Bu çalışmada, melas, guar
küspesi ve sepiyolit ilavesiyle peletlenen buğday ve soya samanlarının besin
madde içerikleri, in vitro gaz üretimleri, in vitro
sindirilebilirlikleri ve metan üretimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Denemede 2 x 2 x 4 faktöriyel deneme desenine göre 2 saman (buğday-soya) 2
sepiyolit uygulaması (var-yok) ve 4 uygulama (kontrol, guar küspesi, melas,
guar küspesi + melas) olmak üzere her bir saman için 8, toplamda 16 grup
oluşturulmuştur. Yemlerin gaz miktarları, gaz üretim parametreleri ile organik
maddeler sindirilebilirlikleri (OMS), metabolize edilebilir enerji (ME) ve net
enerji laktasyon (NEL) içerikleri in vitro gaz üretim tekniği
ile; metan miktarları ise infrared metan analizörü ile belirlenmiştir. Soya
samanlarında sepiyolit ilavesi buğday samanının aksine in vitro gaz üretimi (İVGÜ)’ni artırmıştır (P<0.01). Soya
samanlarında melas ilavesinin İVGÜ üzerine etkisi görülmemiş; guar
küspesi+melas ilave edilen gruplarda ise sepiyolit in vitro gaz
üretimini bütün inkübasyonlarda artmıştır. Buğday samanlarında kontrol grubuna
sepiyolit ilavesinin OMS’ni düşürdüğü; soya samanlarında ise sepiyolit
ilavesinin toplam gaz üretimi ve metan üretiminde olduğu gibi guar
küspesi+melas ilave edilen gruplarda artış gösterdiği belirlenmiştir. Sepiyolit
ilavesinin soya samanlarında in vitro
gaz üretimi ve metan üretimini artırdığı; buğday samanlarında ise azalttığı
görülmüştür (P<0.01). Sonuç olarak, buğday ve soya samanlarına melas ve guar
küspesi ilavesinin besin madde içeriklerini iyileştirdiği, peletlenerek
muhafazası sayesinde hayvan beslemede özellikle kış aylarında görülen kaba yem
açığının kapatılmasında alternatif olarak kullanılabileceği ve sepiyolitin
buğday samanlarına en az %2 oranında kullanılması durumunda metan üretimini
azaltıcı çevresel faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Gaz üretimi sindirilebilirlik soya samanı buğday samanı metan melas guar küspesi
In this study, it was aimed to
determine the effects of pelletting on the in
vitro gas productions (IVGP), in
vitro digestibilities and methane productions of wheat straw and soy straw
pelletted with different additives such as molasses, guar meal and sepolite. In
the study, 2x2x4 factorial experimental design was used and total 16 groups (2
straws (wheat-soybean), 2 different sepiolite applications (absent-present) and
4 additives (control, guar meal,molasses and guar meal +molasses) were
formed.The gas productions, gas production parameters, organic material
digestibilities (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL)
contents of feeds were determined by using in
vitro gas production tecnique. Methane productions were determined by using
infrared methane analizator. The sepiolite addition increased in vitro gas production (IVGP) in
soybean straws as opposed to wheat straw (P<0.01). The molasses addition did
not affect IVGP in soybean straws, but sepiolite addition increased IVGP at all
incubation times in groups supplemented with guar meal+molasses. The sepiolite
addition decreased OMD in wheat straws, but in soy straws OMD increased in
groups supplemented with guar meal+molasses due to sepiolite addition.
Sepiolite addition increased IVGP and methane
production in soybean straws and decreased in wheat straws (P<0.01). In
conclusion, it can be said that molasses and guar meal added in wheat and soy
straws increased their feed values and that these feed sources can be used to
close the forage shortage in winter. It was also concluded that, 2% sepiolite
addition in wheat straws provide environmental benefits by decreasing methane
production.
Gas production digestibility soybean straw wheat straw methane molasses guar meal
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ocak 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 |