Bu çalışmada, Alsancak çeşidi domates meyvelerinin fiziksel, mekanik ve kimyasal özelliklerine olgunlaşma dönemi (turuncu ve kırmızı renk) ve 0, 2 ve 4 günlük muhafaza süresinin etkileri incelenmiştir. Domates meyvelerinin fiziksel özelliklerinden geometrik, hacimsel ve renk özellikleri (boyutlar, küresellik, geometrik ortalama çap, yüzey alanı, yığın hacim ağırlığı, meyve hacim ağırlığı, porozite, L*, a*, b* renk karakteristikleri), mekanik özellikleri [(domatesin X uzunluk ve Y genişlik eksenleri için kabuk yırtılma kuvveti, deformasyon, deformasyon enerjisi, statik sürtünme katsayısı ile domatesin sap kopma direnci)] ile kimyasal özelliklerinden suda çözünebilir kuru madde, pH ve titre edilebilir asitlik belirlenmiştir. Muhafaza süresi arttıkça boyut ve ağırlıkta azalmalar görülmüştür. Olgunlaşma dönemi ve muhafaza süresinin küresellik ve geometrik ortalama çap üzerindeki etkileri istatistiksel olarak önemsiz çıkmıştır. Meyvelerin kabuk ve kabuk altı a* değerleri olgunlaşma arttıkça artış göstermiştir. Domateste olgunlaşma arttıkça deformasyon enerjisi azalmış, X uzunluk ekseni için deformasyon enerjisi daha yüksek değer vermiştir. Domateslerde lastik yüzeyde 0.445 ile en yüksek statik sürtünme katsayısı değeri bulunmuştur. Domates meyvelerinde olgunluk arttıkça, titre edilebilir asitlik değerlerinde artışlar görülmüştür. Çalışma ile Alsancak çeşidi domates meyvelerinin fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri üzerine olgunlaşma dönemi ve muhafaza süresinin etkili olduğu gözlenmiştir.
domates geometrik ortalama çap küresellik renk meyve kopma direnci titre edilebilir asitlik
In thisstudy, the effects of maturity stages (orange and red maturity stages) and storage periods (0, 2 and 4 days) on the physical, chemicalandmechanical properties of tomato (cv. Alsancak) fruits were examined. The physical properties of tomato fruits such as geometric, volumetric and colour properties (size, sphericity, surface area, geometric meandiameter, bulk density, porosity,fruit bulk density, and L*, a*, b*colour characteristics); the mechanical properties (deformation,rupture forces along X-and Y-axes, coefficient of friction,fruit removal force,the deformation energy), and the chemical properties (soluble solids content, pH,titratable acidity) weredetermined.The fruit size dimensions and fruit mass decreased as the storage period increased. The effects of maturtiy stages and storage periods on the geometrical mean diameter and sphericity were not statistically significant. As theincrease of maturity,a*colour values of flesh and skin fruits increased for tomato fruits. The deformation energy along X-axis was found to be higher than the other axes; and asthe increase of maturity, the deformation energy decreased.The highest static friction coefficient wasobtained as 0.445 for tomato fruitsfor rubber friction surface. As the increase of maturity, the titratable acidity values increased for tomatoes. Itwas determined that the maturity stages and storage periods time were effective on the physical, chemical and mechanical properties of tomato (cv. Alsancak) fruits.
domates geometrik ortalama çap küresellik renk meyve kopma direnci titre edilebilir asitlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 3 Mart 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Uluslararası Hakemli Dergi