Sarızambak
olarak bilinen ve latince adı Asphodelus
Ramosus olan, çiriş bitkisinin antioksidan özellikleri incelenmiştir. Bu
amaçla metanol, % 50 metanol, etil asetat ve su ekstraktları ile çalışılmıştır.
Bitki iki farklı sıcaklıkta kurutulup
(35 ºC ve 65 ºC ), böylece sıcaklık farklılığının bir parametre
oluşturması sağlanmıştır. Ekstraksiyon işleminden sonra tüm ekstraktların
toplam fenolik bileşenlerine Folin Ciocalteu yöntemi ve toplam
flavonoid bileşenlerine aluminum nitrat
metodu uygulanmıştır. Buna ilaveten DPPH serbest radikal
giderici etkisi, H2O2 süpürücü etkisi, bakır (II) iyonu indirgeme
gücü (CUPRAC), süperoksit anyon
radikali süpürme kapasitesi analiz edilmiş ve tüm bunlar HPLC (Yüksek
Performanslı Sıvı Kromatografi) ile desteklenmiştir.
Asphodelus ramosus ekstraksiyon flavonoid DPPH H2O2 CUPRAC HPLC
Asphodelus ramosus
known as a yellow lily which has been a plant of onion for this reason, this
plant was studied with about antioxidant activity of methanol, 50 % methanol,
ethyl acetate and water extracts. The plant was dried at two different
temperatures (35 ºC
and 65 ºC)
so as to understand how to work the difference in temperature effects. After
extraction, all solvent extracts were studied for their total phenolic contents
using Folin Cioceltau reagent, total
flavonoid content with aluminum nitrate method. In addition, DPPH free redical scavenging through
the determination, the determination of the activity of
removal of H2O2,
copper (II) ion reducing antioxidant capacity
determination (CUPRAC), removal activity of super oxide anion were studied and the results were supported with HPLC
(High Performance Liquid Chromatography).
Asphodelus ramosus extraction flavonoid DPPH H2O2 CUPRAC HPLC
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 26, 2017 |
Submission Date | October 26, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 4 Issue: 4 |