Bu çalışma, soğanda
artan dozlarda azot ve kükürt
uygulamalarının yaprakların mineral
madde içeriği üzerine etkisini
belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında Yalova
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü deneme alanlarında yürütülmüştür. Denemede, azotun 0-5-10-20
kg da-1 dozları ile kükürdün 0-2.5-5-10 kg da-1 dozlarının kombinasyonları uygulanmıştır. Çalışmada gübre uygulamalarının
soğan yapraklarının azot, fosfor,
potasyum, kalsiyum, magnezyum
ve kükürt içerikleri üzerine etkileri
incelenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, azotlu gübrenin
yaprakların azot içeriği üzerine
etkisi önemli bulunmuştur. Azot dozları arttıkça
yaprağın azot içeriği
artmıştır. En yüksek azot içerikleri 20 kg N da-1 dozunda belirlenmiştir. Azot içerikleri ilk yıl %2.61-3.00, ikinci yıl %2.78-3.21 arasında bulunmuştur. Yaprak fosfor içerikleri ile azot dozları
arasındaki ilişki ilk yıl önemli
çıkmıştır. İkinci yıl fosfor içerikleri ile gübre uygulamaları arasındaki ilişki önemsizdir. Yapılan gübrelemelerin yaprakların potasyum, kalsiyum,
magnezyum ve kükürt
içerikleri üzerine etkisi
istatistiksel olarak önemsizdir. Yıllara göre sırasıyla yaprakların mineral madde içerikleri fosfor için
%0.16-0.19,
%0.19-0.21;
potasyum için %3.60-4.12,
%3.46-3.94;
kalsiyum
için
%2.85-3.35,
%2.99-3.41;
magnezyum
için
%0.34–0.44, %0.36–0.39
ve
kükürt
için
%0.53–0.79,
%0.66–0.69
arasında
belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |