Bu araştırmada yumurta kalitesinin belirlenmesinde
kullanılan bazı özellikler arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Yumurta
ağırlığı (YA), yumurta boyu (YB), yumurta eni (YE) ve şekil indeksi (Şİ) bu
araştırmada incelenen özellikler olmuştur. Araştırmada orta yaşlı (39 hafta)
etlik damızlıklardan elde edilen 1920 yumurta kullanılmıştır. Araştırmanın ilk
aşamasında bu yumurtalardaki YA, YB, YG değerleri ölçülmüş ve bu veriler
kullanılarak Şİ değerleri hesaplanmıştır. İkinci aşamada bu özellikler
arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için varyasyon katsayıları, aralarındaki
korelasyon katsayıları ile regresyon denklemi hesaplanmıştır. Çalışılan
yumurtalarda YA 64.40 ± 0.04 g, YB 57.35 ± 1.31 mm ve YG 44.81 ± 0.61 mm ve Şİ
78.19 ± 0.10 olmuştur. YA ile YB ve YG arasında önemli (p < 0.05) seviyede
bir korelasyon olduğu belirlenmiştir (sırasıyla r = 0.582 ve 0.734). Buna
karşılık YA ile Şİ arasında yumurta eni ve yumurta boyuna benzer şekilde önemli
ve yüksek seviyede bir ilişki tespit edilmemiştir. Buna göre, yumurta
ağırlığını tahminde yumurta genişliğinin, yumurta boyu ve şekil indeksine göre
daha önemli bir değişken olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, yumurta boyu veya
şekil indeksi değeri yerine yumurta genişliği değeri kullanılarak yumurta
ağırlığının daha yüksek bir doğrulukla tahmin edilebileceği bulunmuştur
(sırasıyla 53.87%, 33.87% ve 0.08%).
Relation among some
parameters used for determining egg quality was studied in this research. Egg weight (EW),
egg length (EL), egg width (EWd) and shape index (SI) was the studied
parameters. A total of 1920 hatching
eggs which were obtained from middle-aged (39 week) broiler breeders were used.
In the first stage of this study, EW, EL, EWd were measured and SI values were
calculated from these parameters. Average EW was 64.40 ± 0.04 g, EL was 57.35 ±
1.31 mm, EWd was 44.81 ± 0.61 mm and SI was 78.19 ± 0.10 in eggs of this study.
In the second stage, coefficients of variation, correlation coefficients and
regression equations were calculated for determining of relations among these
parameters. Significant (p < 0.05) and significant correlation levels among
EW and EL and EWd were determined (r = 0.582 and 0.734, respectively).
Meanwhile, significant and high coefficient correlation among EW and SI was not
found (p > 0.05) like egg width and egg length. Meanwhile, it was determined
that egg width was more important variable than egg length and shape index for
estimation of egg weight. Also, it was found that egg weight value could be
estimated in higher accuracy by using egg width values instead of egg length
and shape index values.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | July 26, 2018 |
Submission Date | November 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 5 Issue: 3 |