Sürdürülebilirlik kavramına ilk olarak Birleşmiş Milletler içerisinde olan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından 1987 yılında yayımlanan ‘Ortak Geleceğimiz’ adlı raporda yer verilmiştir. Sürdürülebilirlik kavramı, her daim var olma, geleceğe kalabilme, varlığını devam ettirme olarak açıklanabilir. FAO sürdürülebilir beslenmeyi insan ve doğal kaynakları optimize etmesi yanında, biyo-çeşitliliğe ve ekosisteme saygılı ve koruyucu, kültürel olarak kabul görülen, ulaşılabilir, beslenme açısından yeterli, güvenilir ve sağlıklı şeklinde tanımlamıştır. Sürdürülebilir beslenmeyi sağlamak ve küresel sağlığı korumak için dünya kaynakları dikkatli bir şekilde kullanılmalı, besin kayıpları ve israflarını azaltmak için toplumların besin seçimleri ve beslenme modellerini araştırmaya ve değiştirmeye odaklanılmıştır. Sağlıklı bir beslenme modeli ve sağlıklı yaşam tarzı olarak kabul edilen Akdeniz diyeti gıdadan daha fazlası aynı zamanda potansiyel bir sürdürülebilir kalkınma modelidir. Akdeniz diyet modelinin yüksek oranda bitkisel besinleri içeriyor olması nedeniyle diyet modelinin düşük ekolojik, karbon ve su ayak izine sahip olduğundan ötürü son yıllarda sürdürülebilir beslenme modeli olarak kullanılabilirliği üzerine yoğunlaşılmaktadır. Bu derlemede, Akdeniz diyet modelinin sağlık ve beslenmeye, çevresel, sosyokültürel ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkısı üzerine durulmuş, bununla ilgili çalışmalar değerlendirilerek sürdürülebilir beslenmeye uygunluğunun tartışılması amaçlanmıştır.
The concept of sustainability was first included in the report called "Our Common Future" published by the World Environment and Development Commission in the United Nations in 1987. The concept of sustainability can be explained as always existing, staying in the future, continuing its existence. FAO has defined sustainable nutrition as respecting and protecting biodiversity and ecosystems, culturally accepted, accessible, nutritionally adequate, safe and healthy, as well as optimizing human and natural resources. In order to ensure sustainable nutrition and protect global health, world resources should be used carefully, and it is focused on researching and changing the food choices and nutrition models of societies in order to reduce food losses and waste. The Mediterranean diet, which is considered a healthy eating model and a healthy lifestyle, is more than just food, it is also a potential sustainable nutrition model. Due to the fact that the Mediterranean diet model contains a high percentage of plant foods, the diet model's low ecological, carbon and water footprint has been focused on its usability as a sustainable nutrition model in recent years. In this review, the contribution of the Mediterranean diet model to health and nutrition, environmental, sociocultural and economic sustainability is emphasized, and it is aimed to discuss its suitability for sustainable nutrition by evaluating the studies related to this.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Mayıs 2022 |
Gönderilme Tarihi | 28 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |