Hasat
sonrası zararlılarla mücadele, ürün kalitesinin korunması ve depolama süresinin
maksimum sürede tutulması için çok önemlidir. Bu nedenle son zamanlarda çeşitli
alternatif mücadele yöntemleri yaş meyve ve sebzelerde de denenmektedir.
Ürünlerde
kaliteyi sürdürmek, kalıntı problemlerini, çevreye zararı ve böceklerde zamanla
gelişen direnç problemlerini hatta mücadele yöntemlerinde maliyeti azaltmak için,
fiziksel yöntemler iyi bir alternatif olmuştur.
Yüksek
ya da düşük sıcaklık uygulamaları olarak kullanılan bazı fiziksel metotlar kuru
ısıtma, buhar ısıtma, sıcak su ve basınçlı sıcak hava veya oda soğutma,
basınçlı hava ya da vakumlu soğutma, hidro soğutma, buz kullanmadır. Bu
uygulama seçenekleri bazen tek ya da birkaçının kombinasyonu ile denenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.