Bu araştırmada, Michele Palieri sofralık üzüm çeşidinin bazı mühendislik özelliklerinin ve kalite parametrelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda fiziksel özelliklerden; geometrik ve hacimsel özellikler, meyve kabuğu ve meyve etinde renk karakteristikleri, statik sürtünme katsayısı, kopma direnci, mekanik özellikler ve şıra özellikleri (pH, titrasyon asitliği, SÇKM, olgunluk indisi) belirlenmiştir. Meyve örneklerinin nem içeriği %72.63 (% y.b.) olarak tespit edilmiştir. Meyvelerin ortalama kalınlık, genişlik ve uzunluk değerleri sırasıyla 20.62 mm, 21.26 mm ve 23.66 mm olarak belirlenmiştir. Bu değerlerden hesaplanan ortalama küresellik ve geometrik ortalama çap değerleri ise sırasıyla %91.93 ve 21.71 mm olarak saptanmıştır. Hacimsel özelliklerden tane ağırlığı ortalama 7.28 g, salkım ağırlığı 424.95 g, yüz tane ağırlığı 748.66 g olarak belirlenmiştir. Maksimum sürtünme PVC yüzeyde belirlenirken minimum sürtünme ise galvanizli sac yüzeyde tespit edilmiştir. Üzüm meyvelerinin saptan kopma direnci ise 0.36 N olarak bulunmuştur. Meyvelerin L*, a*, b* renk değerleri meyve kabuğu için sırası ile 33.41, 2.45 ve 0.59 olarak belirlenmiş olup meyve eti için bu değerler 28.28, 0.87 and 3.22 olarak ölçülmüştür. Hasat zamanında belirlenen şıra pH, titrasyon asitliği, SÇKM ve olgunluk indisi ortalama değerlerinin sırasıyla 3.45, 0.245 g 100 ml-1, %15.9 ve 64.90 olduğu görülmüştür. Hasat edilmiş üzüm için en büyük sıkıntılarından biri olan nakliye ve depolama hassasiyeti, çeşitlerin fiziksel ve mekanik özellikleri ile kalite parametreleri gibi mühendislik karakteristiklerini belirlemenin gerekliliğini ön plana çıkarmaktadır.
Michele Palieri Sofralık Üzüm Mühendislik Özellikleri Kalite
In this research, it was aimed to determine some engineering properties and quality parameters of the Michele Palieri table grape variety. In this context, from the physical properties; geometric and volumetric properties, color characteristics of fruit peel and fruit flesh, static friction coefficient, rupture resistance, mechanical properties and must properties (pH, titratable acidity, brix, ripeness index) were determined. The moisture content of fruit samples was determined to be72.63% (% w.b.). The average thickness, width and length values of the fruits were detected to be 20.62 mm, 21.26 mm and 23.66 mm, respectively. The calculated average sphericity and geometric average diameter values were determined to be 91.93% and 21.71 mm respectively. Among the volumetric characteristics, the average fruit weight was determined as 7.28 g, cluster weight as 424.95 g, hundred grain weight as 748.66 g, respectively. While the maximum friction was determined on the PVC surface, the minimum friction was detected on the galvanized sheet surface. The breaking strength of grape fruits from the stem was found to be 0.36 N. The L*, a*, b* color values of the fruits were measured as 33.41, 2.45 and 0.59 for the fruit skin, and 28.28, 0.87 and 3.22 for the pulp, respectively. The average values of pH, titratable acidity, brix and maturity index of grape must determined at harvesting time were found to be 3.45, 0.245 g 100 ml-1, 15.9% and 64.90, respectively. The necessity of determining engineering characteristics such as physical and mechanical properties and quality parameters of varieties highlights the transportation and storage sensitivity, which is one of the biggest challenges of harvested grapes.
Michele Palieri Table Grape Engineering Characteristics Quality
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarım Makine Sistemleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 20 Sayı: 1 |
Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, Tarım Makinaları Derneği tarafından yılda 3 sayı olarak yayınlanan hakemli bilimsel bir dergidir.