Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi

Yıl 2020, Cilt: 9 Sayı: Özel Sayı, 73 - 79, 23.10.2020
https://doi.org/10.46810/tdfd.730641

Öz

Bu çalışmada, farklı kökenli gübre form ve dozlarının soya fasulyesi (Glycine max (L.) Merrill) tohumunun çimlenmesi ve fide gelişimi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 6 dozda 4 gübre formunun kullanıldığı deneme, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Endüstri Bitkileri Laboratuvarı’nın iklim dolabında (25 ± 2 °C) yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Tohumların 14 günlük gelişim süreci gözlemlenmiş ve çimlenme oranı, çimlenme indeksi, radikula uzunluğu, plumula uzunluğu, fide uzunluğu, radikula yaş ağırlığı, plumula yaş ağırlığı, fide yaş ağırlığı, radikula kuru ağırlığı, plumula kuru ağırlığı, fide kuru ağırlığı, fide vigor indeksi ve çimlenen tohum sayısı gibi çeşitli özellikler ölçülmüştür. Çalışma sonunda, gübre formları, gübre dozları ve gübre x doz interaksiyonlarına ait ortalamalar arasında çok önemli farklılıklar bulunmuştur. Araştırmada farklı gübre formlarının; soya fasulyesinin çimlenme ve fide gelişimine ait parametreleri istatistiksel olarak önemli derecede etkilediği görülmüştür. Organik gübre formlarından OG; PU, FU, RYA, PYA, FYA, RKU, PKA ve FKA gibi incelenen özelliklerde en yüksek bulunurken, KG1 formu; Çİ hariç incelenen tüm özelliklerde en düşük bulunmuştur. İncelenen tüm özelliklerde Çİ hariç en yüksek değeri GD3 vermiştir. Yine, gübre dozları ile ilgili incelenen tüm özelliklerde RYA hariç en düşük değeri GD6 vermiştir.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Kaynakça

  • KAYNAKLAR [1] Güneş A. İkinci ürün soya (Glycine Max (L.) Merrill ) tarımında farklı azot doz ve uygulama zamanlarının verim ve verim unsurlarına etkisi. Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şanlıurfa. 2006;63s.
  • [2] Arıoğlu HH. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:220, A-70, Adana;2014.
  • [3] Liu K. Soybeans as a Powerhouse of Nutrients and Phytochemicals. In: Soybeans as Functional Foods and Ingredients (Chapter 1). AOCS Press, Illionis. ISBN 1-893997-33-2. 2004.
  • [4] Kılınç A, Arıoğlu H. İkinci ürün soya tarımında farklı dozlarda uygulanan azotlu gübrenin verim ve bazı tarımsal özelliklere etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2018;35-1.
  • [5] Anonim, 2020a. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (Food and Agriculture Organization) http://www.faostat.fao.org/ (Erişim tarihi: 23.01.2020).
  • [6] Aldrich SR, Scott WO, Leng ER. Modern Corn Production. A&L Publications, Illinois, USA, 1978;378p.
  • [7] Anonim, 2020b. Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği http://todab.org.tr/files/ (Erişim tarihi: 31.01.2020).
  • [8] Çekiç FÖ. Çoklu stres koşullarına maruz bırakılan farklı fasulye çeşitlerinde giberellik asit uygulamasının bitki savunma sistemi ve GABA metabolik yoluna etkilerinin araştırılması. Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Aksaray 2016;13s.
  • [9] Steel RGD, Torrie JH. Principles and Procedures of Statistics. McGrawHill Book Company Inc., Second Edition, New York 1980.
  • [10] Mathivanan S, Chidambaram A, Sundaramoorthy P, Bakiyaraj R. Effect of vermicompost on growth and yield of groundnut (Arachis hypogaea L.). International Journal of Environmental Biology. 2012;2(1): 7-11.
  • [11] Matsiyak K, Kaczmarek Z, Krawczyk R. Influence of seaweed extracts and mixture of humic and fulvic acids on germination and growth of Zea mays L. Acta Scientiarum Polonorum Agricultura. 2011;10(1): 33-45.
  • [12] Selvaraj A. Effect of vermicompost tea on the growth and yield of tomato plants and suppression of root knot nematode in the soil. Univ. of Calif. (Thesis), Riverside 2011.
  • [13] Allwright KJ. Effect of seaweed extracts on growth of wheat, and soil-borne diseases. Abstract of the 14 th International Seaweed Symposium, Brest and St Malo, France, Abstract number 1992;004.
  • [14] Şen O. Aşılı ve aşısız domates çeşitlerinin bitki gelişimi ve bazı kalite özellikleri üzerine deniz yosunu gübresi uygulamalarının etkisi. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ordu. 2015;77s.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Rahmi Kaya 0000-0003-0318-6034

Hatice Kübra Erdönmez 0000-0003-4904-7638

Proje Numarası Yok
Yayımlanma Tarihi 23 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Kaya, A. R., & Erdönmez, H. K. (2020). Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 9(Özel Sayı), 73-79. https://doi.org/10.46810/tdfd.730641
AMA Kaya AR, Erdönmez HK. Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. TDFD. Ekim 2020;9(Özel Sayı):73-79. doi:10.46810/tdfd.730641
Chicago Kaya, Ali Rahmi, ve Hatice Kübra Erdönmez. “Farklı Kökenli Gübre Form Ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine Max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi Ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 9, sy. Özel Sayı (Ekim 2020): 73-79. https://doi.org/10.46810/tdfd.730641.
EndNote Kaya AR, Erdönmez HK (01 Ekim 2020) Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9 Özel Sayı 73–79.
IEEE A. R. Kaya ve H. K. Erdönmez, “Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi”, TDFD, c. 9, sy. Özel Sayı, ss. 73–79, 2020, doi: 10.46810/tdfd.730641.
ISNAD Kaya, Ali Rahmi - Erdönmez, Hatice Kübra. “Farklı Kökenli Gübre Form Ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine Max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi Ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 9/Özel Sayı (Ekim 2020), 73-79. https://doi.org/10.46810/tdfd.730641.
JAMA Kaya AR, Erdönmez HK. Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. TDFD. 2020;9:73–79.
MLA Kaya, Ali Rahmi ve Hatice Kübra Erdönmez. “Farklı Kökenli Gübre Form Ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine Max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi Ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, c. 9, sy. Özel Sayı, 2020, ss. 73-79, doi:10.46810/tdfd.730641.
Vancouver Kaya AR, Erdönmez HK. Farklı Kökenli Gübre Form ve Dozlarının Soya Fasulyesinin (Glycine max. (L.) Merrill) Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. TDFD. 2020;9(Özel Sayı):73-9.