Yılın belli sürelerinde bolca temin edilebilen tarımsal ürünlerin tüketilinceye kadar geçen süre
içinde değerlerinden en az kayıpla saklanması için uygulanan işlemler arasında soğukta saklamak,
dondurmak, kimyasallarla işlemek, ışınlamak, kurutma vb. sayılabilir. Bu işlemler içinde bilinen en
eski ve yaygın uygulama kurutmadır.
Yapılan bu çalışmada, Rio Grande çeşidi domateslerin değişik hava sıcaklığı, hava hızı ve ön işlem
koşullarında göstereceği kuruma karakteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla denemelerde
50-60-70 ve 80 C hava sıcaklıkları, 0.6-0.9 ve 1.2 ms-1 hava hızları kullanılarak kükürtlenmiş ve
tuzlanmış domatesler kurutulmuştur. Elde edilen sonuçlardan domateslerin kurutulması sırasında
sahip oldukları nem miktarını belirlemekte kullanılabilecek eşitlikler geliştirilmiştir.
İncelenen modeller arasında 50 C ≤ T ≤ 80 C ve 0.6 ms-1 ≤ V ≤ 1.2 ms-1sınırları içerisinde
kükürtlenerek ve tuzlanarak kurutulan domateslerin kurumasını en iyi tanımlayan modellerin sırasıyla
Midilli ve Küçük ile Logaritmik model olduğu belirlenmiştir. Kükürtlenerek kurutulan domateslerin su
geri kazanım oranları tuzlanarak kurutulanlara göre daha yüksek bulunmuştur. 50 ve 60 C
sıcaklıklarda kurutulan domateslerin su geri kazanım oranları 70 ve 80 C kurutulanlara göre daha
yüksek bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Ekim 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 12 Sayı: 4 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.