This research was carried out on 46 soil samples
collected from 0-30 cm depths from 14 rural fields in order to determine the
general properties of the soil where different crops grown in Simav district.
Soil pH, EC, organic matter and texture classes were determined. Results of the
analysis of soil samples related to research area were compared with the limit
values and fertility conditions of the soils were evaluated. According to the
findings; while the soil pH varied from very strong acid to slightly alkaline,
the majority showed neutral and slightly alkaline properties. There were no
salinity problems in all soils, CaCO3 content of 56.4% of the
samples were low limy and limy, and approximately 55% of soil samples were
analyzed moderate and high-level organic matter content. Soil texture of the
samples varied between loam and sandy loam; and 31.2% loam, 28.1% sandy loam,
18.7% clay loam, 7.8% loamy sand, 7.8% sandy clay loam, 3.1% clay, and 3.1%
silty loam were determined. In general, variability of the soil parameters was
found as highest in organic matter (CV=122%), and lowest in pH (CV=15%).
Simav district agricultural soils physical and chemical soil properties
Bu araştırma, Simav ilçesindeki farklı ürünlerin yetiştirildiği
toprakların genel özelliklerini belirlemek amacı ile yapılmış ve 14 köy
arazisinden 0-30 cm derinlikten alınan 46 adet toprak örneği üzerinde
yürütülmüştür. Toprak örneklerinde pH, EC, kireç, organik madde ile bünye
sınıfları belirlenmiştir. Araştırma yöresi toprak örneklerinin analiz sonuçları
ile sınır değerler karşılaştırılarak yöre topraklarının verimlilik durumları
belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; toprak örneklerinin
pH’sı çok kuvvetli asit ile hafif alkali arasında değişmekle beraber, büyük
çoğunluğu nötr ve hafif alkali özellik göstermiştir. Toprakların tamamında
tuzluluk sorunu bulunmamakta olup, %56.4’ünün kireçli ve az kireçli, yaklaşık
%55’inin ise orta ve yüksek düzeyde organik madde içerdiği analiz edilmiştir. Toprak
örneklerinin bünyesi ise tın ve kumlu tın arasında değişmiş ve %31.2’sinin tın,
%28.1’inin kumlu tın, %18.7’sinin killi tın, %7.8’inin tınlı kum, %7.8’inin
kumlu killi tın, %3.1’inin kil ve %3.1’inin ise siltli tın bünye sınıfında
olduğu belirlenmiştir. Araştırma alanında en fazla değişkenlik gösteren toprak
özelliğinin organik madde (VK=%122), en az değişkenlik gösteren toprak
özelliğinin ise pH (VK=%15) olduğu belirlenmiştir.
Simav yöresi tarım toprakları fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 1 |