This study was carried out at Bornova
Experimental fields of Ege University Faculty of Agriculture during the years
of 2012-2014. Three different harvest dates and various mixtures rates of
annual legume forage crops (Vicia sativa, Vicia villosa, Lathyrus sativus,
Trifolium resupinatum and Pisum
arvense) with italian ryegrass (mixture of italian ryegrass +
legume; 100+0%, 80+20%, 60+40%, 40+60%, 20+80% and 0+100%, respectively) were
investigated in the field experiment. Average of 2 years results indicated that
progressing harvest date increased plant height, hay yield and dry matter
content of Italian ryegrass but crude protein content decreased. The highest
hay yield (1308 kg/da) was obtained from pure Vicia villosa. For getting high hay yield in Ege region under
second crop forage production, common vetch or hairy vetch should be selected
and be cut on the second half period of April.
2012-2014
yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümünün
Bornova/İzmir’de bulunan deneme tarlalarında 2 yıl süre ile yürütülen bu
araştırmada, 3 farklı biçim zamanında yapılan hasatlarda, İtalyan çiminin, adi
fiğ, tüylü fiğ, mürdümük, anadolu üçgülü ve yembezelyesi ile oluşturduğu farklı
oranlardaki karışımları ele alınmıştır (karışım oranı: 100 buğdaygil, %80
buğdaygil + %20 baklagil, %60 buğdaygil + %40 baklagil, %40 buğdaygil + %60
baklagil, %20 buğdaygil + %80 baklagil ve %100 baklagil). iki yıllık ortalama
sonuçlara göre, biçim zamanının ilerlemesiyle, karışımların italyan çimi boyu,
kuru ot verimi ve kuru madde oranı değerleri artmış, buna karşın ham protein
oranı değerleri düşüş göstermiştir. En yüksek kuru ot verimi saf olarak
yetiştirilen Vicia villosa (1308 kg/da) parsellerinden; kaydedilmiştir.
Ege bölgesi’nde kışlık ikinci ürün olarak italyan
çimi+baklagil karışımı yetiştirilmek istenirse, adi veya tüylü fiğ türlerinin
tercih edilebileceği ve hasatlarının da nisan ayının ikinci yarısında
yapılabileceği önerilebilir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |