Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 7 - 12, 30.06.2021

Öz

Kaynakça

  • Aktar, C., & Ananias, V. (2005). Yeni bir ulusal politika: ekolojik tarım. İktisat İşletme ve Finans, 20(229), 26-32.
  • Anonymous (2011). Diyarbakır İlinde Organik Tarıma Uygun Alanların Belirlenmesi ve Haritalanması Projesi, Sözleşme No: TRC2-10-DFD/30
  • Anonymous (2015a). Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Organik Tarım Stratejik Planı 2012-2016
  • Anonymous (2015b). TUİK. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • Anonymous (2015c). Akşehir Organik Tarım Yaylacılık ve Kırsal Turizm Potansiyeli Fizibilitesi. Mevlana Kalkınma Ajansı. Arslanoğlu, M., & Özçelik, M. (2005). Sayısal Arazi Yükseklik Verilerinin İyileştirilmesi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
  • Childs, C. (2004). Interpolating surfaces in ArcGIS spatial analyst. ArcUser, July-September, 3235(569), 32-35.
  • Davis, P.H. (1965-1988). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 1-10, Edinburgh University Press. Edinburgh.
  • Davis, P.H. (1971). Distribution patterns in Anatolia with particular reference to endemism. Plant Life of South-West Asia. Edited by Davis Harper and Hedge. Botanical Society of Edinburgh, Great Britain.
  • Deniz, E. (2009). Organik Tarım Sektör Raporu. Competitiveness and Innovation Framework Programme 2007-2013. Avrupa İşletmeler Ağı, Karadeniz, S:23
  • Demircan, M., Alan, İ., & Şensoy, S. (2011). Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanarak Sıcaklık Haritalarının Çözünürlüğünün Artırılması. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18-22 Nisan, Ankara
  • Demircan, M., Türkoğlu, N., & Çiçek, İ. (2014). Mevsimlik Sıcaklık Normallerinin (1971-2000) Coğrafî Bilgi Sistemleri İle Yüksek Çözünürlüklü Veri Setinin Üretilmesi. Coğrafya Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, 23-24.
  • Demiryürek, K. (2004). Dünya ve Türkiye'de organik tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3-4), 63-71.
  • Dogan, H. M. (2009). Mineral composite assessment of Kelkit River Basin in Turkey by means of remote sensing. Journal of Earth System Science, 118(6), 701-710.
  • Dogan, H. M., & Kılıç, O. M. (2013a). Modelling and mapping some soil surface properties of Central Kelkit Basin in Turkey by using Landsat-7 ETM+ images. International journal of remote sensing, 34(15), 5623-5640.
  • Dogan, H. M., Yılmaz, D. S., & Kılıç, O. M. (2013b). Orta Kelkit Havzası’nın bazıtoprak özelliklerinin ters mesafe ağırlık yöntemi (IDW) ile haritalanması ve yorumlanması. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (6), 46-54.
  • Dolun, L. (2003). Organik Tarım. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü Matbaası, Ankara.
  • Dönmez, N., Yıldırım, M., & Arslan, P. (2008). Obezite ve Kanser. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 729, Ankara, s 20.
  • ESRI (1997). Understanding GIS the ARC/INFO Method. ISBN 1-879102-01-3. California 92373-8100. USA.
  • ESRI (2016). Understanding Raster Interpolation. ArcGIS Resource Service. http://resources.esri.com/help/9.3/arcgisdesktop/com/gp_toolref/geoprocessing_with_3d_analyst/understanding_raster_interpolation.htm
  • FAO (2016). http://www.fao.org/faostat/en/#data/RFN
  • FAO (2018a.) http://www.fao.org/faostat/en/#data/RP
  • FAO (2018b). http://www.fao.org/faostat/en/#data/RFN
  • Etko (2015). Catalogue of Measures. http://www.etko.org/Dosyalar/Belgeler/Belge_92.pdf
  • Karaer, F., (1994). Kelkit Vadisinin Florası ve Vejatasyonu, 19 Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Kennedy, P. (2000). 21. Yüzyıla Hazırlanırken. İş Bankası Kültür Yayınları, 3. Baskı, ISBN 9754580685, S:559
  • Korkmaz, K. (2007). Küresel Isınma ve Tarımsal Uygulamalara Etkisi, Alatarım, 6 (2), 43-49
  • Kılıç, O.M. (2015). Kelkit Havzası Ekolojik Risk Değerlendirmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi Bitki Besleme Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tokat
  • Lillesand, T.M., & Kiefer, R.W. (2000). Remote Sensing and Image Interpretation 4 th ed.. ISBN 0-471-25515-7 John Wiley & Sons. Inc..New York. USA.
  • Rehber, E., & Turhan, S. (2002). Prospects and Challenges for Developing Countries in Trade and Production of Organic Food and Fibers: The Case of Turkey. British Food Journal 104(3-5), 371-390.
  • Shepard, D. (1968). A two-dimensional interpolation function for irregularly-spaced data. In Proceedings of the 1968 23rd ACM national conference (pp. 517-524).
  • Üstünbaş, T. (2006). Sayisal Arazi Modellerinde Bazi Enterpolasyon Yöntemlerinin Karşilaştirilmasi. Selçuk-Teknik Dergisi, 5(2), 41-48.

Determination of suitable areas for organic production in Kelkit basin and mapping by geographical information systems

Yıl 2021, Cilt: 3 Sayı: 1, 7 - 12, 30.06.2021

Öz

Kelkit Basin contains 17 districts within the boundaries of Tokat, Amasya, Gümüşhane, Giresun, and Sivas provinces. The Basin is located in the Middle Black Sea Region of Anatolia, at 40.9968 North, 30.8491 East, 36.0482 South, and 36.6943 West coordinates. The total area of the basin is 16.244,45 hectares. The altitude of the basin surrounded by high mountains ranged from 200 m (base of the valley) to 1200 m (high plain). The height of the mountains gradually increased from west to east until 2400 m. There is not any major industry establishment limiting the level of organic agriculture in the basin. The main livelihood of the people in the region is agriculture. Our study aimed to determine and mapping the suitable areas for organic agriculture in the basin. For this purpose, land surveys were conducted, point data were collected with GPS and the 1230-point value are calculated. On the calculation of point value, Land Use Capability, land pollution situation, erosion risk groups, and soil groups are used as criteria. In line with the regulation of organic farming practices, in the calculation the amount of pollution; intense agricultural activity, the impact of roads, settlement influence, water resources, the effects of soil pollution, and industrial-mining areas were taken into account. By using these calculated values, maps were created in the program ArcGIS (9.3) by analysis of IDW (Inverse Distance Weighted). According to the generated maps, the organic agricultural potential of the region was put forward.

Kaynakça

  • Aktar, C., & Ananias, V. (2005). Yeni bir ulusal politika: ekolojik tarım. İktisat İşletme ve Finans, 20(229), 26-32.
  • Anonymous (2011). Diyarbakır İlinde Organik Tarıma Uygun Alanların Belirlenmesi ve Haritalanması Projesi, Sözleşme No: TRC2-10-DFD/30
  • Anonymous (2015a). Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Türkiye Organik Tarım Stratejik Planı 2012-2016
  • Anonymous (2015b). TUİK. http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist
  • Anonymous (2015c). Akşehir Organik Tarım Yaylacılık ve Kırsal Turizm Potansiyeli Fizibilitesi. Mevlana Kalkınma Ajansı. Arslanoğlu, M., & Özçelik, M. (2005). Sayısal Arazi Yükseklik Verilerinin İyileştirilmesi. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
  • Childs, C. (2004). Interpolating surfaces in ArcGIS spatial analyst. ArcUser, July-September, 3235(569), 32-35.
  • Davis, P.H. (1965-1988). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 1-10, Edinburgh University Press. Edinburgh.
  • Davis, P.H. (1971). Distribution patterns in Anatolia with particular reference to endemism. Plant Life of South-West Asia. Edited by Davis Harper and Hedge. Botanical Society of Edinburgh, Great Britain.
  • Deniz, E. (2009). Organik Tarım Sektör Raporu. Competitiveness and Innovation Framework Programme 2007-2013. Avrupa İşletmeler Ağı, Karadeniz, S:23
  • Demircan, M., Alan, İ., & Şensoy, S. (2011). Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanarak Sıcaklık Haritalarının Çözünürlüğünün Artırılması. TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı 18-22 Nisan, Ankara
  • Demircan, M., Türkoğlu, N., & Çiçek, İ. (2014). Mevsimlik Sıcaklık Normallerinin (1971-2000) Coğrafî Bilgi Sistemleri İle Yüksek Çözünürlüklü Veri Setinin Üretilmesi. Coğrafya Sempozyumu, Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi, 23-24.
  • Demiryürek, K. (2004). Dünya ve Türkiye'de organik tarım. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(3-4), 63-71.
  • Dogan, H. M. (2009). Mineral composite assessment of Kelkit River Basin in Turkey by means of remote sensing. Journal of Earth System Science, 118(6), 701-710.
  • Dogan, H. M., & Kılıç, O. M. (2013a). Modelling and mapping some soil surface properties of Central Kelkit Basin in Turkey by using Landsat-7 ETM+ images. International journal of remote sensing, 34(15), 5623-5640.
  • Dogan, H. M., Yılmaz, D. S., & Kılıç, O. M. (2013b). Orta Kelkit Havzası’nın bazıtoprak özelliklerinin ters mesafe ağırlık yöntemi (IDW) ile haritalanması ve yorumlanması. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (6), 46-54.
  • Dolun, L. (2003). Organik Tarım. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Araştırma Müdürlüğü Matbaası, Ankara.
  • Dönmez, N., Yıldırım, M., & Arslan, P. (2008). Obezite ve Kanser. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 729, Ankara, s 20.
  • ESRI (1997). Understanding GIS the ARC/INFO Method. ISBN 1-879102-01-3. California 92373-8100. USA.
  • ESRI (2016). Understanding Raster Interpolation. ArcGIS Resource Service. http://resources.esri.com/help/9.3/arcgisdesktop/com/gp_toolref/geoprocessing_with_3d_analyst/understanding_raster_interpolation.htm
  • FAO (2016). http://www.fao.org/faostat/en/#data/RFN
  • FAO (2018a.) http://www.fao.org/faostat/en/#data/RP
  • FAO (2018b). http://www.fao.org/faostat/en/#data/RFN
  • Etko (2015). Catalogue of Measures. http://www.etko.org/Dosyalar/Belgeler/Belge_92.pdf
  • Karaer, F., (1994). Kelkit Vadisinin Florası ve Vejatasyonu, 19 Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Kennedy, P. (2000). 21. Yüzyıla Hazırlanırken. İş Bankası Kültür Yayınları, 3. Baskı, ISBN 9754580685, S:559
  • Korkmaz, K. (2007). Küresel Isınma ve Tarımsal Uygulamalara Etkisi, Alatarım, 6 (2), 43-49
  • Kılıç, O.M. (2015). Kelkit Havzası Ekolojik Risk Değerlendirmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi Bitki Besleme Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tokat
  • Lillesand, T.M., & Kiefer, R.W. (2000). Remote Sensing and Image Interpretation 4 th ed.. ISBN 0-471-25515-7 John Wiley & Sons. Inc..New York. USA.
  • Rehber, E., & Turhan, S. (2002). Prospects and Challenges for Developing Countries in Trade and Production of Organic Food and Fibers: The Case of Turkey. British Food Journal 104(3-5), 371-390.
  • Shepard, D. (1968). A two-dimensional interpolation function for irregularly-spaced data. In Proceedings of the 1968 23rd ACM national conference (pp. 517-524).
  • Üstünbaş, T. (2006). Sayisal Arazi Modellerinde Bazi Enterpolasyon Yöntemlerinin Karşilaştirilmasi. Selçuk-Teknik Dergisi, 5(2), 41-48.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Agronomi
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Hakan Karadağ 0000-0002-1458-7645

Kenan Yıldız 0000-0003-3455-5146

Hakan Mete Dogan 0000-0002-1484-1471

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 25 Mart 2021
Kabul Tarihi 10 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karadağ, H., Yıldız, K., & Dogan, H. M. (2021). Determination of suitable areas for organic production in Kelkit basin and mapping by geographical information systems. Turkish Journal of Food and Agriculture Sciences, 3(1), 7-12.

 22605      22604        23639     


17579     21244    21245   29292



21866   

Turkish Journal of Food and Agriculture Sciences (TURJFAS) is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is accordance with the BOAI (Budapest Open Access Initiative) definition of open access. 


 17580 

Turkish Journal of Food and Agriculture Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Journal Abbreviation: Turk J Food Agric Sci