Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 3, 249 - 255, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1251154

Öz

Amaç: Bu çalışmada COVID-19 salgını döneminde yetişkin bireylerde gece yeme alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Kesitsel nitelikte olan bu araştırmaya, 18-62 yaş arası 251 yetişkin birey dâhil edilmiştir. Bireylere çevrimiçi
bir anket aracılığıyla ulaşılmıştır. Anket formu ile tanımlayıcı özellikler, öğün tüketimleri, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler
ve antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) sorgulanmıştır. Bireylerin gece yeme alışkanlıkları Gece Yeme Anketi ile
değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS 21.0 istatistik programı kullanılmıştır ve p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul
edilmiştir.
Bulgular: Bireylerin %15,1’ inde gece yeme sendromu belirlenmiştir. COVID-19 salgını döneminde işlenmiş et ürünü, ev yapımı hamur
işi, şekerli besinler, ambalajlı ürünler ve şekerli-gazlı içecek tüketimini artıran bireylerin Gece Yeme Anketi puanı yüksektir (sırası ile
p=0,002, p=0,019, p<0,001, p=0,003 ve p<0,001). Öğün sayısı, vücut ağırlığı ve iştah artışı yüksek olanlarda toplam Gece Yeme Anketi
(sırası ile p<0,001, p=0,007 ve p=0,002), gece yeme alt boyutu (sırası ile p<0,001, p=0,016 ve p=0,020) ve akşam hiperfajisi (tüm değerler
için p<0,001) alt boyutu puanları yüksek belirlenmiştir. Bu çalışmada beden kütle indeksine göre Gece Yeme Anketi puanları benzerdir
(p>0,315). Besin alışverişini telefonla veya online (p=0,003) ve paket servisi (p<0,001) ile yapan bireyler ile evde yeme sıklığı artan
(p=0,026) bireylerin toplam Gece Yeme Anketi puanları yüksek belirlenmiştir.
Sonuç: Salgın döneminde değişen beslenme alışkanlıkları ile gece yeme alışkanlıkları ilişkilidir. Bu dönemde gece yeme alışkanlıkları,
şeker ve enerji içeriği yüksek besin tüketimi yönünde değişmiştir.

Destekleyen Kurum

Yoktur

Proje Numarası

Yoktur

Kaynakça

  • 1. Barek A, Aziz A, Islam MS. Impact of age, sex, comorbidities and clinical symptoms on the severity of COVID-19 cases: a Meta-analysis with 55 studies and 10014 cases. Heliyon. 2020;6(12):e05684.
  • 2. Dalmaz M, Şahin S. Covid-19 Salgın Sürecinde Kaygı Düzeyi ve Beslenme Tutumu İlişkisinin İncelenmesi. Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;10(20):27-37.
  • 3. Bakioğlu F, Korkmaz O, Ercan H. Fear of COVID-19 and Positivity: Mediating Role of Intolerance of Uncertainty, Depression, Anxiety, and Stress. Int J Ment Health Addict. 2021;19(6):2369-2382.
  • 4. Barbouzas AE, Malli F, Daniil Z, Gourgoulianis K. Long- Term Impact of COVID-19 Pandemic in Sleep Quality and Lifestyle in Young Adults. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(19):12333.

Evaluation of Adults’ Night Eating Habits During the COVID-19 Pandemic

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 3, 249 - 255, 31.12.2023
https://doi.org/10.25048/tudod.1251154

Öz

Aim: It is aimed to determine that night eating habits of adult individuals in Covid-19 pandemic.
Material and Methods: This cross-sectional study included 251 adult individuals between the ages of 18-62 years. Individuals were
reached through an online questionnaire. Descriptive features, meal consumption, changes in eating habits and anthropometric
measurements (body weight, body height) were questioned with the questionnaire form. Night eating habits of individuals were
evaluated with a night eating questionnaire. The IBM SPSS 21.0 statistical program was used in the analysis of the data and p < 0.05 was
considered statistically significant.
Results: Night eating syndrome was detected in 15.1% of individuals. Individuals who increase their consumption of processed meat
products, homemade pastries, sugary foods, packaged products and sugary-carbonated beverages have higher night eating questionnaire
scores in Covid-19 pandemic (respectively, p=0.002, p=0.019, p<0.001, p=0.003 ve p<0.001). Individuals with high number of meals,
body weight and increased appetite had higher total night eating questionnaire scores (respectively, p<0.001, p=0.007 ve p=0.002), night özellikleeating
sub-dimension (respectively, p<0.001, p=0.016 ve p=0.020) and evening hyperphagia sub-dimension (for all variables, p<0.001)
scores. In this study, night eating questionnaire scores were similar according to body mass index (p>0.315). Individuals who do their
food shopping by phone or on-line (p=0.003) and takeaway (p<0.001), and individuals with increased frequency of eating at home
(p=0.026) have higher total night eating questionnaire scores.
Conclusion: Changing eating habits and night eating habits are related during the pandemic. Night eating habits have changed towards
the food consumption with high sugar and energy content in this period.

Proje Numarası

Yoktur

Kaynakça

  • 1. Barek A, Aziz A, Islam MS. Impact of age, sex, comorbidities and clinical symptoms on the severity of COVID-19 cases: a Meta-analysis with 55 studies and 10014 cases. Heliyon. 2020;6(12):e05684.
  • 2. Dalmaz M, Şahin S. Covid-19 Salgın Sürecinde Kaygı Düzeyi ve Beslenme Tutumu İlişkisinin İncelenmesi. Çekmece Sosyal Bilimler Dergisi. 2022;10(20):27-37.
  • 3. Bakioğlu F, Korkmaz O, Ercan H. Fear of COVID-19 and Positivity: Mediating Role of Intolerance of Uncertainty, Depression, Anxiety, and Stress. Int J Ment Health Addict. 2021;19(6):2369-2382.
  • 4. Barbouzas AE, Malli F, Daniil Z, Gourgoulianis K. Long- Term Impact of COVID-19 Pandemic in Sleep Quality and Lifestyle in Young Adults. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(19):12333.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Zeynep Uzdil 0000-0002-8152-5858

Emre Dünder 0000-0003-0230-8968

Proje Numarası Yoktur
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Kabul Tarihi 22 Ekim 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Uzdil, Z., & Dünder, E. (2023). Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, 7(3), 249-255. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154
AMA Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. Aralık 2023;7(3):249-255. doi:10.25048/tudod.1251154
Chicago Uzdil, Zeynep, ve Emre Dünder. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi 7, sy. 3 (Aralık 2023): 249-55. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154.
EndNote Uzdil Z, Dünder E (01 Aralık 2023) Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 7 3 249–255.
IEEE Z. Uzdil ve E. Dünder, “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”, Turk J Diab Obes, c. 7, sy. 3, ss. 249–255, 2023, doi: 10.25048/tudod.1251154.
ISNAD Uzdil, Zeynep - Dünder, Emre. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 7/3 (Aralık 2023), 249-255. https://doi.org/10.25048/tudod.1251154.
JAMA Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. 2023;7:249–255.
MLA Uzdil, Zeynep ve Emre Dünder. “Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, c. 7, sy. 3, 2023, ss. 249-55, doi:10.25048/tudod.1251154.
Vancouver Uzdil Z, Dünder E. Yetişkin Bireylerin COVID-19 Salgını Döneminde Gece Yeme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Turk J Diab Obes. 2023;7(3):249-55.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.

Web: https://obdm.beun.edu.tr/  Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet     Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/