In this study, it was carried out to examine the effects of elemental sulfur application just before planting on plant growth, nutrition, and fruit yield and quality in spring tomato cultivation in soil with calcareous and high pH value. Sulfur treatment decreased soil pH (3.52%) and salinity (35.19%). The plant height and amount of chlorophyll in the leaf increased. Depending on the sulfur applications, the exchangeable potassium, exchangeable magnesium, available phosphorus, available manganese, and available copper contents of the soil increased. While the zinc content in the leaves increased, the potassium content decreased. While the calcium content of the fruit decreased, the potassium and iron content increased. The yield of 1st quality fruit increased by 18.18% in the S1 application, while the yield of 2nd quality fruit decreased by 48.72%. In addition to the increase in yield, fruit firmness and vitamin C content increased in terms of fruit quality, and many other quality criteria were preserved. The C* value of the fruit color decreased. Especially the increase in yield is very important in terms of spring tomato cultivation. In addition, road resistance and shelf life improve with the increase in fruit firmness, while the marketing value of the darker tomatoes increases. The effects of sulfur applications on tomato plants grown in greenhouses in calcareous soil in different seasons and on the development of other plants should be examined.
Bu çalışmada yüksek kireç içeriğine ve pH değerine sahip topraklarda baharlık domates yetiştiriciliğinde dikimden hemen önce uygulanan elementel kükürdün bitki gelişimine, beslenmesine ve meyve verim-kalitesine olan etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Kükürt toprak pH değerini (%3.52) ve tuzluluğunu (%35.19) düşürmüştür. Bitki boyu ve yaprakta bulunan klorofil miktarı ise artmıştır. Kükürt uygulamalarına bağlı olarak toprağın değişebilir potasyum, değişebilir magnezyum, alınabilir fosfor, alınabilir mangan ve alınabilir bakır kapsamları artmıştır. Yapraklardaki çinko kapsamı artarken, potasyum kapsamı azalmıştır. Meyvelerin kalsiyum içeriği azalırken, potasyum ve demir içeriği artmıştır. 1. kalite meyvelerdeki verim K1 uygulamasında %18.18 oranında artarken, 2. kalite meyve verimi %48.72 oranında azalmıştır. Verim artışına ek olarak meyve kalitesi bakımından meyve sertliği ve C vitamini kapsamı artarmış ve diğer pek çok kalite kriteri korunmuştur. Meyvelerin meyve renginin C* değeri azalmıştır. Özellikle verimde meydana gelen artış baharlık domates yetiştiriciliği bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca sertliğin artması ile yola dayanım ve raf ömrü iyileşirken, daha koyu renkli domateslerin elde edilmesi ile pazar değerinin artması söz konusudur. Kireçli topraklarda serada yetiştirilen domates bitkilerinin farklı sezonlarında ve diğer bitkilerin gelişimi üzerine kükürt uygulamalarının etkileri incelenmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 2 |