Aim: Health promotion in workplaces is
an important subject area. This study has aimed to develop an intervention
model of health promotion for office workers in accordance with a protocol
created jointly between a state institution and a university. Methods: A baseline study was performed in the beginning of the
study. During the interventions, conferences, posters and brochures, internet
content and activities were organized. The second research was conducted to
determine participants’ behavioral changes and opinions about the initial
interventions. Results: 441
participants were informed about the interventions and their behavioral changes
between the first and second stages of the project were observed. In the
project, 78.1% of the participants considered the interventions very effective
or effective. From the participants, 70.7% of them stated that they were paying
more attention to their lifestyle after the interventions. The most common
behavioral changes were declared as doing more physical exercise (46.2%),
maintaining weight (37.8%), losing weight (31.1%) and adopting healthy eating
habits (31.1%). Of the 104 smokers in the beginning of the project, 10.6% quit
smoking, and 6.7% reduced the number of cigarettes smoked per day. The
reduction of stress was reported as 16.3%. Conclusions:
This study aiming to improve the health of
office workers is the first of its kind in Turkey. In this study, it was shown
that interventions such as information dissemination, raising awareness and
positive messaging about healthy eating, increasing physical activity and
quitting tobacco use in offices can be realized with the facilities of the
institution. In accordance with the results of this study we believe that a
model for “health promotion in office workplaces” can be created for wider
implementation.
Amaç: İşyerlerinde sağlığın geliştirilmesi önemli çalışma
alanlarından birini oluşturmaktadır. Bu proje kapsamında bir devlet kuruluşu
ile bir üniversite arasında yapılan protokol çerçevesinde büro çalışanlarına
yönelik sağlığın geliştirilmesi müdahale modeli geliştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Proje
çalışmalarının başında durum saptama çalışması yapılmıştır. Müdahaleler
sırasında konferans, poster ve broşürler, bilgisayar üzerinden kısa mesajlar ve
etkinlikler düzenlenmiştir. Müdahale sonrasında tekrar bir araştırma ile
katılanların davranış değişiklikleri ve proje hakkındaki görüşleri
öğrenilmiştir. Bulgular: Projenin
birinci ve ikinci aşama çalışmalarına katılan 441 kişinin müdahaleler
hakkındaki görüşleri ve beyan ettikleri davranış değişiklikleri değerlendirilmiştir.
Katılımcıların %78.1’i proje çerçeevsinde yapılan müdahaleleri çok etkili ve
etkili olarak değerlendirmişlerdir. Çalışmaya katılanların %70,7’si son bir yıl içinde daha sağlıklı olmaya
özen gösterdiklerini belirtmişlerdir. En fazla yapılan davranış
değişikliği spor yapma (%46.2), kiloyu koruma (%37.8), kilo verme (%31.1), yeme
alışkanlıklarını sağlıklı hale getirme (%31.1) olmuştur. Geçen yıl sigara içen
104 kişiden %10.6’sı sigarayı bırakmış, %6.7’si günde içtiği sigara sayısını
azaltmıştır. Stresini azaltmayı sağlama ise %16.3 olarak belirtilmiştir. Sonuç: Büro
çalışanlarında sağlığın geliştirilmesi amacına yönelik bu çalışma Türkiye’de
ilk kez yapılan bir örnektir. Büro tipi işyerlerinde kişilerin sağlıklı
beslenme, fiziksel aktivitelerinin artırılması ve tütün kullanımının
bıraktırılmasına ilişkin bilgilendirme, farkındalık artırma ve ortam oluşturma
gibi müdahalelerin kurum olanaklarıyla gerçekleştirilebileceği bu çalışmada
gösterilmiştir. Tüm
bu çalışmaların sonuçlarıyla “büro tipi işyerlerinde sağlığın geliştirilmesine”
yönelik bir model oluşturulabileceği görüşündeyiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Short Report |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2019 |
Submission Date | November 2, 2018 |
Acceptance Date | July 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 17 Issue: 3 |
TURKISH JOURNAL OF PUBLIC HEALTH - TURK J PUBLIC HEALTH. online-ISSN: 1304-1096
Copyright holder Turkish Journal of Public Health. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.