Amaç: Üniversite döneminde gençlerin ciddi beslenme sorunları yaşadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin cinsiyetlerine, yaşadıkları yerlere, vücut kütle indekslerine ve eğitim alanlarına göre Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Aralık 2019 – Şubat 2020 tarihleri arasında, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi’nde öğrenim gören 726 öğrenci ile yapılmıştır. Yeme davranışları, Türkiye’de yaşayan insanlar üzerinde geçerliliği ve güvenilirliği 2009 yılında Bozan tarafından uyarlanan ve 33 maddeden oluşan Hollanda yeme davranış anketiyle (DEBQ) değerlendirilmiştir. Bu anket duygusal yeme davranışlarını, dışsal yeme davranışlarını ve kısıtlı yeme davranışlarını değerlendiren 3 alt ölçekten oluşmaktadır. Anketteki her bir madde 5’li Likert skalası (1:hiçbir zaman, 2:nadiren, 3:bazen, 4:sık, 5:çok sık) ile değerlendirilmektedir.
Bulgular: Katılımcıların 387 (%53,3)’si kadın, 339 (%46,7)’ü erkek olup; yaş ortalaması 22±2 (18-30)’dir. Vücut kitle indeksine (VKİ) göre katılımcıların dağılımı incelendiğinde; 66 (%9) zayıf, 371 (%51) normal, 241(%33) fazla kilolu, 51 (%7) ise obezdir. Cinsiyete göre değerlendirildiğinde, duyusal yemenin kadınlarda fazla olduğu bulundu (p<0,01). Kısıtlayıcı ve dışlayıcı yemede gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Eğitim alanlarına göre; kısıtlayıcı yeme açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p=0,18); duyusal ve dışlayıcı yeme açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0,05, p=0,02). Yaşadıkları yere göre; duyusal, kısıtlayıcı ve dışşal yeme açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0,001, p=0,03, p=0,04). VKİ’ ye göre; gruplar arasında duyusal yeme açısından anlamlı fark saptanmazken (p=0,74); dışsal ve kısıtlayıcı yeme davranışı açısından anlamlı farklılık saptandı (p<0,001, p<0,001).
Sonuç: Çalışmamızda, DEBQ'nun alt ölçeklerini kullanarak, öğrencilerin okudukları alanlara, yaşadıkları yere, VKİ’lerine, cinsiyetlerine göre oluşan verileri analiz ettik, yeme bozukluğu riski yüksek olan popülasyonun VKİ, cinsiyet, okudukları alan ve yaşadıkları çevrenin ilişkili olduğunu gösterdik.
yok
Aim: t is known that young people experience serious nutritional problems during university period. In this study, it was aimed to examine the eating behaviors of university students according to their gender, their place of residence, body mass index and education area.
Material and Methods: The study was carried out with 726 students studying at Osmaniye Korkut Ata University between December 2019 - February 2020. Eating behavior, validity and reliability of the people living in Turkey and the Netherlands in 2009. Impairments adopted by the eating behavior questionnaire consisting of 33 items (DEBQ) were evaluated. This questionnaire consists of 3 subscales that evaluate emotional eating behaviors, external eating behaviors and limited eating behaviors. Each item in the questionnaire is evaluated with a 5-point Likert scale (1: never, 2: rarely, 3: sometimes, 4: frequent, 5: very often).
Results: 387 (53.3%) of the participants were women and 339 (46.7%) were men; average age is 22 ± 2 (18-30). When the distribution of participants according to body mass index (BMI) is examined; 66 (9%) are weak, 371 (51%) are normal, 241 (33%) are overweight and 51 (7%) are obese. When evaluated by gender, sensory eating was found to be more in women (p <0.01). No significant difference was observed between the groups in restrictive and exclusive food (p> 0.05). According to the fields of education; no significant difference was found between the groups in terms of restrictive eating (p = 0.18); There was a significant difference in sensory and exclusive eating (p <0.05, p = 0.02). According to where they live; There was a significant difference in sensory, restrictive and exogenous eating (p <0.001, p = 0.03, p = 0.04). According to the BMI; There was no significant difference in sensory eating between groups (p = 0.74); There was a significant difference in terms of external and restrictive eating behavior (p <0.001, p <0.001).
Conclusion: In our study, using the sub-scales of DEBQ, we analyzed the data formed according to the areas where students read, where they live, their BMI, gender, and we showed that the population with a high risk of eating disorder is related to the BMI, gender, the area they study and the environment they live in.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Özgün Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 11 Sayı: 5 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.