Beef consumption has significantly increased in the last fifty years as a response to the increase in population size, whereas the sustainability of production systems has begun to be questioned. Because the residues left in the animal feed additives used in conventional food production constitute major health problems in consumers. Therefore, an interest in organic farming methods based on natural grazing and feed production without the use of chemicals is increasing. One of the most important examples of organic beef production in Turkey is the project carried out in the villages of Ayvacık district in Çanakkale. This region has an ecological structure which does not allow an extensive production of culture cattle. The most important advantages of the Turkish grey cattle living in the pastures in the region covered with bushes are that they have less needs of shelter, they do not need supplementary feeding throughout the year and labor costs for their production for beef are low. Breeders in this region maintained a market price for their products by shifting to organic system and thus allowed the sustainable production of the Turkish grey cattle. In this study, Ayvacık Organic Beef Production Project which sets an example for the sustainability of Turkish grey cattle production by featuring its surplus values was evaluated.
Son elli yılda nüfus artışına paralel olarak kırmızı et tüketimi önemli ölçüde artmış; buna karşılık üretim sisteminin sürdürülebilirliği sorgulanmaya başlanmıştır. Çünkü konvansiyonel üretimde kullanılan yem katkılarının hayvansal gıdalarda bıraktığı kalıntılar, tüketicilerde önemli sağlık sorunları oluşturmaktadır. Bu nedenle doğal otlatma alanlarına ve kimyasal kullanılmaksızın üretilen yemlere dayalı organik hayvan yetiştiriciliğine ilgi artmaktadır. Türkiye’de organik kırmızı et üretiminin en önemli örneklerinden birisi Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı köylerde sürdürülen projedir. Bu yöre kültür ırkı sığırların ekstansif yetiştirilmesine imkan vermeyen bir ekolojik yapıya sahiptir. Yöredeki çalı kaplı meralarda yaşayan Boz ırk sığırların en önemli üstünlükleri barınak ihtiyaçlarının az olması, yıl boyunca ek yemlemeye ihtiyaç duyulmaması, et üretimi amacıyla yetiştirilmelerinden dolayı işçilik maliyetlerinin düşük olmasıdır. Yöredeki yetiştiriciler organik sisteme geçerek ürünlerinin piyasada değerini bulmasını ve böylelikle Boz ırkın sürdürülebilir üretimini sağlamışlardır. Bu çalışmada Boz ırk sığırların artı değerlerinin ön plana çıkarılarak sürdürülebilirliğinin artırılmasına örnek oluşturan Ayvacık Organik Kırmızı Et Üretim Projesi ele alınmıştır
Subjects | Structural Biology |
---|---|
Journal Section | Research Article/Araştırma Makalesi |
Authors | |
Publication Date | January 8, 2016 |
Submission Date | November 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 15 Issue: 2 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.