Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Consumer Preferences According to Fruit Drying Methods: Sunburst Type Mandarin Example

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 425 - 440, 31.12.2020

Öz

The material of this study is tangerine fruit. In the first stage of the study. 6 samples were prepared under different conditions in the laboratory environment. In the second stage the required taste for 6 samples was tested. Finally, the questionnaires' consumption preferences habits and behaviors related to the economic tangerines and other dried fruits were evaluated by the questionnaires. It is required at Tokat Gaziosmanpasa University Faculty of Agriculture. It tries to determine the drying necessity of the study pre-drying technology. the drying profile and color values of the study significantly (p <0.05). The longest drying time is the drying process carried out at 55ºC after microwave pretreatment with 52 hours. The shortest drying process was found in samples dried at 750C without pretreatment for 15 hours. When the dried mandarin samples are compared with the freshness in terms of aroma and total color changes.It was found that the most suitable method is the drying process at 75ºC after microwave pretreatment. All of the participants were prepared to get rid of the dried fruits, snacks, tea, coffee, snacks, compotes etc. consumes in ways. In the tests 67.50% of the participants liked the taste color and appearance of the tangerine dry while 32.50% did not like this taste 67.50% of those who liked this product later stated that they can use it as a flavoring agent in desserts by making snacks, cookies and tea. It was seen that gender and smoking make an important difference in the taste of dried tangerines.

Kaynakça

  • Abuşka, M. ve H. Doğan. 2010. Endüstriyel tip ısı pompalı kurutucuda çekirdeksiz üzümün kurutulması. Politeknik Dergisi, 13 (4): 271-279.
  • Akdaş, S. ve M. Başlar. 2014. Dehydratıon and degradatıon kınetıcs of bıoactıve compounds for mandarın slıces under vacuum and oven dryıng condıtıons. Journal of Food Processing and Preservation, 39, 1098-1107. doi:10.1111/jfpp.12324.
  • Anonymous. 2018. https://www.kurual.com/kurutulmusmandalin,
  • Anonymous. 2019. https://www.kurucum.com/Mandalina-kurusu.html
  • Anonymous. 2020. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-kuru-meyve-ihracati-700-milyon-dolari-asti/1786028
  • Bektaş, Z.K., B. Miran, Ö.K., Uysal ve Günden C. 2010. Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (3): 211 – 221.
  • Doymaz, İ. 2011. Thin-layer drying characteristics of sweet potato slices and mathematical modelling. Heat Mass Transfer, 47, 277-285.
  • Ghanbarian, D., M. Torki-Harchegani, M. Sadeghi. A.G. Pirbalouti. 2019. Ultrasonically improved convective drying of peppermint leaves: Influence on the process time and energetic indices. Renewable Energy, 153, 67-73.
  • Orikasa, T., S. Koide, S. Okamoton, T. Imaızumı, Y. Muramatsu, J. Takeda, T. Shına. A. Tagawa. 2014. Impacts of hot air and vacuum drying on the quality attributes of kiwifruits slices. Jounal of Food Engineering, 125, 51-58.
  • Polatcı, H. ve M. Taşova. 2020. Sıcaklık kontrollü mikrodalga kurutucu geliştirilmesi ve portakal kurutma performansının belirlenmesi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 8 (1), 131-138.
  • Taşkın, T., S. Engindeniz, A.A. Gbadamonsi, Ç. Kandemir. N. Koşum. 2020. Gençlerin Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin Analizi: Ege Üniversitesi Öğrencileri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57 (1): 63-72.
  • TOB 2016. Tarım ve Orman Bakanlığı, Yaş ve Kuru Meyve Sebze Sektörü İle Seracılık Dış Pazar Çalışması. https//www.tarimorman.gov.tr.
  • Therdthai, N., W. Zhou. ve K. Pattanapa. 2011. Microwave vacuum drying of osmotically dehydrated mandarin cv. (Sai‐Namphaung). International Journal of Food Science and Techonolgy, 46 (11), 2401-2407.
  • Wang, J., C.L. Law, P.K. Nema, J.H. Zhao, Z.L. Liu, L.Z. Deng, Z.J. Gao. H.W. Xiao. 2018. Pulsed vacuum drying enhances drying kinetics and quality of lemon slices. Journal of Food Engineering, 224, 129-138.

Meyve Kurutma Yöntemlerine Göre Tüketici Tercihleri: Sunburst Çeşidi Mandalina Örneği

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 2, 425 - 440, 31.12.2020

Öz

Bu çalışmanın materyalini mandalina meyvesi oluşturmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında laboratuvar ortamında farklı şartlarda kurutulmuş 6 örnek incelenmiştir. İkinci aşamada 6 örnek için tüketici beğenisi test edilmiştir. Son olarak anketlerle katılımcıların tattıkları kurutulmuş mandalinalar ve diğer kuru meyvelerle ilgili tüketim tercihi, alışkanlıkları ve davranışları değerlendirilmiştir. Çalışmada kurutma işlemleri, tadım testleri ve anketler Tokat Gaziosmanpaşa üniversitesi Ziraat Fakültesinde yürütülmüştür. Çalışmanın kurutma işlemleri sonucunda, kurutma öncesi uygulanan mikrodalga ön işleminin kuruma süresini ve renk değerlerini önemli seviyede (p<0.05) etkilediği tespit edilmiştir. En uzun kuruma süresi 52 saat ile mikrodalga ön işlemi uygulandıktan sonra 55ºC sıcaklıkta yapılan kurutma işlemidir. En kısa süren kurutma işlemi ise 15 saat ile ön işlem uygulanmadan 75ºC sıcaklıkta kurutulan örneklerde bulunmuştur. Kurutulan mandalina örnekleri aroma ve toplam renk değişimleri açısından tazesiyle kıyaslandığında en uygun yöntemin mikrodalga ön işlemi uygulandıktan sonra 75ºC sıcaklıkta yapılan kurutma işlemi olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların tamamı kurtulmuş meyveleri; çerez, çay ve kahvenin yanında atıştırmalık, komposto vb. şekillerde tüketmektedir. Testlerde katılımcıların %67.50’si mandalina kurusunun tadını, rengini ve görünümünü beğenmiş; %32.50’lik kısmı ise bu tadı beğenmemiştir. Bu ürünü beğenenlerin %67.50’si daha sonra da atıştırmalık, çerez ve çayını yaparak tatlılarda aroma verici olarak kullanabileceklerini belirtmişlerdir. Kurutulmuş mandalinaların beğenisinde cinsiyetin ve sigara kullanımının önemli fark yarattığı görülmüştür

Kaynakça

  • Abuşka, M. ve H. Doğan. 2010. Endüstriyel tip ısı pompalı kurutucuda çekirdeksiz üzümün kurutulması. Politeknik Dergisi, 13 (4): 271-279.
  • Akdaş, S. ve M. Başlar. 2014. Dehydratıon and degradatıon kınetıcs of bıoactıve compounds for mandarın slıces under vacuum and oven dryıng condıtıons. Journal of Food Processing and Preservation, 39, 1098-1107. doi:10.1111/jfpp.12324.
  • Anonymous. 2018. https://www.kurual.com/kurutulmusmandalin,
  • Anonymous. 2019. https://www.kurucum.com/Mandalina-kurusu.html
  • Anonymous. 2020. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiyenin-kuru-meyve-ihracati-700-milyon-dolari-asti/1786028
  • Bektaş, Z.K., B. Miran, Ö.K., Uysal ve Günden C. 2010. Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 47 (3): 211 – 221.
  • Doymaz, İ. 2011. Thin-layer drying characteristics of sweet potato slices and mathematical modelling. Heat Mass Transfer, 47, 277-285.
  • Ghanbarian, D., M. Torki-Harchegani, M. Sadeghi. A.G. Pirbalouti. 2019. Ultrasonically improved convective drying of peppermint leaves: Influence on the process time and energetic indices. Renewable Energy, 153, 67-73.
  • Orikasa, T., S. Koide, S. Okamoton, T. Imaızumı, Y. Muramatsu, J. Takeda, T. Shına. A. Tagawa. 2014. Impacts of hot air and vacuum drying on the quality attributes of kiwifruits slices. Jounal of Food Engineering, 125, 51-58.
  • Polatcı, H. ve M. Taşova. 2020. Sıcaklık kontrollü mikrodalga kurutucu geliştirilmesi ve portakal kurutma performansının belirlenmesi. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 8 (1), 131-138.
  • Taşkın, T., S. Engindeniz, A.A. Gbadamonsi, Ç. Kandemir. N. Koşum. 2020. Gençlerin Kırmızı Et Tüketim Tercihlerinin Analizi: Ege Üniversitesi Öğrencileri Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 57 (1): 63-72.
  • TOB 2016. Tarım ve Orman Bakanlığı, Yaş ve Kuru Meyve Sebze Sektörü İle Seracılık Dış Pazar Çalışması. https//www.tarimorman.gov.tr.
  • Therdthai, N., W. Zhou. ve K. Pattanapa. 2011. Microwave vacuum drying of osmotically dehydrated mandarin cv. (Sai‐Namphaung). International Journal of Food Science and Techonolgy, 46 (11), 2401-2407.
  • Wang, J., C.L. Law, P.K. Nema, J.H. Zhao, Z.L. Liu, L.Z. Deng, Z.J. Gao. H.W. Xiao. 2018. Pulsed vacuum drying enhances drying kinetics and quality of lemon slices. Journal of Food Engineering, 224, 129-138.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Esra Kaplan 0000-0002-4423-7291

Muhammed Taşova 0000-0001-5025-0807

Hayriye Sibel Gülse Bal 0000-0001-7298-1416

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 31 Ağustos 2020
Kabul Tarihi 22 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kaplan, E., Taşova, M., & Gülse Bal, H. S. (2020). Meyve Kurutma Yöntemlerine Göre Tüketici Tercihleri: Sunburst Çeşidi Mandalina Örneği. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 1(2), 425-440.

26831 32449 32450 32451  3245232453

Uluslararası Hakemli Dergi

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research dergisindeki makaleler açık erişimli makalelerdir ve makaleler Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) altında lisanslanmıştır. Bu lisans, üçüncü tarafların orijinal çalışmaya uygun şekilde atıfta bulunarak içeriği ticari olmayan amaçlarla paylaşmasına ve uyarlamasına izin verir. Daha fazla bilgi için lütfen bu bağlantıyı ziyaret edin https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER); Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), EBSCO, CABI, Food Science & Technology Abstracts (FSTA), CAS Source Index (CASSI) tarafından indekslenmektedir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ücreti veya abonelik ücreti almamaktadır.

Yayıncı: Ebubekir ALTUNTAŞ

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) makalelerine (TURKAGER) atıf yapan makaleler için lütfen tıklayınız: