Background: Student opinions play an important role in the quality improvement efforts of higher education. Evaluation of the education involves evaluation of students, teachers, as well as the program. Atatürk University School of Pharmacy decided to take regular student opinions in the effort of continuous quality improvement process. The aim of this study is to take student opinions in order to evaluate and improve the program. Methods: A questionnaire study was conducted in the context of the program evaluation activities. The questionnaire included sixopen-ended questions evaluating the management, student affairs, canteen, library, academic staff, and physical conditions of the school in addition to seven Likert style questions (1=very bad, 5=excellent). Data was analyzed with computer using the SPSS software. Comparisons were done with the independent samples t test and one-way ANOVA. Open-ended questions were read and categorized under similar headings. Results: Out of 321 registered students for the 2013-2014 teaching period from the classes 1 thru 5, 294 (91.6%) responded to the questionnaire. Of the participants 168 were girls (61.0%) and 107 (38.9%) boys. 31 academic staff members were with a total of 2967 evaluations. Mean (±SD) evaluation scores were calculated as 3.75±1.07. all questions had a mean score of above 3.5 (very good). Highest mean scores were received from the item “Scientific competency” while lowest mean scores were received from the item “Using different educational materials during teaching”. Conclusions: Student opinions were taken with a high participation rate in order to evaluate the school from different perspectives. The evaluation revealed that students are highly satisfied from the education. Consideration of the study findings by all faculty members and aiming better results from the next student survey will be helpful in improving the teaching quality.
Amaç: Program değerlendirme çalışmalarında eğitimin değerlendirilmesi, öğrencilerin, öğretim üyelerinin ve müfredatın değerlendirilmesini gerektirmektedir. Nitelik geliştirme çalışmalarında öğrenci görüşlerine başvurmak büyük önem taşımaktadır. Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde de öğrencilerden periyodik olarak geribildirim alınması kararlaştırılmıştır. Bu uygulamanın amacı, eğitim programını geliştirmek için öğrenci görüşlerini analiz etmek ve gerekli iyileştirmeleri yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Fakültedeki eğitimi değerlendirme çalışmaları çerçevesinde öğrencilere yönelik bir anket çalışması yapıldı. Ankette yönetimi, öğrenci işlerini, kantini, kütüphaneyi, öğretim üyelerini ve fakültenin fiziksel koşullarını değerlendiren altı adet açık uçlu sorunun yanında yedi adet beşli Likert tarzı soru (1=çok kötü, 5=mükemmel) bulunmaktaydı. Veriler bilgisayara girilerek SPSS ile analiz edildi. Karşılaştırmalar için bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü ANOVA kullanıldı. Açık uçlu soruların analizi, yazılanlar tek tek okunarak yapıldı. Birbirine yakın görüşler aynı başlık altında toplandı ve çeteleme yapıldı. Bulgular: Araştırmaya 2013-2014 eğitim öğretim döneminde fakültede kayıtlı bulunan 1-5. sınıflar arasındaki 321 öğrenciden 294’ü (%91,6) katıldı. Katılımcıların 168’i (%61,0) kız, 107’si (%38,9) erkekti. Toplam 31 öğretim elemanı hakkında değerlendirme yapıldı ve 2967 değerlendirme analiz edildi. Anket sorularının fakülte genelindeki ortalama (±SS) puanı 3,75±1,07 olarak hesaplandı. Soruların hepsinin puan ortalamaları 3,5’in (çok iyi) üzerindeydi. En yüksek ortalama puan “Alanında bilimsel açıdan yeterlilik” maddesinden, en düşük ortalama ise “Derslerde çeşitli öğretim araç gereç materyali kullanma” maddesinden alındı. Sonuç: Fakültenin çok yönlü değerlendirilmesine yönelik öğrenci görüşleri yüksek bir katılım oranıyla alınmış ve analiz edilmiştir. Değerlendirme sonucunda öğrencilerin eğitimden yüksek oranda memnun oldukları saptanmıştır. Ekip olarak tüm fakülte çalışanlarının bu araştırma sonuçlarını dikkate alması ve bir sonraki değerlendirmede daha da başarılı olmayı hedeflemesi uygun olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Orjinal Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 5 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |