r çekirdeği posası, nar tanelerinin suyu alındıktan sonra elde kalan ve değerlendirilme
potansiyeli olan bir atık üründür. Bu araştırmada ıslak nar çekirdekleri mikrodalga ve sıcak hava
(atmosferik ve vakum) yöntemleriyle kurutulmuştur. Kurutulan çekirdeklerin yağı önce vidalı presle
alınmıştır. Presleme sonucunda pelette kalan yağ ekstraksiyon yöntemiyle alınmıştır. Çalışma
sonucunda kurutma açısından en kısa kurutma süresi vakum koşullarında sıcak hava ile kurutmada
(80 °C ve 0,2 atm) elde edilmiştir. Bunu 80 °C’de atmosferik sıcak hava ile kurutma ve 720 W
mikrodalga kurutma izlemiştir. Yağ verimi %18 - 28 arasında değişmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 2 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.