Aim: The study aims to and risk to examine the relationship between risk levels metabolic syndrome levels with daily received feeding
and determine metabolic syndrome risk levels students studying at Faculty of Health Science of Bayburt University.
Material and Methods: Research data was collected in person between December 2022 and February 2023. Students who agreed to
participate in the study were given a 24-hour food consumption record after completing the data collection and Metabolic Syndrome
Research Form. They were asked to record the food consumed retrospectively, and these processes were conducted in 15-20 minutes.
The data obtained from the nutrition record forms were evaluated using the Nutrition Information System (BeBİS 9.0) program. Results: It was detected that the average risk of metabolic syndrome among university students was 6.26±2.03 and was in the risk group
medium and high of 82.9%. When comparing the risk of metabolic syndrome with the information introductory students, The metabolic
syndrome risk of students in the 26-30 year group was significantly higher than that of students in the year groups 21-25 (p<0,001). No
significant difference was found between students’ metabolic syndrome risk levels and gender, department, grade, smoking, alcohol,
physical activity and presence of chronic diseases (p>0.05). When the metabolic syndrome risk levels of the students were compared
according to their energy and main nutrient intakes, it was found that there was a statistically significant difference between total energy
intake (p<0.001), water intake (p<0.001), total fat (p<0.001), carbohydrate (p<0.001), fibre (p=0.020) and polyunsaturated fat (p<0.001),
while no significant difference was found according to protein and alcohol (fruit, vegetable, fermented products) consumption (p>0.05).
Conclusion: As a result of this study, it was concluded that the risk of metabolic syndrome among university students and that they
should be careful, especially regarding energy intake.
1919B012205520
Amaç: Bu çalışma, Bayburt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin günlük alınan ana besin öğeleri
dağılımının ve metabolik sendrom riskinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Gereç ve Yöntemler: Araştırma verileri Aralık 2022-Şubat 2023 tarihleri arasında yüz yüze toplandı. Çalışmaya katılmayı kabul eden
öğrencilere “veri toplama formu” ve “Metabolik Sendrom Araştırma Formu” doldurtulduktan sonra 24 saatlik besin tüketim kaydı
verildi. Geriye dönük olarak tüketilen besinlerini kaydetmeleri istendi ve bu işlemler toplamda 15-20 dakika arasında bitirildi. Beslenme
kayıt formları ile elde edilen veriler, “Beslenme Bilgi Sistemi (BeBİS 9.0) programı” kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Üniversite öğrencilerinin metabolik sendrom risk ortalamasının 6,26±2,03 olduğu, %82,9’unun orta ve yüksek risk grubunda
olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin tanıtıcı bilgileriyle metabolik sendrom riski karşılaştırıldığında; 26-30 yıl (9.57±2.99), grubunda
olan öğrencilerin metabolik sendrom riskinin 15-20 yıl (6.10±2.20) ile 21-25 yıl (6.20±1.73) gruplarında yer alan öğrencilerden anlamlı
olarak yüksek bulundu (p<0,001). Öğrencilerin metabolik sendrom risk düzeyleri ile cinsiyet, bölüm, sınıf, sigara, alkol, fiziksel aktivite
ve kronik hastalık varlığı değişenleri arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). Öğrencilerin metabolik sendrom risk düzeyleri
enerji ve ana besin öğeleri alımlarına göre karşılaştırıldığında; alınan toplam enerji (p<0,001), tüketilen su (p=0,010), toplam yağ
(p<0,001), karbonhidrat (p<0,001), lif (p=0,020) ve çoklu doymamış yağ (p<0,001) ile aralarındaki istatistiksel anlamlı fark olduğu
bulunurken, protein ve alkol (meyve, sebze, fermante ürünler) tüketimine göre anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin önemli bir kısmının (%82,9) metabolik sendrom riski taşıdığı, özellikle enerji alımı konusunda
dikkatli olunması gerektiği sonucuna ulaşıldı
Metabolik sendrom risk üniversite öğrencileri besin öğeleri.
Çalışmanın yapılması ile ilgili araştırmanın yapıldığı üniversiteden etik kurul onayı (25/11/2022 tarih ve 240-12 sayılı) ve kurum izni alındı. Araştırmaya katılan öğrencilere Helsinki Deklarasyonuna uygun olarak çalışma hakkında bilgi verildi ve Bilgilendirilmiş Olur Formu için onamları alınarak, gönüllü öğrenciler dahil edildi.
TUBİTAK 2209A kapsamında destek maddi destek almıştır.
1919B012205520
Katılım gösteren öğrencilere teşekkür ederim.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012205520 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 3 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.
Web: https://obdm.beun.edu.tr/ Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/