Germination biology of Oriental larkspur [Consolida orientalis (Gay) Schröd. (Ran)] —a noxious weed in cereal production— was investigated in this study. Minimum, maximum and optimum temperatures for seed germination were recorded as 5, 15 and 10 C, respectively. Effects of pre-chilling, priming with tap water and surface washing duration treatments were also tested to infer their efficacy in breaking dormancy of the seeds at two temperatures (+4 C and room temperature). According to the results, pre-chilling at +2 C and -5 C for 7 days, priming and washing for 4, 8, 12, 24, 48 hours increased the seed germination. Impact of light, storage conditions, storage duration and germination media on seed germination were also investigated. The germination percentage of the seeds placed in dark condition was significantly higher than the seed stored under light. The storage duration exerts adverse effect on the germination of Oriental larkspur seeds, whereas storage at +4 C were increased the germination
Consolida orientalis Ranunculaceae germination biology seed dormancy
Bu çalışmada tahıl ekiliş alanlarında sorun olan Doğu tarla hazeranı [Consolida orientalis (Gay) Schröd. (Ran)]’nın çimlenme biyolojisi araştırılmıştır. Tohumların minimum, optimum ve maksimum çimlenme sıcaklıkları sırasıyla 5, 10 ve 15 0C olarak belirlenmiştir. Oda sıcaklığında ve +4 C’de depolanan tohumlardaki dormansiyi kırmak için ön üşütme, suda bekletme ve yıkama süresinin etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; +2 0C ve –5 0C’de 7 gün ön üşütme, 4, 8, 12, 24 ve 48 saat suda bekletme ile yıkamanın çimlenmeyi artırdığı görülmüştür. Işığın, depolama koşullarının ve bu koşullarda depolama süreleri ile çimlendirme ortamının da çimlenmeye olan etkisi araştırılmış ve karanlıkta tohumların ışığa göre daha iyi çimlendiği depolama süresi uzadıkça çimlenmenin azaldığı ve +4 0C’de depolamanın çimlenmeyi artırdığı belirlenmiştir
Consolida orientalis Ranunculaceae çimlenme biyolojisi tohum dormansi
Diğer ID | JA76CA55AN |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 14 Sayı: 1 |