Ülkemizde
yaygın bir şekilde üretimi yapılan pekmez, halkımız tarafından çok sevilen,
sıklıkla kahvaltılık olarak sade veya tahinle birlikte tüketilen geleneksel
ürünlerimizden birisidir. Genel olarak şeker ve başka katkı maddesi ilave
edilmeden, dut ve üzüm gibi meyvelerin kaynatılmasıyla elde edilen raf ömrü
uzun oldukça kıvamlı bir üründür. Pekmez önemli düzeyde içerdiği
karbonhidratlar, demir, kalsiyum gibi mineral maddeler ve vitaminlerden dolayı
iyi bir besin ve enerji kaynağıdır. Yapım tekniği özellikle kırsal bölgelerde
yıllardan beri değişmeden günümüze kadar gelen pekmez çoğunlukla açık kazan
yöntemiyle üretilmektedir. Pekmez, ülkemizde geleneksel olarak üzüm, dut,
incir, elma ve şeker pancarı gibi şeker içeren meyvelerden sıvı veya katı
olarak üretilmektedir. Ayrıca, Adapazarı ilimizde pekmez üretiminde şeker
kamışı kullanılmaktadır. Şeker kamışı pekmezi, kamışın hasat edilmesi
sonrasında büyük merdanelerden geçirilerek öz suyunun (şıra) çıkarılıp
kaynatılmasıyla elde edilen nispeten sıvı kıvamda bir üründür. Halkımız tarafından çok bilinmeyen fakat önemli
bir pekmez çeşidi olması nedeniyle bu derlemede geleneksel şeker kamışı pekmezi
yapımı ve genel özellikleri üzerinde durulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.