Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: Özel Sayı, 34 - 40, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.718946

Öz

Yapılan bu çalışmada; geçici tuz stresi döneminde ve sonrasında Çarliston (Capsicum annuum L./ tatlı) ve Acı çiçek (Capsicum frutescens L. /acı) biber bitkisindeki metabolik olayların nasıl etkilendiğini açıklığa kavuşturmak, bitkilerin geçici stres dönemi ve sonrasında mikro element alımında oluşan değişikliklerin nasıl olduğunu belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla 4-5 gerçek yaprağa sahip olan fidelere tuz uygulamalarına başlanmıştır. Tuz uygulanmadan once (0). gün bitki örnekleri alınarak, tuz uygulanacak fideler için besin çözeltisine 50 mM NaCl ilave edilmiştir. Geçici tuz stresi dönemi ve geçici stres sonrası dönemin 10. ve 20. gününde örnek alma işlemi yapılmıştır. Bitkilerin, toplam bitki ağırlığı ölçülerek, yaprak kısımlarında ise bazı mikro element içerikleri belirlenmiştir.
Yapılan ölçümler sonucunda tuz stresinin her iki biber çeşidininde bitki gelişimi üzerine olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Geçici stres sonrası dönemin 20. gününde ise özellikle çarliston biber çeşidinde toplam bitki ağırlıklarının kontrole en yakın değerler aldığı belirlenmiştir. Acı çiçek biber çeşidi ise metabolik aktiviteyi kontrol altında tutabilmek için bitki büyümesini sınırlandırarak bitkiyi kontrol edebilecek seviyede tutmuş olabileceği kanaatine varılmıştır. Ayrıca bitki yapraklarında tuz uygulama döneminde Fe, Zn, Mn konsantrasyonlarında artışların olduğu belirlenmiştir.

Destekleyen Kurum

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı

Proje Numarası

FYL-2018-7594

Teşekkür

Bu makale Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından desteklenen (Proje no: FYL-2018-7594) yüksek lisans tezinden üretilmiştir. Destekleri için teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Referans1 Yahya A. Responses to Soil of Sesame (Sesamum indicum L.) and Sugar Beet (Beta vulgais L.). Doctoral thesis, Uppsala; 1998.
  • Referans2 Quamme HA, Stushnoff C. Resistance to Enviromental Stress. ‘’In Methods in Fruit Breeding’’ (J.N.Moore.J. Janick.eds.). Purdue Univ. Press. West Lapayette, 1983; 242-266.
  • Referans3 Tal M. Selection for Stress Tolerance. In ‘’Handbook of Plant Cell Culture, Volume 1’’ (D.E. Evans, W.R. Sharp, P.V. Ammirato, Y. Yamada, eds.), Collier Macmillan Publishers, London, 1983;461-487.
  • Referans4 Munns R, Termaat A. Whole-plant responses to salinity. Aust. J. Plant Physiol., 1986; 13: 143-160.
  • Referans5 Brugnoli E., Lauteri M. Effects of salinity on stomatal conductance, photosynthetic capacity, and carbon isotope discrimination of salt-resistant (Gossypium hirsutum L.) and salt-sensitive (Phaseolus vulgaris L.) C3 non-halophytes. Plant Physiology, 1991; 95, 628-635
  • Referans6 Munns R, Tester M. Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology, 2008; 59, 651- 681
  • Referans7 Vı́llora G, Moreno D A, Pulgar G, Romero L. Yield improvement in zucchini under salt stress: determining micronutrient balance. Scientia Horticulturae, 2000; 86(3): 175-183.
  • Referans8 Bohra JS, Döffling K. Potassium nutration of Rice (Oryza sativa L.) Varieties under NaCl salinity. Plant and Soil, 1993;152: 299-303.
  • Referans9 Yaşar F. Tuz Stresi Altındaki Patlıcan Genotiplerinde Bazı Antioksidant Enzim Aktivitelerinin Invıtro ve In Vıvo Olarak İncelenmesi. (doktora tezi, basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003; Van.
  • Referans10 Yasar F, Uzal O, Tufenkci S, Yildiz K. Ion accumulation in different organs of green bean genotypes grown under salt stres. European Journal of Hortıcultural Scıence, 2006; 71: 169-172.
  • Referans11 Yıldız K, Üzal Ö, Yılmaz H. Consequences of NaCl Salinity on Growth and Iion Accumulation in Selected Strawberry Cultivars, European Journal of Horticultural Science, 2008; 73(2):69-72.
  • Referans12 Üzal Ö, Yildiz K. Changes in Micronutrients Cholophyll Contents and Plant Growth of Some Strawberry Cultivars (Fragaria x ananassa L.) under Salt Stress. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 2013; 23(2), 76-82.
  • Referans13 Levitt J. Responses of Plants to Environmental Stresses. 2nd ed. Academic Pres, New York, 1980;2: 607.
  • Referans14 Daşgan HY, Koç S, Ekinci B, Aktaş H, Abak K. Bazı Fasülye Ve Börülce Gnotiplerinin Tuz Stresine Tepkileri. Alatarım, 2006; 5 (1): 23-31.
  • Referans15 Üzal, Ö. Tuz Stresi Altında Yetiştirilen Bazı Çilek Çeşitlerinde Jasmonik Asitin Bitki Gelişimi ve Antioksidant Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi. (Doktora Tezi). Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Van; 2009.
  • Referans17 Hoagland DR, Arnon DI. The water culture method for growing plants without soil. Circ.Calif. Agr. Exp. Sta., 1938; 347-461.
  • Referans18 Kacar B. Toprak Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları: 1994; 3, Ankara, 703s.
  • Referans19 Taleisnik E, Peyran G, Arias C. Respose of Chlorisgayana Cultivars to Salinity. 1. Germination and Early Vegetatif Growth.Tropical Grassland, 1997; 31: 232-240.
  • Referans20 Irshad M, Yamamoto S, Eneji AE, Endo T, Hona T. Urea and Manure Effect on Growth and Mineral Contents of Maize Under Saline Conditions. J Plant Nutrit, 2002; 25(1): 189- 200.
  • Referans21 Lacerda CF, Cambraia J, Oliva M A, Ruiz HA. Changes in growth and in solute concentrations in sorghum leaves and roots during salt stress recovery. Environmental and Experimental Botany, 2005; 54(1): 69-76.
  • Referans22 Cavalcanti FR, Lima JPMS, Ferreira-Silva SL, Viégas RA, Silveira JAG. Roots and leaves display contrasting oxidative response during salt stress and recovery in cowpea. Journal of plant physiology, 2007; 164(5): 591-600.
  • Referans23 Şevgin Zirek N. Biber Bitkisinde Tuz Stresi Üzerine Magnezyumun Etkileri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van, 46-47s; 2017.
  • Referans24 Öztaş Ö. Tuz Stresi Altındaki Biber Bitkisine Potasyum Uygulamalarının Etkisinin Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van, 53s; 2018.
  • Referans25 Yıldırım O. Tuz Stresi Altındaki Biber Bitkisine Kalsiyum Uygulamalarının Etkisinin Araştırılması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Van, 74 s; 2019.
  • Referans26 Page A, Chang A, Adriano D. Deficiencies and toxicities of trace elements. Agric Salinity Assess Manage., 1990;71: 138-160.
  • Referans27 Alam SM. Nutrient Uptake by Plants Under Stress Conditions. Handbook of Plant and Crop Stress, 1999; 2: 285-313.
  • Referans28 Moreno DA, Pulgar G., Romero L. Yield improvement in zucchini under salt stress: determining micronutrient balance. Scientia Horticulturae 2000; 86(3): 175-183.
  • Referans29 Turhan E, Eriş A.Changes of Micronutrients, Dry Weight, and Chlorophyll Contents in Strawberry Plants Under Salt Stress Conditions, Communications in Soil Science and Plant Analysis, 2005; 36: 1021–1028
  • Referans30 Tunçtürk M, Yaşar F, Tunçtürk R. Effect of salinity stress on plant green weight and nutrient value of soybean (Glycine max (L.) merrill) cultivars, Asian Journal of Chemistry, 2009; 21, 1481-1489.
  • Referans31 Tunçtürk M, Tunçtürk R, Yildirim B, Ciftci V. Changes of micronutrients, dry weight and plant development in canola (brassica napus l.) cultivars under salt stress, African Journal of Biotechnology, 2011;10, 3726-3730.
  • Referans32 Yaşar F, Üzal Ö, Yaşar Ö. Investigation of Micro Element Intake of Potassium (K +) and Salt Stress Applied Pepper Plants, International Journal of Scientific & Technology Research, 2018; 7, 131-134.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hacı Yusuf Kadan 0000-0003-1701-6378

Özlem Üzal 0000-0002-1538-820X

Fikret Yaşar 0000-0001-6598-8580

Proje Numarası FYL-2018-7594
Yayımlanma Tarihi 23 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Kadan, H. Y., Üzal, Ö., & Yaşar, F. (2020). Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 34-40. https://doi.org/10.46810/tdfd.718946
AMA Kadan HY, Üzal Ö, Yaşar F. Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı. TDFD. Ekim 2020;9(Özel Sayı):34-40. doi:10.46810/tdfd.718946
Chicago Kadan, Hacı Yusuf, Özlem Üzal, ve Fikret Yaşar. “Geçici Stres Dönemi Ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, sy. Özel Sayı (Ekim 2020): 34-40. https://doi.org/10.46810/tdfd.718946.
EndNote Kadan HY, Üzal Ö, Yaşar F (01 Ekim 2020) Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 34–40.
IEEE H. Y. Kadan, Ö. Üzal, ve F. Yaşar, “Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı”, TDFD, c. 9, sy. Özel Sayı, ss. 34–40, 2020, doi: 10.46810/tdfd.718946.
ISNAD Kadan, Hacı Yusuf vd. “Geçici Stres Dönemi Ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (Ekim 2020), 34-40. https://doi.org/10.46810/tdfd.718946.
JAMA Kadan HY, Üzal Ö, Yaşar F. Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı. TDFD. 2020;9:34–40.
MLA Kadan, Hacı Yusuf vd. “Geçici Stres Dönemi Ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 9, sy. Özel Sayı, 2020, ss. 34-40, doi:10.46810/tdfd.718946.
Vancouver Kadan HY, Üzal Ö, Yaşar F. Geçici Stres Dönemi ve Sonrasında Biber Bitkilerinin Mikro Element Alım Performansı. TDFD. 2020;9(Özel Sayı):34-40.