Son yıllarda tüketiciler, tükettikleri sebzenin fiziksel görünüşünün
yanında, besleyiciliğiyle de ilgilenmektedirler. Bu çalışma, domates
meyvelerindeki mineral madde içeriği üzerine besin kaynaklı EC (elektriksel
iletkenlik) seviyeleri ve farklı domates anaçların etkilerini araştırmak
amacıyla yürütülmüştür. Deneme, sonbahar döneminde, topraksız tarımda ve perlit
ortamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 2, 3, 5, 7 ve 9 dS m-1
olmak üzere 5 EC seviyesi uygulanmıştır. Denemede, bitkisel materyal olarak
Pegasus F1 domates çeşidi, 11 farklı ticari domates anacı üzerine
aşılanmış, ayrıca kontrol amacıyla aşısız ve kendi üzerine aşılı bitkilere de
yer verilmiştir. Denemeden alınan meyve örneklerinin P, K, Ca, Mg, Fe, B, Mn ve
Zn içerikleri, kuru yakma yöntemine göre kuru ağırlık bazında belirlenmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, EC düzeylerinin belirli bir noktaya kadar
artmasıyla P, K, Mn ve Zn içerikleri artış gösterirken, Ca, Mg, Fe ve B
elementleri azalma göstermiştir. Anaçların meyvedeki Ca, Fe ve Mn içerikleri
üzerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Sonuç olarak, anaç
kullanımı ile meyvedeki mineral madde içeriği artmış ve en yüksek mineral madde
kapsamı Kemerit ve Yedi RZ anaçlarından elde edilmiştir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 21, 2017 |
Submission Date | April 21, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 2 |