Bir
baklagil türü olan guar, hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için
başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılan ve ülkemiz için de değerli bir
bitki olma potansiyeline sahip önemli bir türdür. Bu çalışma, Çankırı Karatekin
Üniversitesi Kızılırmak Meslek Yüksekokulu Araştırma ve Uygulama Alanı’nda,
farklı biçim zamanlarının (erken vejetatif dönem, çiçeklenme başlangıcı, %50
çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, bakla bağlama başlangıcı, tam
bakla bağlama ve baklada tanelerin şekil aldığı dönem) guarın yem verimi ve kalitesine
etkisini belirlemek amacıyla, tesadüf blokları deneme desenine göre, 3
tekrarlamalı olarak, 2017 yılında yürütülmüştür. Araştırmada; bitki boyu
52,7-94,9 cm, dal sayısı 6,4-6,5 adet bitki-1, yaprak/sap oranı
0,54-1,10 sap kalınlığı 4,00-7,64 mm, yeşil ot verimi 838-3874 kg da-1,
kuru ot verimi 252-989 kg da-1, ham protein oranı %16,2-19,8, ham
protein verimi 120,0-196,1 kg da-1, ham selüloz oranı %48,5-55,0 ADF
oranı %38,7-42,9 NDF oranı %43,5-49,8 ve RFV değeri 106,5-120,8 arasında
değişim göstermiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; yem verimi ve
kalitesi bakımından en uygun biçim zamanının çiçeklenme sonu veya bakla bağlama
başlangıcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu çalışma, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım ve Yaşam Bilimleri Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Ünzile (UYSAL) CAN’ın tezinden üretilmiştir. Ayrıca, guar bitkisi ile tanışmamıza ve bilimsel çalışmalar yapmamıza vesile olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Mevlüt AKÇURA hocama çok teşekkür ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.