Trakya
Bölgesi, süt sığırcılığına uygun iklim ve coğrafi koşulları, yüksek süt ve yem
bitkisi verimleri, hastalıktan ari bölge olması, İstanbul ve Avrupa gibi önemli
pazarlara olan yakınlığı, gelişmiş süt ve süt ürünleri sanayii gibi özellikleri
ile Türkiye’de süt sığırcılığı açısından ön plana çıkan bölgelerin başında
gelmektedir. Ancak, son yıllarda bölgede süt üretiminin azalış eğilimi
gösterdiği dikkati çekmektedir. Bu nedenle, sektörün geleceğinin planlaması
amacıyla gerçekleştirilecek çok yönlü araştırmalara ve politikalara ihtiyaç
bulunmaktadır. Bu kapsamda, Trakya Bölgesi’nin üç ilinde (Kırklareli, Edirne ve
Tekirdağ) süt sığırcılığı faaliyetiyle ilgilenen 140 üretici ile yüz yüze anket
çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın önemli amacı bölge üreticilerinin
süt sığırcılığından vazgeçme olasılığına etki eden faktörlerin belirlenmesi ve
sektörde sürdürülebilirliğin sağlanması için gerekli politika önerileri sunulmasıdır.
Üreticilerin büyük çoğunluğu köylerinde veya yakın çevrelerinde hayvan
sayısının, hayvancılıkla uğraşan üretici sayısının ve süt üretiminin azaldığını
gözlemlediklerini ifade etmişlerdir ve bu gözlemler istatistiksel verilerle de
uyumludur. Görüşülen üreticilerin %52.1’i gelecekte süt sığırcılığına devam
etmeyi düşünürken, %47.9’u vazgeçme eğilimindedir. Üreticilerin süt
sığırcılığından vazgeçip/vazgeçmeme olasılığını etkileyen faktörlerin
belirlenmesinde lojistik regresyon modelinden yararlanılmıştır. Model
sonuçlarına göre, üreticilerin süt sığırcılığından vazgeçme olasılığını işletme
ölçek büyüklüğü, arazi varlığı, tarımsal üretim tecrübesi, bitkisel üretimin
toplam gelir içindeki payı ve son yıllarda süt verimini arttırma durumları
etkilemektedir. Araştırma sonucunda, bölgede özellikle gençlerin üretime devam
etmesini sağlayacak önlemler alınması ve ölçeğe göre farklı yapısal politika
araçlarının uygulanması önerilmektedir.
süt sığırcılığı trakya bölgesi lojistik regresyon üretici davranışları
Thrace region is one of the important regions in terms of dairy farming in Turkey. Nevertheless, it is noteworthy that milk production has shown a downward trend in recent years. In order to plan the future of the sector, there is a need for multidisciplinary research and policies. In this context, the research was conducted face to face with 140 dairy farmers in the Thrace Region (Kırklareli, Edirne and Tekirdağ). The main aim of this research is to determine the factors that affect the probability of the producers to give up dairy cattle farming. More than 84% of the farmers have observed that there has been a decrease in the number of dairy cattle, livestock farmers and the milk production in the region. These observations are also consistent with the official statistical data. 52.1% of the interviewed farmers plan to continue to dairy farming in the future, while 47.9% tend to give up. The logistic regression model was used to determine the factors that affect farmers' possibility of giving up/not giving up on production. According to the results of the model, farm scale, land size, experience of the farmer, the share of crop production in total income and whether increase milk yield in recent years effects farmers' likelihood of giving up/not giving up. It is worth noting that the farmer who is younger and owner of big scale farms are more likely to give up the production. As a result of the research, it is recommended to take precautions to ensure the continuity of production of young farmers and to implement different structural policy instruments according to the farm scale.
dairy farming Thrace Region logistic regression farmer behaviour
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 25 Sayı: 1 |
Dergimiz 2024 Nisan ayında Scopus veri tabanına kabul edilmiştir. Kabul edilen dergiler listesinde yer almıştır. Veri tabanı çalışmaları devam etmektedir.
https://www.elsevier.com/products/scopus/content#4-titles-on-scopus linkten indirilebilir.
Tarım Ekonomisi Dergisi, DergiPark'ın sunduğu LOCKSS sistemini kullanır. Arşivleme sistemi hakkında daha fazla bilgi için LOCKSS web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Depo Politikası : Arşiv Dünyasında, hakemli makalelere CrossRef tarafından sağlanan bir DOI numarası atanır.
This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.