Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında, 2010 yılında, farklı tuz
konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 mMol NaCl) kamışsı yumak (Festuca arundinacea) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium) bitkilerinin bazı
tarımsal özelliklerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada;
çimlenme hızı ve gücü (%), bitki boyu (cm), yaprakçık ayası eni (cm), sap çapı
(mm), yaş ve kuru biyokütle verimi (g/bitki), kuru madde oranı (%), kuru madde
verimi (g/bitki) özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde; tuz
konsantrasyonu arttıkça incelenen karakterlerde elde edilen verilerde
istatistikî olarak önemli düşüşler görülmüştür. En iyi sonuçların ise 0 mMol ve
50 mMol tuz konsantrasyonlarında elde edildiği saptanmıştır.
This study was conducted in order to determine the
effects of different salt concentrations (0-50-100-150 mMol NaCl) on the
agronomical characteristics of Festuca
arundinacea and Agropyron intermedium
in Field Crops Department, Faculty of Agriculture, Ege University
in 2010. In
the trial, germination rate and speed (%), plant height (cm), leaflet width
(cm), stem diameter (mm), fresh herbage and hay yield (g/plant), dry matter
content (%) and dry matter yield (g/plant) were investigated. Results indicated
that increasing salinity level caused to decrease on the agronomical
characteristics. The best results were obtained from 0 and 50 mMol salt concentrations.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |