Besin ve gıda takviyeleri sağlığı korumak ve hastalıkları tedavi etmek amacıyla dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Besin ve gıda takviyelerine ulaşım kolaylığı ve ürün pazarlamasının başarısı, kitle iletişim araçları, yakın çevre ve bireysel etkenler her geçen gün kullanımında artışa neden olmaktadır. Cerrahi süreçte besin ve gıda takviyesi kullanımı sedasyon süresinin uzaması, analjezi durumunun etkilenmesi, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kardiyak sorunlar (hipertansiyon, hipotansiyon, taşikardi, anjina), diürez, sıvı-elektrolit dengesizlikleri, hipoglisemi gibi yan etkilere neden olabilmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin cerrahi dönemde kullanılan ilaçlarlar ile farmakokinetik ve farmakodinamik etkileşimleri olabilmektedir. Cerrahi süreçte besin ve gıda takviyesi kullanımına bağlı hastada oluşabilecek sorunları önlemek için cerrahi birimlerde çalışan hekim ve hemşirelerin ameliyat öncesi hastaların besin ve gıda takviyelerinin kullanım öykülerini sorgulaması, bilgilerini kaydetmesi ve hastaya eğitim vermesi gerekmektedir. Hekim ve hemşirelerin bu rollerini yerine getirebilmesi için besin ve gıda takviyeleri hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Bu derlemenin cerrahi alanda çalışan hekim ve hemşirelere besin ve gıda takviyelerinin cerrahi sürece etkisi konusunda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Cerrahi hemşire besin ve gıda takviyesi cerrahi klinikler hekim
Nutrient and nutritional supplements are widely used around the world to maintain health and to treat diseases. The ease of access to nutrient and nutritional supplements and the success of product marketing, the influence of mass media and close circle and individual factors cause an increase in its use day by day. The use of nutrient and nutritional supplements in the surgical process may cause side effects such as prolongation of the sedation period, effect of analgesia, bleeding and coagulation disorders, cardiac problems (hypertension, hypotension, tachycardia, angina), diuresis, fluid-electrolyte imbalances, and hypoglycemia. In addition, these products may have pharmacokinetic and pharmacodynamic interactions with drugs used in the surgical period. In order to prevent the problems that may occur in the patient due to the use of nutrient and nutritional supplements during the surgical process, physicians and nurses working in the surgical units should question the history of the use of nutrient and nutritional supplements of the patients before the operation, record their information and train the patient. For physicians and nurses to fulfill these roles, they should have information about nutrient and nutritional supplements. It is believed that this review will guide physicians and nurses working in the surgical field about the effect of nutrient and nutritional supplements on the surgical process.
Surgical nurse physician nutrient and nutritional supplement surgical clinics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Mayıs 2023 |
Gönderilme Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1 |