Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 14 - 18, 25.12.2018

Öz


Kaynakça

  • 1-World Health Organization. (2000). Obesity: preventing and managing the global epidemic (No. 894). World Health Organization.
  • 2-Wang, Y. C., McPherson, K., Marsh, T., Gortmaker, S. L., & Brown, M. (2011). Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. The Lancet, 378(9793), 815-825.
  • 3- TÜİK, Türkiye Sağlık Araştırması, 2016 http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24573 Erişim Tarihi: 10.03.2018
  • 4-Dhurandhar, E. J., & Keith, S. W. (2014). The aetiology of obesity beyond eating more and exercising less. Best practice & research Clinical gastroenterology, 28(4), 533-544.
  • 5-McAllister, E. J., Dhurandhar, N. V., Keith, S. W., Aronne, L. J., Barger, J., Baskin, M., … Allison, D. B. (2009). Ten Putative Contributors to the Obesity Epidemic. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(10), 868–913. http://doi.org/10.1080/10408390903372599
  • 6-World Health Organization. (2010). Population-based prevention strategies for childhood obesity: report of a WHO forum and technical meeting, Geneva, 15-17 December 2009.
  • 7-Mokdad, A. H., Ford, E. S., Bowman, B. A., Dietz, W. H., Vinicor, F., Bales, V. S., & Marks, J. S. (2003). Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001. Jama, 289(1), 76-79.
  • 8-Malik, V. S., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2013). Global obesity: trends, risk factors and policy implications. Nature Reviews Endocrinology, 9(1), 13.
  • 9-Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., & Yeşim, U. N. C. U. (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 97-104.
  • 10-Kayişoğlu, S., & İçöz, A. (2012). Eğitim Düzeyinin Fast-Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Journal of Tekirdag Agricultural Facultycilt / Volume: 9 Sayı / Number: 2 Yıl / Year: 2012
  • 11-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2010. Sağlık Araştırması (Health Survey, Ankara, 2010). (Aydoğdu NG., Bahar Z., Yoksul Kadınlarda Sağlık İnanç Modeli Ve Sağlığı Geliştirme Modeli Kullanımının Meme ve Serviks Kanseri Erken Tanı.
  • 12-Ayranci, U., Erenoglu, N., & Son, O. (2010). Eating habits, lifestyle factors, and body weight status among Turkish private educational institution students. Nutrition, 26(7), 772-778.
  • 13-Özdoğan, A. G. Y., Yardımcı, H., & Özçelik, A. Ö. (2007). Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Dergi Karadeniz, 15(15).
  • 14-Dülger, H., & Mayda, A. S. (2016). Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları Ve Obezite Prevalansı. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3), 173-177.
  • 15-Ergül, Ş., & Kaklım, A. (2011). Önemli bir kronik hastalık: çocukluk ve ergenlik döneminde obezite. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(2), 223-230.
  • 16-Aydoğdu, N. G., & Bahar, Z. (2011). Yoksul Kadınlarda Sağlık İnanç Modeli Ve Sağlığı Geliştirme Modeli Kullanımının Meme ve Serviks Kanseri Erken Tanı Davranışlarındaki Değişime Etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 4, 34-40.
  • 17-Çayır, A., Nazlı, A. T. A. K., & Köse, S. K. (2011). Beslenme Ve Diyet Kliniğine Başvuranlarda Obezite Durumu Ve Etkili Faktörlerin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 64(01), 013-019.
  • 18-Jung, F. U., Luck-Sikorski, C., Wiemers, N., & Riedel-Heller, S. G. (2015). Dietitians and nutritionists: stigma in the context of obesity. A systematic review. PloS one, 10(10), e0140276.
  • 19-Kyle, R. G., Wills, J., Mahoney, C., Hoyle, L., Kelly, M., & Atherton, I. M. (2017). Obesity prevalence among healthcare professionals in England: a cross-sectional study using the Health Survey for England. BMJ open, 7(12), e018498.

The effects of body mass index (BMI) on the acceptance and future of profession

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 14 - 18, 25.12.2018

Öz

Objective:
Obesity is an increase in the proportion of body fat to whole body. Body Mass
Index (BMI) is used to classify obesity on the basis of height and weight. BMI
is important for some occupations and higher education programs such as   first and emergency aid. For this reason,
this study was conducted to evaluate the body mass index of the 95 students who
study in the first and emergency aid program. For this purpose initially
questionnaire form was used, the result was analysed by one way ANOVA and
student t-test.

Results:
95 students participated in our study (female: 58, male: 37). The students were
168.89±7.14 cm in height, 62.13±10.36 kg in weight, and 22.08±4.56 kg/m2 body
mass index in average. While the average BMI of male was 22.41±2.91 kg / m2,
the mean BMI of female was 21.40±2.74 kg / m2. The difference between females
and males were statistically insignificant (p=0.09). However, Males had higher
BMI than female. While the body mass index of the students who study in the
daily education was 22.21±2.64 kg / m2, BMI of students who study in the second
education was found as 21.29±3.03 kg / m2. The difference between the daily and
evening education students were statistically insignificant (p=0.116). Average
of BMI of daily students was higher than the evening education. 14.73% of the
population's BMI was considered overweight (25-29.9)





Conclusion:
According to the results of the research, it has been found that a large
proportion of the students have maintained the body mass index during the last
nine months after acceptance of program. The importance of protecting the body
mass index at the normal level for students who cannot protect the body mass
index should be emphasized and awareness should be created in this regard.

Kaynakça

  • 1-World Health Organization. (2000). Obesity: preventing and managing the global epidemic (No. 894). World Health Organization.
  • 2-Wang, Y. C., McPherson, K., Marsh, T., Gortmaker, S. L., & Brown, M. (2011). Health and economic burden of the projected obesity trends in the USA and the UK. The Lancet, 378(9793), 815-825.
  • 3- TÜİK, Türkiye Sağlık Araştırması, 2016 http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=24573 Erişim Tarihi: 10.03.2018
  • 4-Dhurandhar, E. J., & Keith, S. W. (2014). The aetiology of obesity beyond eating more and exercising less. Best practice & research Clinical gastroenterology, 28(4), 533-544.
  • 5-McAllister, E. J., Dhurandhar, N. V., Keith, S. W., Aronne, L. J., Barger, J., Baskin, M., … Allison, D. B. (2009). Ten Putative Contributors to the Obesity Epidemic. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(10), 868–913. http://doi.org/10.1080/10408390903372599
  • 6-World Health Organization. (2010). Population-based prevention strategies for childhood obesity: report of a WHO forum and technical meeting, Geneva, 15-17 December 2009.
  • 7-Mokdad, A. H., Ford, E. S., Bowman, B. A., Dietz, W. H., Vinicor, F., Bales, V. S., & Marks, J. S. (2003). Prevalence of obesity, diabetes, and obesity-related health risk factors, 2001. Jama, 289(1), 76-79.
  • 8-Malik, V. S., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2013). Global obesity: trends, risk factors and policy implications. Nature Reviews Endocrinology, 9(1), 13.
  • 9-Ayhan, D. E., Günaydın, E., Gönlüaçık, E., Arslan, U., Çetinkaya, F., Asımı, H., & Yeşim, U. N. C. U. (2012). Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Ve Bunları Etkileyen Faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38(2), 97-104.
  • 10-Kayişoğlu, S., & İçöz, A. (2012). Eğitim Düzeyinin Fast-Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi. Journal of Tekirdag Agricultural Facultycilt / Volume: 9 Sayı / Number: 2 Yıl / Year: 2012
  • 11-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK). 2010. Sağlık Araştırması (Health Survey, Ankara, 2010). (Aydoğdu NG., Bahar Z., Yoksul Kadınlarda Sağlık İnanç Modeli Ve Sağlığı Geliştirme Modeli Kullanımının Meme ve Serviks Kanseri Erken Tanı.
  • 12-Ayranci, U., Erenoglu, N., & Son, O. (2010). Eating habits, lifestyle factors, and body weight status among Turkish private educational institution students. Nutrition, 26(7), 772-778.
  • 13-Özdoğan, A. G. Y., Yardımcı, H., & Özçelik, A. Ö. (2007). Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları. Dergi Karadeniz, 15(15).
  • 14-Dülger, H., & Mayda, A. S. (2016). Bartın Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları Ve Obezite Prevalansı. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(3), 173-177.
  • 15-Ergül, Ş., & Kaklım, A. (2011). Önemli bir kronik hastalık: çocukluk ve ergenlik döneminde obezite. TAF Preventive Medicine Bulletin, 10(2), 223-230.
  • 16-Aydoğdu, N. G., & Bahar, Z. (2011). Yoksul Kadınlarda Sağlık İnanç Modeli Ve Sağlığı Geliştirme Modeli Kullanımının Meme ve Serviks Kanseri Erken Tanı Davranışlarındaki Değişime Etkisi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 4, 34-40.
  • 17-Çayır, A., Nazlı, A. T. A. K., & Köse, S. K. (2011). Beslenme Ve Diyet Kliniğine Başvuranlarda Obezite Durumu Ve Etkili Faktörlerin Belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 64(01), 013-019.
  • 18-Jung, F. U., Luck-Sikorski, C., Wiemers, N., & Riedel-Heller, S. G. (2015). Dietitians and nutritionists: stigma in the context of obesity. A systematic review. PloS one, 10(10), e0140276.
  • 19-Kyle, R. G., Wills, J., Mahoney, C., Hoyle, L., Kelly, M., & Atherton, I. M. (2017). Obesity prevalence among healthcare professionals in England: a cross-sectional study using the Health Survey for England. BMJ open, 7(12), e018498.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Köksoy 0000-0001-5817-8213

Canan Demir Barutcu 0000-0002-8430-5287

Mümin Polat 0000-0001-8082-0735

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Köksoy, S., Demir Barutcu, C., & Polat, M. (2018). The effects of body mass index (BMI) on the acceptance and future of profession. Turkish Journal of Health Science and Life, 1(1), 14-18.