There are eight centers of origin for cultivated plants and
Turkey is located in the interception of two of these centers, the Near East
and the Mediterranean. Therefore, Turkey is known to be the gene center for diversification
and dispersion of such main cereal crops such as wheat, barley, rye and oat.
This study was performed to determine glutenin gene allele frequencies and Glu-1 quality scores of 116 local wheat
landraces of Turkish bread wheat. SDS-PAGE and PCR were used to identify
glutenin gene alleles. The results showed that the studied Turkish local wheat
landraces contained a total of 19 different subunits (3 subunits in Glu-A1, 11 in Glu-B1 and 5 in Glu-D1)
with 50 different combinations. The highest and the lowest allelic combinations
were determined in East Anatolia and the Aegean regions, respectively. Glu-A1c (65.11%), Glu-B1b (53.60%) and Glu-D1a
(58.30%) were the most frequent alleles. The Glu-1 quality score was found to be 6.07 for the studied genotypes.
Among the regions, the highest (7.18) and the lowest (4.80) mean Glu-1 scores were detected in Marmara
and Southeastern Anatolia regions, respectively. 4 accessions (TR32846-6, TR36948-1, TR45105 and TR63536) were reported
to have the highest Glu-1 quality score as 10. 6 genotypes (TR45398-4,
TR48025-3, TR33264-6, TR393-5, TR52021-3 and TR45094) had the quality score of
9. Including more new landraces may contribute to discover new Glu-1
alleles.
Gluten Allele frequency Allele frequency Glu-1 quality score Turkish bread wheat landraces
Scientific Research Projects Department of Erciyes University
FBD-3666
We are indebted to Prof. Dr Behzad Ghaderi Sohi (Professor in English Language and Literature Department of Erciyes University) for editing the English of the manuscript.
Kültür
bitkileri için sekiz orijin merkezi vardır ve Türkiye, bu merkezlerden
ikisinin, Yakın Doğu ve Akdeniz'in, kesiştiği yerdedir. Türkiye bu nedenle
buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ana tahıl bitkilerinin çeşitlendiği ve
dağıldığı gen merkezi olarak bilinir. Bu çalışmanın amacı, Türk ekmeklik
buğdaylarından 116 yerel buğday ırkının glüten allel sıklığı ve Glu-1 kalite skorunu belirlemektir.
SDS-PAGE ve PCR, glüten allellerini tanımlamak için kullanılmıştır.
İstatistiksel analizler için POPGENE 1.31 yazılımı kullanılmıştır. İncelenen
Türk yerel buğday ırkları toplam 19 farklı alt birim (Glu-A1'de 3 alt birim, Glu-B1'de
11 ve Glu-D1'de 5 alt birim) ve 50
farklı kombinasyon içermektedir. En yüksek ve en düşük allel kombinasyonları
sırasıyla Doğu Anadolu ve Ege bölgelerinde belirlenmiştir. Glu-A1c (% 65,11), Glu-B1b
(% 53,60) ve Glu-D1a (% 58,30) en sık
görülen alleller olarak tespit edilmiştir. Glu-1
kalite skoru, Türkiye genelinde incelenen genotipler için 6,07 olarak
bulunmuştur. Bölgeler arasında ortalama en yüksek (7,18) ve en düşük (4,80) Glu-1 skorları sırasıyla Marmara ve
Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tespit edilmiştir. Çalışılan 116 aksesyondan 4
tanesi (TR32846-6, TR36948-1, TR45105 ve TR63536) kalite skoru 10 olup en
yüksek Glu-1 kalite skoruna sahipken
6 tanesinin ise (TR45398-4, TR48025-3, TR33264-6, TR393-5, TR52021-3 ve
TR45094) kalite skoru 9 olarak hesaplanmıştır. Daha fazla yerel çeşitlerin
çalışmalara eklenmesi yeni Glu-1 allelerinin
keşfedilmesine katkıda bulunabilir.
FBD-3666
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Genetik |
Bölüm | Araştırma Makalesi/Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FBD-3666 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 8 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 21 Sayı: 1 |
You can reach the journal's archive between the years of 2000-2011 via https://dergipark.org.tr/en/pub/trakyafbd/archive (Trakya University Journal of Natural Sciences (=Trakya University Journal of Science)
Trakya University Journal of Natural Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.