Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nar Çekirdeği Yağının Çıkartılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Uygulanması Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2015, Cilt: 11 Sayı: 2, 167 - 172, 25.08.2015

Öz

r çekirdeği posası, nar tanelerinin suyu alındıktan sonra elde kalan ve değerlendirilme

potansiyeli olan bir atık üründür. Bu araştırmada ıslak nar çekirdekleri mikrodalga ve sıcak hava

(atmosferik ve vakum) yöntemleriyle kurutulmuştur. Kurutulan çekirdeklerin yağı önce vidalı presle

alınmıştır. Presleme sonucunda pelette kalan yağ ekstraksiyon yöntemiyle alınmıştır. Çalışma

sonucunda kurutma açısından en kısa kurutma süresi vakum koşullarında sıcak hava ile kurutmada

(80 °C ve 0,2 atm) elde edilmiştir. Bunu 80 °C’de atmosferik sıcak hava ile kurutma ve 720 W

mikrodalga kurutma izlemiştir. Yağ verimi %18 - 28 arasında değişmiştir.

Kaynakça

  • Akbarpour V., Mılanı J., Hemmatı K., 2009. Mechanical Properties of Pomagaranate Seeds Affected by Moisture Content. American-Euroasian J. Agric. & Environ Sci., 6(4): 447-453.
  • Albrecht, M., Jıang, W., Kumı-Dıaka, J.,Lansky, E.P., Gommersal, L.M.,Patel, A., Mansel, R.E., Neman, I.,Geldof, A.A., Campbell,M.J.,2004. Pomegranat Extracts Potently Suppress Proliferation, Xenograft Growth, and Invasion of Human Prostate Cancer Cells.Journal of Medicinal Food, 7(3):274-283.
  • Anonim, 2014. Meyve Suyu Sektörü Raporu, T.C. Ekonomi Bakanlığı, http://www.meyed.org.tr/userfiles/file/ sektor_istatistikleri/tc__ekonomi_bakanligi_meyve_suyu_sek toru_raporu_2012.pdf, Erişim: 06.05.2015.
  • Anonim, 2015. TUİK Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 06.05.2015.
  • Arao, K., Wnag, Y.M., Inoue, N., Hırata,J., Cha, J.Y., Nagao, K., Yanagıta,T., 2004. Dietary Effect of Pomegranate Seed Oil Rich in 9 cis, 11 trans, 13 cis conjugated linolenic acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7. acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7.
  • Doymaz, İ. 2013. Drying Pomagaranate Seeds Using Infrared Radiation.Food Sci. Biotechnology 21(5): 1269- 1275.
  • Gölükçü, M., Tokgöz, H., Çelikyurt, M.A., 2005. Nar Çekirdeğinin Bazı Özellikleri ve. Nar Çekirdeği Yağının Yağ Asidi Bileşimi. Derim, 22(2): 33-40.
  • Hernandez F., Melgarejo, P., Oıas,J.M., Artes, F., 1998. Fatty Acid Composition and Total Lipid Content of Seed Oil from Three Commercial Pomegranate Cultivars.
  • Symposium on Production, Processing and Marketing of Pomegranate in The Mediterranean Region: Advances in Research and Technology. CIHEAM-IAMZ Zaragoza, Spain. 15-17 October: 205-209.
  • Hora, J.J., Maydew, E.R., Lansky, E.P.,Dwivedi, C., 2003.Chemopreventive Effects ofPomegranate Seed Oil on SkinTumor Development in CD1 Mice. Journal of Medicinal Food, 6(3):157-161.
  • Kayahan, M., 2004. Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi:7, Ankara, 234 s.
  • Okamoto, J.M., Hamamoto, Y.O.,Yamato, H., Hıroyukı Yoshımıra,H., 2004. Pomegranate Extract Improves A Depressive State and Bone Properties in Menopausal Syndrome Model Ovariectomized Mice. Journal of Ethnopharmacology 92: 93–101.
  • Vardin. H.. Abbasoğlu. M., 2004. Nar Ekşisi ve Narın Diğer Değerlendirme Olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 23-24 Eylül 2004. Van. 165-169.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahu Özgür Bu kişi benim

Tunahan Erdem Bu kişi benim

Serdar Öztekin

Yayımlanma Tarihi 25 Ağustos 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özgür, A., Erdem, T., & Öztekin, S. (2015). Nar Çekirdeği Yağının Çıkartılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Uygulanması Üzerine Bir Araştırma. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 11(2), 167-172.

Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.