Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2004, , 35 - 41, 01.10.2004
https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000176

Öz

The main of this artiele is to estimate the avarege amount of grain, with a specific emphasis to that of wheat, which was cultivated and harvested in the village farms. In doing this, however, it is difficult to reach any certain result since there were no offical agricultural statistics in the Otoman Empire by the end of the XIXth century. The kanunnames are, therefore, very important in estimating the approximate amount of agricultural production and its value in the period under study .In the Ottoman Empire, which was a predominantly agricultural country, grain production was always under the strict control of the state. This control was vitally important in order to prevent the decrease in tax incomes and also to provide an important sources of food supplies for the army and the population in the cities at large. There is valuable information in the kanunn~mes decreed by the Sultans, as well as in the sancak kanunnames, on the subject of grain production in the Otornan Empire. When those kanunnames are studied, it easily seen that the state paid a special attention to the performence of a specified minimum of grain production which was expected from an average village farın.

XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi

Yıl 2004, , 35 - 41, 01.10.2004
https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000176

Öz

Bu makalenin amacı, XV ve XVI. sancak yüzyıl kanunnamelerini temel alarak köylü çiftliklerinde ekilen ve toplanan tahılın, özellikle de buğdayın ortalama miktarını hesaplayabilmektir. XIX. yüzyılın sonlarına kadar tarımsal istatistiklerin bulunmadığı Osmanlı Devleti'nde, geçmiş dönemlere ait sayısal verilere ulaşmak zordur. Ancak, bu yüzyıllarda yayınlanmış olan kanunnamelerden yararlanarak bir çiftlikte ortalama olarak ne kadar tahıl ekildiği ve toplandığını hesaplamak mümkündür. Tarımsal bir ekonomik yapıya sahip olan Osmanlı Devleti'nde tahıl üretimi i her zaman sıkı kontrol altına alınmış ve denetlenmiştir. Vergi gelirlerinde bir i azalma olmaması ve özellikle büyük şehirlerin ve ordunun iaşesinin sağlanması için bu kontrol gerekliydi. Gerek sultanların yayınlamış oldukları kanunnamelerde gerekse sancak kanunnamelerinde bu konuya ilişkin değerli kayıtlar mevcuttur. Bu kayıtlar incelendiğinde görülmektedir ki devlet, bir çiftlikte ekilecek ve toplanacak olan tahılın asgari miktarını belirlemeye dikkat etmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Eftal Şükrü Batmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004

Kaynak Göster

APA Batmaz, E. . Ş. (2004). XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi. Tarih Araştırmaları Dergisi, 23(36), 35-41. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000176
AMA Batmaz EŞ. XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi. TAD. Ekim 2004;23(36):35-41. doi:10.1501/Tarar_0000000176
Chicago Batmaz, Eftal Şükrü. “XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi”. Tarih Araştırmaları Dergisi 23, sy. 36 (Ekim 2004): 35-41. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000176.
EndNote Batmaz EŞ (01 Ekim 2004) XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi. Tarih Araştırmaları Dergisi 23 36 35–41.
IEEE E. . Ş. Batmaz, “XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi”, TAD, c. 23, sy. 36, ss. 35–41, 2004, doi: 10.1501/Tarar_0000000176.
ISNAD Batmaz, Eftal Şükrü. “XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi”. Tarih Araştırmaları Dergisi 23/36 (Ekim 2004), 35-41. https://doi.org/10.1501/Tarar_0000000176.
JAMA Batmaz EŞ. XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi. TAD. 2004;23:35–41.
MLA Batmaz, Eftal Şükrü. “XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi”. Tarih Araştırmaları Dergisi, c. 23, sy. 36, 2004, ss. 35-41, doi:10.1501/Tarar_0000000176.
Vancouver Batmaz EŞ. XV-XVI. Yüzyıl Kanunnamelerine Göre Osmanlı Devletinde Tahıl Üretimi. TAD. 2004;23(36):35-41.