Çalışma, yem bitkilerinin sürdürülebilirliğine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın kapsamını, Sivas İlinde yem bitkisi üretimi yapan üreticiler oluşturmaktadır. Ana materyalini ise tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 58 üreticiden anket yolu ile toplanan veriler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, yem bitkisi üretiminin sürdürülebilirliğinde etkili olan en önemli faktörler; hayvancılık faaliyetinin devam etmesi, hayvan sayısının artması, hayvansal ürünlerin fiyatlarının tatminkâr olması, arazi varlığı, üretim maliyeti, hayvansal ürünlerin diğer ürünlerden karlı olmasıdır. Yem bitkisi desteklemelerinin de ekim alanı ve üretim miktarının arttırılmasına katkı sağladığı belirlenmiştir. Üreticilerin mevcut destek miktarını yeterli bulmadığı, destek miktarı artarsa yem bitkisi ekim alanını artıracağı ve yeteri kadar destek verilirse nadas yılında da yem bitkisi yetiştireceği belirlenmiştir. Yem bitkileri üretiminde sürdürülebilirlik açısından etkili faktörleri belirlemek için yapılan regresyon analizi sonucu, üreticilerin yaşı, mesleki deneyimi, hayvan sayısı ve hayvanı olmasa dahi yem bitkisi yetiştirme isteği, sürdürülebilirlik için etkili faktörler olarak belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: 1 |