Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 219 - 224, 31.12.2016

Öz



Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında, 2010 yılında, farklı tuz
konsantrasyonlarının (0, 50, 100, 150 mMol NaCl) kamışsı yumak (Festuca arundinacea) ve mavi ayrık (Agropyron intermedium) bitkilerinin bazı
tarımsal özelliklerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada;
çimlenme hızı ve gücü (%), bitki boyu (cm), yaprakçık ayası eni (cm), sap çapı
(mm), yaş ve kuru biyokütle verimi (g/bitki), kuru madde oranı (%), kuru madde
verimi (g/bitki) özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar incelendiğinde; tuz
konsantrasyonu arttıkça incelenen karakterlerde elde edilen verilerde
istatistikî olarak önemli düşüşler görülmüştür. En iyi sonuçların ise 0 mMol ve
50 mMol tuz konsantrasyonlarında elde edildiği saptanmıştır.

Kaynakça

  • Açıkgöz N., İlker E. ve Gökçöl A., 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yayın No:2, Bornova-İzmir, s.236.
  • Ashraf M., 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1): 17-42.
  • Avcıoğlu R., Khalvati M.A., Demiroğlu G. ve Geren H., 2003. Ozmatik basıncın bazı kültür bitkilerinin erken gelişme dönemindeki etkileri-1, Çimlenme ve büyüme özellikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 1-8.
  • Bayuelo-Jiménez J.S., Craig R. and Lynch J.P., 2002. Salinity tolerance of Phaseolus species during germination and early seedling growth. Crop Sci., 42:1584-1594.
  • Bozcuk S., 1988. Bazı kültür bitkilerinde tuzluluğun çimlenme üzerine etkisi ve tuz toleransı sınırlarının saptanması. Doğa Türkiye. J. of Biology, 15: 45-151.
  • Cramer G.R., Abdel-Basset R. and Seemann J.R., 1990. Salinity-calsium interactions of root growth osmotic adjustment of two corn cultivars differing in salt tolerance. J. Plant Nutr., 13: 1453-1462.
  • Ergene A., 1982. Toprak Bilgisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:267, Ders Kitapları Serisi No:42, Erzurum.
  • Franco J.A., Estaban C. and Rodriguez C., 1993. Effect of salinity on various growth stages of Muskmelon cv. Revigal. J. Hort., Sci., 68:899-904.
  • Geren H. ve Durul G., 2014. Farklı tuz (NaCl) konsantrasyonlarının dev kralotu (Pennisetum hybridum)’nda biyokütle verimi ve bazı verim özelliklerine etkileri üzerine bir ön araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51(1): 85-91.
  • Giri B., Kapoor R. and Mukerji K.G., 2003. Influence of arbuscular mycorrhizal fungi and salinity on growth, biomass and mineral nutrition of Acacia auriculiformis. Biol. Fertil Soils, 38: 170-175.
  • Kacar B., Katkat V. ve Öztürk Ş., 2006. Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayın No:848, Fen ve Biyoloji Dizisi:28 ISBN 975-591-833-7, 563s., Ankara.
  • Kanber R., Kırda C. ve Tekinel O., 1992. Sulama suyu niteliği ve sulamada tuzluluk sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:21, Ders Kitapları Yayın No:6, Adana.
  • Khalvati M.A. ve Avcıoğlu R., 2001. Bazı mısır çeşitlerinin erken gelişme döneminde tuza dayanıklılıkları üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir, 86s.
  • Kusvuran A., Nazlı R.I. and Kusvuran S., 2014. Salinity effects on seed germination in different tall fescue (Festuca arundinaceae Schreb.) varieties. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 7(2): 8-12.
  • Kwiatowsky J., 1998. Salinity classification. Mapping and Management in Alberta.
  • Matichenkov V.V. and Kosobrukov A.A., 2004. Si effect on the plant resistance to salt toxicity. Proceedingof the ISCO 2004, 13th Internaanal Soil Conservation Organization Confernces, Conserving Sol and Water for Society: Sharing Solutions, Brisbane, Australia.
  • Okkaoğlu H. ve Avcıoğlu R., 2010. Mikoriza ve tuz stresi interaksiyonunun mısır (Zea mays L.) bitkisinin erken gelişme döneminde büyüme ve diğer bazı fizyolojik özelliklerin etkisi. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-İzmir, s.87.
  • Saruhan V., Üzen N., Eylen M. ve Çetin Ö., 2009. Toprak tuzluluğunun kültür bitkilerine etkileri ve alınabilecek somut önlemler,.www.sulama-tuzlanma.org/bildiriler/30.pdf
  • Sönmez B., 2004. Türkiye’de çorak ıslahı araştırmaları ve tuzlu toprakların yönetimi. Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 20-21 Mayıs 2004, Ankara, s.157-162.
  • Türkan İ., 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayınları: 455, ISBN 978-9944-341-61-5, 690s, Ankara.

A Study on the Effects of Different NaCl Concentrations on Germination and Early Growing Stage of Tall Fescue (Festuca arundinacea) and Intermediate Wheatgrass (Agropyron intermedium)

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2, 219 - 224, 31.12.2016

Öz



This study was conducted in order to determine the
effects of different salt concentrations (0-50-100-150 mMol NaCl) on the
agronomical characteristics of Festuca
arundinacea
and Agropyron intermedium
in Field Crops Department, Faculty of Agriculture, Ege University
in 2010. In
the trial, germination rate and speed (%), plant height (cm), leaflet width
(cm), stem diameter (mm), fresh herbage and hay yield (g/plant), dry matter
content (%) and dry matter yield (g/plant) were investigated. Results indicated
that increasing salinity level caused to decrease on the agronomical
characteristics. The best results were obtained from 0 and 50 mMol salt concentrations.

Kaynakça

  • Açıkgöz N., İlker E. ve Gökçöl A., 2004. Biyolojik araştırmaların bilgisayarda değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yayın No:2, Bornova-İzmir, s.236.
  • Ashraf M., 1994. Breeding for salinity tolerance in plants. Critical Reviews in Plant Sciences, 13(1): 17-42.
  • Avcıoğlu R., Khalvati M.A., Demiroğlu G. ve Geren H., 2003. Ozmatik basıncın bazı kültür bitkilerinin erken gelişme dönemindeki etkileri-1, Çimlenme ve büyüme özellikleri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2): 1-8.
  • Bayuelo-Jiménez J.S., Craig R. and Lynch J.P., 2002. Salinity tolerance of Phaseolus species during germination and early seedling growth. Crop Sci., 42:1584-1594.
  • Bozcuk S., 1988. Bazı kültür bitkilerinde tuzluluğun çimlenme üzerine etkisi ve tuz toleransı sınırlarının saptanması. Doğa Türkiye. J. of Biology, 15: 45-151.
  • Cramer G.R., Abdel-Basset R. and Seemann J.R., 1990. Salinity-calsium interactions of root growth osmotic adjustment of two corn cultivars differing in salt tolerance. J. Plant Nutr., 13: 1453-1462.
  • Ergene A., 1982. Toprak Bilgisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No:267, Ders Kitapları Serisi No:42, Erzurum.
  • Franco J.A., Estaban C. and Rodriguez C., 1993. Effect of salinity on various growth stages of Muskmelon cv. Revigal. J. Hort., Sci., 68:899-904.
  • Geren H. ve Durul G., 2014. Farklı tuz (NaCl) konsantrasyonlarının dev kralotu (Pennisetum hybridum)’nda biyokütle verimi ve bazı verim özelliklerine etkileri üzerine bir ön araştırma. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 51(1): 85-91.
  • Giri B., Kapoor R. and Mukerji K.G., 2003. Influence of arbuscular mycorrhizal fungi and salinity on growth, biomass and mineral nutrition of Acacia auriculiformis. Biol. Fertil Soils, 38: 170-175.
  • Kacar B., Katkat V. ve Öztürk Ş., 2006. Bitki Fizyolojisi. Nobel Yayın No:848, Fen ve Biyoloji Dizisi:28 ISBN 975-591-833-7, 563s., Ankara.
  • Kanber R., Kırda C. ve Tekinel O., 1992. Sulama suyu niteliği ve sulamada tuzluluk sorunları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:21, Ders Kitapları Yayın No:6, Adana.
  • Khalvati M.A. ve Avcıoğlu R., 2001. Bazı mısır çeşitlerinin erken gelişme döneminde tuza dayanıklılıkları üzerinde araştırmalar. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, İzmir, 86s.
  • Kusvuran A., Nazlı R.I. and Kusvuran S., 2014. Salinity effects on seed germination in different tall fescue (Festuca arundinaceae Schreb.) varieties. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 7(2): 8-12.
  • Kwiatowsky J., 1998. Salinity classification. Mapping and Management in Alberta.
  • Matichenkov V.V. and Kosobrukov A.A., 2004. Si effect on the plant resistance to salt toxicity. Proceedingof the ISCO 2004, 13th Internaanal Soil Conservation Organization Confernces, Conserving Sol and Water for Society: Sharing Solutions, Brisbane, Australia.
  • Okkaoğlu H. ve Avcıoğlu R., 2010. Mikoriza ve tuz stresi interaksiyonunun mısır (Zea mays L.) bitkisinin erken gelişme döneminde büyüme ve diğer bazı fizyolojik özelliklerin etkisi. Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bornova-İzmir, s.87.
  • Saruhan V., Üzen N., Eylen M. ve Çetin Ö., 2009. Toprak tuzluluğunun kültür bitkilerine etkileri ve alınabilecek somut önlemler,.www.sulama-tuzlanma.org/bildiriler/30.pdf
  • Sönmez B., 2004. Türkiye’de çorak ıslahı araştırmaları ve tuzlu toprakların yönetimi. Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 20-21 Mayıs 2004, Ankara, s.157-162.
  • Türkan İ., 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayınları: 455, ISBN 978-9944-341-61-5, 690s, Ankara.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülcan Demiroğlu Topçu

Ahmet Esen Çelen Bu kişi benim

Elif Kuru Bu kişi benim

Şükrü Sezgi Özkan

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2

Kaynak Göster

APA Demiroğlu Topçu, G., Çelen, A. E., Kuru, E., Özkan, Ş. S. (2016). Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 219-224. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282429
AMA Demiroğlu Topçu G, Çelen AE, Kuru E, Özkan ŞS. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2016;25(ÖZEL SAYI-2):219-224. doi:10.21566/tarbitderg.282429
Chicago Demiroğlu Topçu, Gülcan, Ahmet Esen Çelen, Elif Kuru, ve Şükrü Sezgi Özkan. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca Arundinacea) Ve Mavi Ayrık (Agropyron Intermedium) Bitkilerinin Çimlenme Ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016): 219-24. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282429.
EndNote Demiroğlu Topçu G, Çelen AE, Kuru E, Özkan ŞS (01 Aralık 2016) Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 219–224.
IEEE G. Demiroğlu Topçu, A. E. Çelen, E. Kuru, ve Ş. S. Özkan, “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, ss. 219–224, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.282429.
ISNAD Demiroğlu Topçu, Gülcan vd. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca Arundinacea) Ve Mavi Ayrık (Agropyron Intermedium) Bitkilerinin Çimlenme Ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (Aralık 2016), 219-224. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.282429.
JAMA Demiroğlu Topçu G, Çelen AE, Kuru E, Özkan ŞS. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:219–224.
MLA Demiroğlu Topçu, Gülcan vd. “Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca Arundinacea) Ve Mavi Ayrık (Agropyron Intermedium) Bitkilerinin Çimlenme Ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-2, 2016, ss. 219-24, doi:10.21566/tarbitderg.282429.
Vancouver Demiroğlu Topçu G, Çelen AE, Kuru E, Özkan ŞS. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea) ve Mavi Ayrık (Agropyron intermedium) Bitkilerinin Çimlenme ve Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri Üzerine Araştırma. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):219-24.