303.4 and 502.2 kg da-1 and
the highest pod yield was obtained from Osmaniye 2005 cultivar. Oil content of
groundnut cultivars was ranged %43.0 and 48.9 and the highest oil content was
obtained from Sultan cultivar. As a result of research, short
growth period and early groundnut cultivars are more suitable for Nigde
conditions.
Yerfıstığında çeşit seçimi verimi ve kaliteyi etkileyen en
önemli faktörlerin başında gelmektedir. Yerfıstığı (Arachis hypogeae L.) Niğde koşullarında buğday ve patatese
alternatif ürün olarak yetiştirilebileceği düşünülen bir yağ bitkisidir. Bu
araştırma, 6 farklı yerfıstığı çeşidinin Niğde koşullarında yetiştirilebilme
olanaklarını belirlemek amacıyla, Niğde ili Altunhisar İlçesi Bayat Köyünde
tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulup,
yürütülmüştür. Araştırmaya alınan çeşitlerin bitki başına meyve sayısı, bitki
başına meyve verimi, 100-tohum ağırlığı, iç oranı gibi verim parametreleri ile
protein oranı ve yağ oranı gibi kalite özellikleri tespit edilmiştir. Araştırma
sonucunda, denemede yer alan çeşitlerin bölge koşullarında incelenen özellikler
açısından önemli derecede farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Araştırmada, dekara meyve verimleri 303.4 ile
502.2 kg/da arasında değişmiş olup, en yüksek meyve verimi Osmaniye 2005
çeşidinden elde edilmiştir. Yerfıstığı çeşitlerinin yağ içerikleri %43.0 ile
%48.9 arasında değişmiş olup, en yüksek yağ içeriği Sultan çeşidinden elde
edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, yetişme süresi kısa, erkenci yerfıstığı
çeşitlerinin Niğde koşullarına daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |