In many countries, consumers prefer organic products with the concern that conventional products disturb human health and natural stability. Recently producers began to engage in crops and animal production that are expected not to damage nature, agricultural areas and human being. Consumers also expect organic production methods that respect biologic diversity, animal welfare along with food safety, quality and affordable prices. This study provide a comparison of consumers’ current and future preferences taking into account the features of production and consumption of some organic food products such as fresh fruit and vegetables, bread, olive oil, dairy products and meat products. The data were collected from households in Karsiyaka/Izmir and analyzed by applying Multi-Dimensional Scaling Method (MDS) in order to examine common features of organic food products. The findings show that there were no differences between consumers’ current and future preferences toward organic products except some minor criterias.
Organic Product Consumer Preference Multi-Dimensional Scaling
Birçok ülkede tüketiciler, konvansiyonel ürünlerin insan sağlığına ve doğal dengeye zarar verdiğini düşündüğünden organik ürünleri tercih etmektedir. Son zamanlarda üreticiler bitkisel ve hayvansal üretimlerinde doğaya, tarım alanlarına ve insan sağlığına zarar vermeyen yöntemleri uygulamaya başlamışlardır. Tüketiciler de biyolojik çeşitliliğe, hayvan refahına saygılı, yanı sıra gıda güvenliğine sahip, kaliteli ve makul fiyatlı organik üretim yöntemlerinin beklentisi içindedir. Bu çalışma, tüketicilerin bugün ve gelecekteki bazı organik gıda tercihlerinin örneğin, taze meyve ve sebze, ekmek, yağ, süt ve et ürünlerinin üretim ve tüketim özelliklerini de dikkate alarak karşılaştırılmasını sağlamaktadır. Organik gıda ürünlerinin ortak özelliklerini saptamak için Karşıyaka/İzmir hane halkından toplanan veriler, Çok Boyutlu Ölçekleme Metodu (MDS) uygulanarak analiz edilmiştir. Bulgular, tüketicilerin bugün ve gelecekte ki organik ürün tercihleri arasında ufak bazı kriterler dışında farklılık olmadığını göstermiştir
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 1 Sayı: 1 |