In this study, internal (physical) and external quality characteristics of eggs of different weights of Atak-S breed chickens were examined. In egg weight grouping; Jumbo (70 g), XLarge, XL (65-70 g), Large, L (56-65 g) weights were used, respectively. For this purpose, as a result of grouping the eggs taken from 75-week-old chickens; 140 Jumbo, 140 XLarge and 60 Large eggs were used in the experiment. As internal and external quality characteristics of the eggs; parameters such as dimensional properties, geometric mean diameter, sphericity, friction coefficient, shape index, surface area, egg surface area, shell thickness etc. were determined. In the measurement of static friction coefficients on PVC, galvanized sheet, laminate, rubber and plywood surfaces, the lowest friction coefficient for each egg group was found on the galvanized sheet surface for the tested friction surfaces, while the maximum friction coefficient was obtained on the rubber surface. Average weight values of Jumbo, XLarge and Large group eggs were 73.19 g, 68.08 g and 62.75 g, respectively. Among the color characteristics, the L* value was determined with a maximum of 69.86 in XLarge eggs and the lowest value was determined in Large group eggs with 66.36. It is necessary to know the internal and external quality characteristics of the eggs in terms of both egg production and consumer demands.
Hen egg Physical Properties Colour Properties Egg surface area
Bu çalışmada, Atak-S ırkı tavukların farklı ağırlığa sahip yumurtalarının dış (fiziksel) ve iç kalite özellikleri incelenmiştir. Yumurtalarda ağırlık gruplamasında; en büyük, çok büyük ve büyük olmak üzere sırasıyla Jumbo (≥70 g), XLarge, XL (65-70 g), Large, L (56-65 g) ağırlıkları kullanılmıştır. Bu amaçla 75 haftalık tavuklardan alınan yumurtaların gruplandırılması sonucu; 140 adet Jumbo, 140 adet XLarge ve 60 adet Large yumurtalar denemede kullanılmıştır. Yumurtaların iç ve dış kalite özellikleri olarak boyut özellikleri, geometrik ortalama çap, küresellik, sürtünme katsayısı, şekil indeksi, yüzey alanı, yumurta yüzey alanı, kabuk kalınlığı ve belirlenmiştir. PVC, galvaniz sac, laminant, lastik ve kontrplak yüzeylerde yapılan statik sürtünme katsayılarının ölçümünde her bir yumurta grubu için en düşük sürtünme katsayısı, incelenen sürtünme yüzeyleri için galvaniz sac yüzeyde bulunurken, maksimum sürtünme katsayısı lastik yüzeyde elde edilmiştir. Jumbo, XLarge ve Large grup yumurtaların ortalama ağırlık değerleri sırasıyla 73.19 g, 68.08 g ve 62.75 g olarak belirlenmiştir. Renk özelliklerinden, L* değeri maksimum 69.86 ile XLarge yumurtada, en düşük değer ise 66.36 ile Large grup yumurtada belirlenmiştir. Hem yumurtanın üretimi ve hem de tüketici istekleri açısından yumurtaların iç ve dış kalite özelliklerinin bilinmesine gerek duyulmaktadır.
Tavuk yumurtası fiziksel özellikler renk özellikleri yumurta yüzey alanı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 17 Sayı: 2 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.