Çalışmada Denizli bölgesinde yetiştirilen bazı Trabzon hurması (Fuyu, Hachiya, Hanna Fuyu ve Rojo Brillante) çeşitlerinin fenolojik, morfolojik gelişimler ve bazı meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitlerin, tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve hasat başlangıcı gibi fenolojik gelişim dönemleri, taç yüksekliği, taç genişliği, gövde çapı ve ana dal sayısı gibi ağaç gelişim özellikleri belirlenmiştir. Bunlara ek olarak çeşitler arasındaki pomolojik ve kimysal özellikler açısından farklılıklar ortaya konulmuştur. Çalışmada bütün çeşitlerin Nisan ayında tomurcuk patlaması evresini gerçekleştirdiği ve Mayıs ayında tam çiçeklenme dönemine ulaştığı tespit edilmiştir. Tam çiçeklenmeden beş ay sonra yani Ekim ayında tüm çeşitler hasat olumuna ulaşmış ve hasat edilmiştir. Ağaç özelliği bakımından Trabzon hurması çeşitlerinden en kuvvetli gelişim gösteren Hanna Fuyu çeşidi en düşük ise Fuyu çeşidi olmuştur. Meyve özellikleri bakımından en iri meyvelerin Hachiya çeşidine ait olduğu tespit edilmiştir. Trabzon hurmalarının meyve sularında yapılan analizler sonucunda SÇKM miktarının %20 ile %13, pH değerinin %5.9 ile %5.64, TEA %.0.14 ile %0.28 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, fenolojik gelişim dönemleri ve meyve kalitesi bakımından çalışmada belirtilen Trabzon hurması çeşitlerinin tümünün Denizli bölgesinde yetiştiriciliğe uygun olduğu belirlenmiştir.
Diospyros kaki L. Trabzon hurması Fenolojik gözlem Pomolojik özellikler
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2021-YL1-0141
Bu çalışma Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2021-YL1-0141 proje numarası ile desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.
This study aimed to determine the phenological developments and fruit quality characteristics of some persimmon (Fuyu, Hachiya, Hanna Fuyu, and Rojo Brillante) cultivars grown in the Denizli province. For this purpose, phenological developmental periods such as bud burst, the beginning of flowering, full flowering, end of flowering, and front of harvest, and tree development characteristics such as crown height, crown width, trunk diameter, and the number of primary branches were determined. In addition to these, differences in terms of pomological and chemical properties between cultivars were revealed. In the study, it was determined that all cultivars performed the bud burst stage in April and reached the full flowering period in May. Five months after full bloom, that is, in October, all cultivars were harvested. In terms of tree characteristics, the Hanna Fuyu cultivar, which showed the strongest growth among persimmon cultivars, was the lowest Fuyu cultivar. In terms of fruit characteristics, it was determined that the largest fruits belonged to the Hachiya cultivar. As a result of the analyzes made in the fruit juices of persimmons, it was determined that the amount of TSS varied between 20% and 13%, the pH value varied between 5.9% and 5.64%, and TA between 0.14% and 0.28%. As a result, it was determined that all of the persimmon cultivars specified in the study were suitable for cultivation in the Denizli province in terms of flower formation, phenological development periods, and fruit quality.
Diospyros kaki L. Trabzon persimmon Phenological observation Pomological properties
2021-YL1-0141
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2021-YL1-0141 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2 |